Nov 142011
 

Ο Robert Jensen, καθηγητής της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, έγραψε ένα άρθρο στο AlJazeera, σχετικά με την απαίτηση για συγκεκριμένα αιτήματα από το κίνημα των ‘Occupy’ της Αμερικής. Απαντώντας σε αυτήν την απαίτηση, λέει ότι η επιτακτικότητα δεν αφορά μια λίστα με αιτήματα ή μια συγκεκριμένη πρόταση για το άμεσο μέλλον, αλλά μια ανάλυση και κατανόηση των συστημάτων που αναπαράγουν την άδικη κατανομή του πλούτου και της ισχύος.

Τονίζει ότι η συσπείρωση γύρω από μια κοινή ανησυχία για την οικονομική αδικία είναι μια αρχή. Αλλά θα μείνει μετέωρη σα δράση αν δεν κατανοήσουμε και τις δομές εξουσίας, καθώς η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα των πράξεων άπληστων στελεχών επιχειρήσεων ή διεφθαρμένων πολιτκών, αλλά αποτυχία του συστήματος. Με τα δικά του λόγια,

… το πρόβλημα δεν είναι τα συγκεκριμένα άτομα τα οποία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της χώρας, ή εκείνους στην κυβέρνηση που τους εξυπηρετούν, αλλά τα συστήματα που δημιουργούν αυτούς τους ρόλους.

Παρ’ όλο ότι το άρθρο αναφέρεται στην Αμερική, αξίζει μια ανάγνωση. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα, το αντίθετο- ανατριχιαστικές ομοιότητες.

 Leave a Reply

(required)

(required)