Jan 222008
 

πηγή: Καθημερινή

Σημείο εκκίνησης η Ελλάδα για την Επιστήμη του Ιστού

του Τάσου Οικονόμου

” Η επιστήμη του Ιστού, η νέα διεπιστημονική προσέγγιση του Ίντερνετ της ψηφιακής πραγματικότητας, αποκτά μία βάση εκκίνησης στην τεχνολογικά υστερούσα Ελλάδα. Αρκετοί επιστήμονες και ερευνητές από τη χώρα μας συζητούν, σχεδιάζουν και ετοιμάζονται να προσφέρουν σκέψη και έρευνα στην ανάπτυξη της κατανόησης αυτού του τεχνολογικού φαινόμενου που μεταβάλλει κάθετα την ανθρώπινη δράση στις περισσότερες εκφάνσεις της. Ακαδημαϊκοί των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, της Κοινωνιολογίας, της Ψυχολογίας, εξετάζουν και σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτό το ξεκίνημα, που θα σηματοδοτηθεί από τη διοργάνωση ενός συνεδρίου το 2008 με κεντρικό ομιλητή τον πνευματικό πατέρα της Επιστήμης του Web, Τιμ Μπέρνερς Λη.

Ο δημιουργός του http και του World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός) και πρωτοπόρος του Ίντερνετ, που ήδη έχει την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του ΜΙΤ συνεργάζεται στενά σε αυτήν την προσπάθεια με τον Γιώργο Μητακίδη, σύμβουλο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Καινοτομία και της κυβέρνησης της Ρουμανίας για την Τεχνολογία. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, η πίστη του στο δημιουργικό μυαλό του Μπέρνερς Λη, ήταν αυτή που του έδωσε την απάντηση στο ποιος είναι ο λόγος της δημιουργίας μίας νέας επιστήμης: «Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσα και εγώ στον εαυτό μου και στον Τιμ Μπέρνερς Λη: τι προσθέτει αυτό; Ο Τιμ, με το γνωστό του τρόπο, μου είπε: «πιστεύω ότι θα προσθέσει κάτι. Η διεπιστημονική προσέγγιση θα βοηθήσει επιστήμονες που μιλούν διαφορετικές γλώσσες να προσπαθήσουν να λύσουν προβλήματα από κοινού». Για να είμαι ειλικρινής, ο λόγος που πίστεψα στην αρχή ότι είναι κάτι σημαντικό ήταν βασισμένος στην πίστη μου στον Τιμ Μπέρνερς Λη. Στην πορεία, έφτασα να πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι σήμερα, ότι αποτελεί μία προσπάθεια δημιουργίας ενός διεπιστημονικού πλαισίου, μέσα στο οποίο, επιστήμονες και ερευνητές μπορούν να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σχετικά με το τι ρόλο παίζει το web ή το Διαδίκτυο, όπως συνήθως αναφέρεται στα ελληνικά, στη ζωή μας. Με όλες τις τεχνολογικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και ακόμη, όπως βλέπω πρόσφατα, ψυχιατρικές διαστάσεις».

Ορισμένες από αυτές αναδεικνύουν ζητήματα εξουσίας, διοίκησης αλλά και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητακίδης, «το Web έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια πληθώρα νομικών και πολιτικών πονοκεφάλων που δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου διλημμάτων που αφορούν την ιδιωτικότητα (privacy), ασφάλεια, πνευματικά δικαιώματα και- ίσως- την ίδια τη φύση της διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς το Web υπερβαίνει εθνικά σύνορα, δημιουργεί ρήγματα σε εθνικές νομοθεσίες σχεδιασμένες να ισχύουν σε σαφώς καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές όπως, άλλωστε, απαιτεί η ίδια η έννοια του έθνους-κράτους».

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή κίνηση στην Ελλάδα, το βιβλίο του Τιμ Μπέρνερς Λη, «Web Science», μεταφρασμένο από το Μιχάλη Βαφόπουλο, βρίσκεται, ήδη, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με τίτλο «Επιστήμη του Web» και φιλοδοξεί να μυήσει τους ενδιαφερόμενους στη φιλοσοφία και τις προοπτικές της νέας θεώρησης του Παγκόσμιου Ιστού.

Ο πτυχιούχος Οικονομικών και Πληροφορικής, Μιχάλης Βαφόπουλος που ανέλαβε τη μεταφορά στην ελληνική γλώσσα, έπρεπε να ξεπεράσει το σκόπελο του ορισμού στα ελληνικά του όρου «web science». Όπως μας είπε ο ίδιος, «το πρώτο μεγάλο δίλλημα εντοπίστηκε στην απόδοση ή μη της έννοιας του «Web» στα ελληνικά ως «Ιστός». Η τελική απόφαση ήταν να παραμείνει ουσιαστικά ο μόνος αμετάφραστος βασικός όρος, διότι η λέξη «Ιστός» δεν έχει αποκτήσει ακόμα στην καθομιλουμένη την αναγκαία αναγνωρισιμότητα, όπως η λέξη Διαδίκτυο».

Για το ίδιο ζήτημα, ο Γιώργος Μητακίδης υποστηρίζει: «Με τον όρο «Διαδίκτυο» (Internet) συνήθως, εννοούμε συνολικά τις τεχνολογίες που μας βοηθούν να ανακτούμε ιστοσελίδες. Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογίες του Διαδικτύου αφορούν την δικτύωση των υπολογιστών, ενώ οι τεχνολογίες του Web (WWW ή World Wide Web) σχετίζονται με το λογισμικό που απαιτείται για να λειτουργήσει η πρόσβαση και η ανάκτηση του περιεχομένου των ιστοσελίδων».

Επιχειρώντας να προσεγγίσει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτήν την προσπάθεια, ο κ. Βαφόπουλος αναφέρει: «Με το βιβλίο αυτό δίνεται η σκυτάλη στους ερευνητές κάθε επιστήμης, μαθηματικής, κοινωνικής, οικονομικής ή φυσικής, για να συνεισφέρουν στην κατανόηση και την ευεργετική αξιοποίηση του ισχυρού θεωρητικού και πρακτικού οπλοστασίου που συνεπάγεται η δέσμη των τεχνολογιών του Web. Μετά από δεκαπέντε και πλέον χρόνια από τη δημιουργία του, και έχοντας σχηματίσει μια -όχι απλά κρίσιμη αλλά- εκρηκτική μάζα, αποτελεί την τεχνολογία του αιώνα. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μελετήσουμε πιο συστηματικά την τεχνολογία, τις κοινωνικές, τις οικονομικές επιπτώσεις και τη διακυβέρνηση του τεχνουργήματος του Web».

Μέσα σε αυτό το ψηφιακό τοπίο που αναπτύσσεται ραγδαία κι ενώ η Ελλάδα αναζητεί ακόμη την ευρυζωνικότητα, η εμφάνιση της Επιστήμης του Ιστού στην ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία με μελλοντικά οφέλη για τη χώρα μας. ”

 Leave a Reply

(required)

(required)