Sep 232009
 


Πηγή: Εμπρός net

Εξέγερση… Γιακουμή Πέλλη 23/09/2009

Το μοναδικό τρόπο που τους απέμεινε πλέον για ν’ ακουστεί η κραυγή αγωνίας τους στην Πολιτεία, επέλεξαν οι εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής, οι οποίοι σε μια ακόμη γενικευμένη εξέγερση χθες το απόγευμα έσπασαν τις πόρτες σε όλους σχεδόν τους θαλάμους και ξεχύθηκαν στο προαύλιο του Κέντρου, φωνάζοντας για την ελευθερία τους. Αμέσως μετά τη λήξη του αντιρατσιστικού κάμπινγκ στη Μυτιλήνη, μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής και αφού τότε είχαν δοθεί υποσχέσεις από τα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων, η Παγανή ξεχάστηκε και οι μετανάστες που αντιδρούν στην πολύμηνη κράτησή τους και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί… αφέθηκαν στην τύχη τους.

Χθες όμως, πήραν στα χέρια τους την υπόθεση. Απαιτώντας άμεσα την απελευθέρωσή τους. Από την περασμένη Παρασκευή είχαν ξεκινήσει μικροεξεγέρσεις στην Παγανή, που κορυφώθηκαν χθες το απόγευμα. Η παρατεταμένη κράτηση σχεδόν 800 ατόμων, μέσα σε άθλιους θαλάμους, με τις γνωστές ελλείψεις και το γεγονός ότι εδώ και καιρό, όπως καταγγέλλουν, δεν προαυλίζονται καν, ήταν αρκετό για να ξεχειλίσει η αγανάκτηση. Οι ανήλικοι από το θάλαμο του πάνω ορόφου έσπασαν τα κάγκελα των παραθύρων και βγήκαν στην ταράτσα, βάζοντας φωτιές σε σκουπίδια, στρώματα και ό,τι άλλο έβρισκαν μέσα στους θαλάμους τους. Οι ανήλικοι έδειχναν έτοιμοι να πηδήσουν στο προαύλιο του Κέντρου από μεγάλο ύψος, από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί, με άμεσο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Κάποιες στιγμές προσπάθησαν με λάστιχα ποτίσματος, ακόμη και με σύρματα, να φτιάξουν αυτοσχέδια σχοινιά για να κατέβουν από το σημείο αυτό, χωρίς αποτέλεσμα. Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είχε φθάσει από νωρίς στο σημείο για το φόβο ατυχήματος, που στην αρχή έμοιαζε άμεσος.


Επέκταση της εξέγερσης

Οι αντιδράσεις με φωτιές συνεχίσθηκαν και στους πίσω θαλάμους, όπου οι μετανάστες έσπασαν ό,τι βρήκαν και έσπρωχναν και χτυπούσαν με δύναμη καγκελένιες πόρτες από τους θαλάμους. Η μια μετά την άλλη οι πόρτες παραβιάζονταν και μέχρι τις 5:30 το απόγευμα είχαν ανοίξει όλοι σχεδόν οι θάλαμοι. Οι μετανάστες ξεχύθηκαν στον αύλειο χώρο του Κέντρου Υποδοχής, όπου πανηγύριζαν και φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία τους.

Μαρτυρίες

Ένας μετανάστης από την Παλαιστίνη συμπλήρωνε χθες 24 ημέρες κράτησης στην Παγανή. Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική. «Τους λέω ότι είμαι μεγάλος (σ.σ. ενήλικας) και εκείνοι μου λένε “όχι δεν είσαι”, τους λέω ότι είμαι 24 ημέρες εδώ και μου λένε ότι δεν είμαι. Τους λέμε ότι το νερό δεν είναι καθαρό και μας λένε ότι είναι καθαρό. Πονάει η κοιλιά μας και φωνάζουμε για γιατρό και λένε ότι δεν είμαστε άρρωστοι. Είμαι τρελός; Είμαστε όλοι τρελοί; Αυτό θέλουμε να πούμε με αυτό που κάνουμε τώρα. Ότι δεν είμαστε τρελοί και θέλουμε μόνο την ελευθερία μας. Λυπάμαι για αυτό που γίνεται, όμως δεν έχουμε άλλο τρόπο. Το Ισραήλ με έκανε να δραπετεύσω από τη χώρα μου και τώρα βρίσκομαι σε άλλο Ισραήλ. Γιατί είμαι φυλακισμένος; Δεν είμαι ζώο, είμαι άνθρωπος, θέλω την ελευθερία μου.» Ένας άλλος Αφγανός λέει: «Στους θαλάμους υπάρχει παντού βρομιά, το νερό είναι βρόμικο και μας λένε “σας δίνουμε στέγη και φαγητό. Γιατί φωνάζετε;”. Φωνάζουμε γιατί ζούμε σαν τα ζώα και θέλουμε την ελευθερία μας. Δε θέλω να δραπετεύσω γιατί θέλω να είμαι νόμιμος. Θέλω χαρτιά για να φύγω από τη χώρα. Γιατί δε μας δίνουν τα χαρτιά μας να φύγουμε;»

Αστυνομικές δυνάμεις

Η μικρή αστυνομική δύναμη των μόλις τεσσάρων αστυνομικών παρακολουθούσαν όσα γίνονταν στους θαλάμους του Κέντρου Υποδοχής, ενώ από το απόγευμα σταδιακά άρχισαν να ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν κατά μήκος του δρόμου στο πλάι του Κέντρου Υποδοχής, προκειμένου να εμποδίσουν τους αλλοδαπούς να πηδήξουν από τα συρματοπλέγματα, στην περίπτωση που προσπαθούσαν ν’ αποδράσουν. Κάτι τέτοιο όμως δε φαινόταν – τουλάχιστον μέχρι αργά το απόγευμα – να είναι στις διαθέσεις των μεταναστών, οι οποίοι απλά παρέμεναν στο προαύλιο του Κέντρου Υποδοχής, χωρίς να κάνουν προσπάθειες να σπάσουν την κεντρική πόρτα, παρ’ ότι κάτι τέτοιο έμοιαζε πολύ εύκολο για τα εκατοντάδες άτομα που βρίσκονταν εκεί.

Γύρω στις 5 το απόγευμα ένα λεωφορείο των Αστικών ΚΤΕΛ που ανέβαινε προς την Παγανή έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους, που πίστεψαν ότι ήρθαν να μεταφέρουν κάποιους στο πλοίο. Αντί για αυτό διαπίστωσαν ότι το λεωφορείο ήταν γεμάτο με νέους μετανάστες (οικογένειες με γυναίκες και μικρά παιδιά), που μόλις είχαν αφιχθεί στο νησί. Παρά το γεγονός ότι όλος ο χώρος βρισκόταν επί δύο σχεδόν ώρες σε συνθήκες εξέγερσης, κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να μεταφέρουν νέους μετανάστες σε ένα Κέντρο Κράτησης που βρισκόταν… υπό κατάληψη! Απίστευτες καταστάσεις, που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και όχι μόνο των παράνομων μεταναστών, αλλά κυρίως της διαχείρισής τους.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα το Κέντρο της Παγανής παρέμενε στα χέρια των μεταναστών.

 Leave a Reply

(required)

(required)