Jun 202007
 

20 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ποιος είναι πρόσφυγας;
Πόσοι πρόσφυγες ασυνόδευτοι ανήλικοι υπάρχουν στην Ελλάδα;
Ποια είναι η τύχη αυτών των παιδιών
;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με ενημερωτικές δράσεις σε 3 πόλεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο).

Είναι πλέον καιρός να ασχοληθούμε πραγματικά με τους ανηλίκους που φτάνουν κατά εκατοντάδες στην χώρα μας κάθε χρόνο αναζητώντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον, ζητώντας προστασία και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους από μια ευρωπαϊκή χώρα.

Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια (2004-2006) 34.838 άνθρωποι έχουν ζητήσει να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 625 έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης σαν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός όπως καταγράφεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι ανήλικοι αυτοί βρίσκονται χωρίς οικογενειακή προστασία ή προστασία από το ελληνικό κράτος και συχνά χωρίς καμία πληροφόρηση, έρμαια στα χέρια επιτήδειων με κίνδυνο να πέσουν θύματα παράνομης εργασίας ή σεξουαλικής και άλλης εκμετάλλευσης.

Επιπλέον ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών αλλά και συνολικά των ανθρώπων που καταθέτουν αίτημα ασύλου καταφέρνουν να αναγνωριστούν σαν πρόσφυγες μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες. Στην Ελλάδα το ποσοστό αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους μόλις που αγγίζει το 1,9% (για το 2005) τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει το 31,9%.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα αλλά και το Ελληνικό Σύνταγμα προστασία των παιδιών προσφύγων σημαίνει ότι σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν παιδιά, είτε λαμβάνονται από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, είτε από Αρχή, Οργανισμό ή νομοθετικό όργανο, λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού, σημαίνει λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι τα παιδιά απολαμβάνουν την κατάλληλη προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην Ελλάδα παρατηρείται έντονα το απαράδεκτο φαινόμενο της κράτησης ανηλίκων σε χώρους ακατάλληλους χωρίς καν τη δυνατότητα προαυλισμού, αλλά και της εγκατάλειψης των παιδιών αυτών μετά την περάτωση της διαδικασίας του αιτήματος ασύλου χωρίς τη δυνατότητα εκπροσώπησης τους από επίτροπο αρμόδιο να διαχειριστεί τις υποθέσεις τους με βάση το συμφέρον του ανηλίκου.

Η ΑΡΣΙΣ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με στόχο την υποστήριξη παιδιών και Νέων που ζουν σε κοινωνικό αποκλεισμό, την πρόληψη της περιθωριοποίησης και την προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας της έχει στηρίξει πάνω από 15.000 νέους ανθρώπους, που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό κοινωνικής πολιτικής, ενώ έχει σχεδιάσει και ολοκληρώσει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό καινοτόμων προγραμμάτων, υπηρεσιών και δράσεων πρόληψης και υποστήριξης των νέων.


Η ΑΡΣΙΣ διαθέτει δομές υποστήριξης σε 7 πόλεις στην Ελλάδα και μία στα Τίρανα.


