Sep 192012
 

Στην έκθεση “Η είδηση υπό διωγμό” που οργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) στο νέο χώρο της γκαλερί «7» (Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου), οι άνθρωποι του Τύπου γίνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές της είδησης. Στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν τα τεκταινόμενα, οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση – με κύριους πρωταγωνιστές τους φωτορεπόρτερ και τους εικονολήπτες, αφού ο εξοπλισμός τους προδίδει την ιδιότητά τους – γίνονται συχνά οι ίδιοι θύματα.

Δεκαοκτώ (18) φωτορεπόρτερ μέσα από τριάντα τέσσερις (34) φωτογραφίες, παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τους κινδύνους που εμπεριέχει μια δημοσιευμένη – ή μη – φωτογραφία. Πολλές από τις φωτογραφίες της έκθεσης δεν έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα. Για τον πρόσθετο αυτό λόγο, η έκθεση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ και όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και την Ενημέρωση, που καθημερινά προσπαθούν να αποτυπώσουν – και να αποκαλύψουν – την αλήθεια, με οποιοδήποτε κόστος, σε πολύ δύσκολες στιγμές, είτε οι ίδιοι ως πρωταγωνιστές της φωτογραφιζόμενης στιγμής, είτε ως αυτόπτες μάρτυρες ενός ντοκουμέντου που για το «κλικ» που τράβηξαν τους ασκήθηκε βία, χωρίς κάποιος άλλος φακός να είναι παρών για να αποτυπώσει τη σκηνή.

Σήμερα πια δεν χρειάζεται να είσαι πολεμικός ανταποκριτής για να βιώσεις προσωπική βία κατά τη διάρκεια της εργασίας σου. Άλλωστε, όπως καταφαίνεται από τις φωτογραφίες της έκθεσης, οι συνθήκες φωτογράφισης μιας διαδήλωσης στην Αθήνα, είναι περισσότερο επισφαλείς από την κάλυψη ενός πολεμικού ρεπορτάζ. Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ βιώνει, όλο και πιο συχνά, τέτοια φαινόμενα στον τόπο του όταν φωτογραφίζει συλλαλητήρια, αθλητικούς αγώνες, ελεύθερο ρεπορτάζ ή ακόμη και «φωτογραφία δρόμου» σε δημόσιους χώρους, μια που με τη φωτογραφική του μηχανή αποτελεί στόχο για όλους.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ε.Φ.Ε. το 2011 για το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ.

Συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ:

Παύλος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασίλης Κουτρουμάνος, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μπελτές, Γιάννης Μπεχράκης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή, Χρύσα Πανουσιάδου, Λευτέρης Πιτταράκης, Παντελής Σαΐτας, Πάρης Σαρρηκώστας, Αλέξανδρος Σταματίου, Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Ζαχοπούλου

Οργάνωση: Δημήτρης Γκιώνης – Φανή Πετραλιά

Διάρκεια έκθεσης: 18/09/2012 – 05/10/2012

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00, Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 15:00

* Όι πληροφορίες προέρχονται από το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Πηγή: protagon.gr

 Leave a Reply

(required)

(required)