Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.
Διονύσης Σαββόπουλος
Δυο διαφορετικές οπτικές στην αναγκαιότητα ή μη της συζήτησης με τα παιδιά για όλα όσα γίνονται γύρω τους, στις οικογένειες τους και στην κοινότητα τους. Η μια λέει, ‘δεν συζητάμε μέσα στο σχολείο για αυτά τα θέματα [το τι γίνεται στην κοινότητα σε σχέση με τα μεταλεία]. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο’. Η άλλη λέει ότι, ‘με προσοχή και σύνεση, το σχολείο μπορεί να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, της στήριξης, της έκφρασης και της συναδέλφωσης των μαθητών, στην ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη σημερινή συγκυρία
Ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, έκανε το αυτονόητο. Δημιούργησε χώρο για τα παιδιά, να εκφραστούν, να προβληματιστούν. Και με αυτό τον τρόπο έκανε το σχολείο λίγο πιο ασφαλές για ΟΛΑ τα παιδιά.
Συζήτηση με μαθητές στην Ιερισσό
Πηγή: www.0-18.gr
Στις 29.1.2013 διοργανώθηκε στην Ιερισσό, με πρωτοβουλία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συζήτηση μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου με τον Συνήγορο του Παιδιού με θέμα “Προβληματιζόμαστε και συζητάμε για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας”.
Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε στο σχολείο μας για όσα έχουν συμβεί στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις ενέργειες και τις διαδηλώσεις για τα μεταλλεία χρυσού.
Θέλουμε να εκφράσουμε τη γνώμη και τις αγωνίες μας, να ακουστούμε.
Ζητάμε από τους εκπαιδευτικούς να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε ειρηνικά, να διευκολύνουν τον διάλογο ανάμεσά μας.
Βλέπουμε στην κοινωνία μας διαρκώς αρνητικά πρότυπα ενηλίκων, σχετικά με τον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί μας να λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα.
Φοβόμαστε για τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί ή μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον, όμως δεν επιδιώκουμε την αντιπαλότητα, αλλά την προσέγγιση.
Ζητάμε κατανόηση.
Θέλουμε να μιλήσουμε για όσα νοιώθουμε, ιδίως για τα παιδιά που αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολείο, τα οποία τα αγαπάμε, είναι συμμαθητές μας, φίλοι μας, όχι εχθροί μας.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν χάσματα ανάμεσά μας, στη σχολική κοινότητα, αλλά αναζητούμε τις γέφυρες που θα μας φέρουν κοντύτερα.
Δεν θέλουμε το σχολείο να μετατραπεί σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά να δώσει χώρο στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας.
Θέλουμε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες μας για το μέλλον μας.
Αυτές ήταν μερικές από τις κουβέντες που ακούστηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν οι μαθητές των σχολείων της Ιερισσού με τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργο Μόσχο. Ύστερα από μια πρώτη ενημέρωση για το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού, έγινε μια ζωντανή συζήτηση που άφησε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που ήταν παρόντες, με την πεποίθηση ότι με προσοχή και σύνεση, το σχολείο μπορεί να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, της στήριξης, της έκφρασης και της συναδέλφωσης των μαθητών, στην ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη σημερινή συγκυρία.