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
από τον Ιανουάριο του 2007 που υλοποιείται πρόγραμμα υποστήριξης και ένταξης ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο και προσφύγων που παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών και ευκαιριών εκπαίδευσης, υποστήριξης, φιλοξενίας (μεγάλης ή μικρότερης διάρκειας), κοινωνικοποίησης, προώθησης στην απασχόληση και στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων που δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και διαδικασίες ένταξης των εξυπηρετούμενων αλλά και νομικής συμβουλευτικής με τη συνεργασία του Δικτύου Δικηγόρων για τα δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων. Παράλληλα οργανώνονται παρεμβάσεις στα κρατητήρια ανηλίκων στην Πέτρου Ράλλη Αθηνών με τακτικές επισκέψεις από κοινωνικό λειτουργό και μεταφραστή προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα στους ανηλίκους που κρατούνται, κυρίως λόγω παράνομης εισόδου τους στη χώρα για να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους. Συγχρόνως πραγματοποιούνται συναντήσεις με αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες, τα δικαιώματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην ελληνική πραγματικότητα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2007 από το πρόγραμμα της Αθήνας έχουν εξυπηρετηθεί 15 ασυνόδευτοι ανήλικοι ηλικίας 16- 17 ετών κυρίως από το Αφγανιστάν με αιτήματα που αφορούσαν τη νομική συνδρομή σε θέματα κατάθεσης και διαδικασίας ασύλου, στέγασης προσωρινής ή μόνιμης, εκμάθησης ελληνικών και ένταξης στην απασχόληση και την εκπαίδευση.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
. Εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί στην Μακρινίτσα του Βόλου Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων, με την υποστήριξη του σωματείου Ελληνική Μέριμνα Βόλου και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Ο Ξενώνας λειτουργεί με προσωπικό έξι ατόμων. Ένα ψυχολόγο που έχει οριστεί ως υπεύθυνος του Ξενώνα, ένα νομικό, έναν υπεύθυνο τροφοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης, δύο φύλακες και μια καθαρίστρια. Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 80 παιδιά, για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Στην πλειοψηφία τους ήταν Αφγανοί, κάποιοι άλλοι από το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και Κούρδοι από το Ιράκ. Στόχος του Ξενώνα είναι η παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, παροχή νομικής βοήθειας προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, καθώς και η προώθηση των φιλοξενούμενων σε ευκαιρίες περιοδικής ή μονιμότερης απασχόλησης και γενικότερα η προετοιμασία τους για την αυτονομία.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στα τέλη του 2005. Δύο συνεργάτες της ΑΡΣΙΣ – δικηγόρος και ψυχολόγος – επισκέπτονται τους ανήλικους αλλοδαπούς κρατούμενους και τους παρέχουν νομική βοήθεια, ψυχολογική στήριξη και είδη πρώτης ανάγκης. Από το 2006 συνεργάτες της ΑΡΣΙΣ – δικηγόρος και ψυχολόγος – έχουν προσφέρει συναντήσει και προσφέρει υπηρεσίες 151 παιδιά στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και σε άλλους χώρους κράτησης, νομική και ψυχολογική συμβουλευτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Τα παιδιά – στην πλειοψηφία του ασυνόδευτα – προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Εκτός από την εξατομικευμένη παρέμβαση η ΑΡΣΙΣ με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του 2006 εργασίες βελτίωσης του χώρου κράτησης ανηλίκων στη ΓΑΔΘ (βάψιμο, δημιουργία ξεχωριστής τουαλέτας για ανήλικους). Επίσης η ΑΡΣΙΣ παρέχει νομική συμβουλευτική σε αλλοδαπούς όλων των εθνικοτήτων και όλων των ηλικιών. Μεταξύ αυτών από το 2006 μέχρι σήμερα έχει παράσχει νομική συμβουλευτική για ζητήματα ασύλου και εργασίας σε 20 αιτούντες άσυλο όλων των ηλικιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Τετάρτη 20/6/2007

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων η ΑΡΣΙΣ οργανώνει:

Αθήνα
: στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών ανοιχτή δημόσια εκδήλωση στις 18:00 με μουσικές από διάφορες χώρες οργανωμένα από τους νέους πρόσφυγες που δραστηριοποιούνται στις δράσεις της.

Θεσσαλονίκη:
στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων (Μουσουργείο), Ζαλίκη 3, ώρα 19.00 εκδήλωση με μουσικές και φαγητό από την Ελλάδα και το Αφγανιστάν, οργανωμένα από νέους πρόσφυγες που μένουν στη Θεσ/νίκη και που έχουν αγκαλιάσει τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ.

Βόλος: Ρόζου 91 & Γαζή, το Κέντρο Υποστήριξης νέων
θα είναι ανοικτό για την ενημέρωσή του κοινού σχετικά με τις δράσεις της Οργάνωσης στον τομέα των προσφύγων, αλλά για τις γενικότερες παρεμβάσεις που πραγματοποιεί.

Το έργο της ΑΡΣΙΣ βασίζεται στους εθελοντές, τα μέλη, τους συνδρομητές, τους χορηγούς, τους φίλους και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

Αθήνα, Δεριγνύ 26 και Γ΄ Σεπτεμβρίου, Τ.Κ. 104 34
τηλ
/fax: 210- 82 59 880
e-mail:
info@arsis.gr
πρόσωπο επικοινωνίας : Καλδάνη Μαρία

Θεσσαλονίκη, Πτολεμαίων 35 και Συγγρού, Τ.Κ. 54 630,
τηλ
/fax: 2310-52 61 50
e-mail:
infothes@arsis.gr
πρόσωπο επικοινωνίας: Γαβαλάς Νίκος, Ψαρουδάκης Σταύρος


Βόλος, Α.Γαζή και Ρόζου, Τ.Κ. 38 333,
τηλ/
fax: 24210- 23 110
e-mail:
infovol@arsis.gr
πρόσωπο επικοινωνίας: Δαλαμάγκα Γιώλα

Λάρισα, Σκουφά 27 και Καραθάνου, Τ.Κ. 41 222
Τηλ
/fax: 2410- 25 32 77
e-mail
: infolar@arsis.gr

Καρδίτσα, Ιεζεκιήλ 57, Τ.Κ. 43 100,
Τηλ
/fax: 24410- 80 500
e-mail: infokard@arsis.gr

Τίρανα, Rr Ismail Qemali Nr 34, Kati3,
e-mail: infotirana@arsis.gr

 Leave a Reply

(required)

(required)