Apr 122020
 
(μια από τις δυο σελίδες με οθόνες συμμετεχόντων)

Η Ανοιχτή Διεργασία Ομάδας του μήνα είναι μια παράδοση του Processwork Hub που βαστάει από το 2002. Φέτος ενηλικιώνεται, κλείνοντας τα 18 της χρόνια! Ποτέ ως τώρα δεν είχε χρειαστεί να ακυρώσουμε αυτήν την εθιμοτυπική συνάντηση. Η νόσος covid-19 μας έκανε να τραβήξουμε το χειρόφρενο απότομα.

Μένουμε σπίτι. Ξεκάθαρο το μήνυμα.

Πως μεταφέρεις σε διαδικτυακή μορφή μια συνάντηση που απαιτεί φυσική παρουσία, φυσικό χώρο, ανθρώπινη επαφή σε κύκλο; Γίνεται να μετατραπεί σε συνάντηση οθόνης; Η συναλλαγή μπορεί να επιτευχθεί; Πως διαπραγματεύεται μια ομάδα, μέσα σε δυο ώρες, την πολυπλοκότητα όλων των διαστάσεων της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός; Προσωπικές, σχεσιακές, κοινωνικές, ταξικές, περιβαλλοντολογικές, οικονομικές, πνευματικές;

Πως συντονίζεις μια συνάντηση, όπου αντί να βλέπεις τρισδιάστατους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο, βλέπεις οθόνες σε μέγεθος γραμματόσημου, συντεταγμένες σαν στρατιωτάκια στην οθόνη;

Απορίες πολλές και άλλες τόσες.

Η απόπειρα να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα δημιούργησε την άμεση ανάγκη για ομάδα συντονισμού διευρυμένη. Δεν αρκούν 1-2 συντονίστριες, απαιτείται ομάδα. Έτσι, γίναμε πέντε. Η Λένα Ασλανίδου, η Αλεξάνδρα Βασιλείου, η Λίλη Βασιλείου, η Ιωάννα Βελαλή και η Βενετία Μπουρονίκου. Κουβεντιάσαμε, προτείναμε ιδέες, ακουμπήσαμε η μια πάνω στην άλλη. Αποφασίσαμε μια ελάχιστη δομή στο πως θα διαχειριστούμε το χρόνο, τις τεχνικές απαιτήσεις, τους ρόλους στη διάρκεια της συνάντησης.

Παρ’ όλη την προετοιμασία μας, δεν έφυγε τελείως η αίσθηση ότι αυτό το εγχείρημα έχει τα ρίσκα του. Ενώ ο στόχος είναι η σύνδεση, να καταλήξει να δημιουργεί αίσθηση μεγαλύτερης απομόνωσης και αποκλεισμού από αυτήν που ήδη βιώνουμε με αυτό το αναγκαστικό “μένουμε σπίτι”.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση και ανοίξει το “δωμάτιο” της ολομέλειας, συναντηθήκαμε στην οθόνη ως ομάδα συντονισμού. Έχουμε συντονίσει συλλογικά εκατοντάδες διεργασίες ομάδας μέσα στα χρόνια. Παρ΄ όλη αυτήν την εμπειρία, όταν μια μας είπε “ρε σεις, έχω ταχυκαρδία”, αυτό που ακούστηκε ήταν “κι εγώ”, “κι εγώ”, “κι εγώ”.

Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Παρέα με την ταχυκαρδία μας και την ανάγκη να συνδεθούμε με την ευρύτερη κοινότητα.

Μαζεύτηκαν 48 άνθρωποι από πολλές γειτονιές. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Χανιά, Δράμα, Ξηροκάμπι Σπάρτης, Χαλκιδική, Πόρτλαντ – Όρεγκον.

Πως έρχεσαι εδώ σήμερα; Τι ατμόσφαιρα φέρνεις στη συνάντηση; Αυτό το ερώτημα απαντήθηκε γραπτά, με μήνυμα στο κοινό chat της πλατφόρμας.

κούραση θλίψη βάρος βάρος ένταση θλίψη

αγωνία άγγιγμα ελπίδα αγάπη σύνδεση

ηρεμία αστάθεια σύνδεση

χαρά που σας βλέπω!!

ένταση άγχος

γαλήνη αλλαγή

λύπη για όσα συμβαίνουν και χαρά που βρισκόμαστε

κάτι καινούργιο

σήμερα ήλιος αέρας

screening

ηρεμία

θλίψη θλίψη μωβ φως

ήλιος θάλασσα

έλλειψη ανυπομονησία διερεύνηση

αμφιβολία – αγωνία

αγωνία ανάγκη

μένοντας στον άξονά μου, δηλαδή στις πιο σημαντικές αξίες μου, μπορώ να προσπαθήσω και να ανταποκριθώ στον κόσμο που αλλάζει

Χωριστήκαμε σε τρεις μικρότερες ομάδες, πήγαμε στα χωριστά μας διαδικτυακά δωμάτια. Οι οθόνες μεγάλωσαν, μικρότερος αριθμός ανθρώπων, μεγαλύτερο τετραγωνάκι στην οθόνη. Επιτέλους! Δεν βλέπεις μόνο γραμματόσημα, βλέπεις πραγματικές εκφράσεις. Γνώριμες φυσιογνωμίες, δισδιάστατες αλλά οικείες.

Μοιραστήκαμε στις μικρές ομάδες. Ακούστηκαν πολλά, όχι άλλο χώρια… διακύβευμα η εγγύτητα… αγωνία για το αν θα αγκαλιαστούμε ξανά και πως… τι τον κάνουμε τον φόβο… πόνος για τον θάνατο δικών μας ανθρώπων… λιγότερος θόρυβος στον πλανήτη… εξωτερικές κι εσωτερικές καραντίνες (τι βάζω σε καραντίνα μέσα μου;)… έκπληξη που μέσα από τέτοια τεχνολογία μπορεί να μεταδοθεί και το συναίσθημα… και πολλά πολλά άλλα.

Στο τέλος μαζευτήκαμε ξανά στο “δωμάτιο” της ολομέλειας. Μοιρασιά για ό,τι έγινε στις μικρές ομάδες. Για την αποφώνηση, βάλαμε μουσική, χώρο και χρόνο να επιστρέψει η καθεμιά και ο καθένας στον εαυτό του.

Κι ένα ερώτημα στο τέλος, με την οικεία πλέον οδηγία, γράψε δυο λόγια στο chat για το πως φεύγεις από αυτήν τη συνάντηση.

αγκαλιές βρε!

σας ευχαριστώ για το μοίρασμα, χαίρομαι που σας συνάντησα, εις το επανιδείν

μπράβο μπράβο μπράβο στις συντονίστριες

ευχαριστούμε πολύ όλες σας και τις 5-6-7 όσες το σκεφτήκατε και το κάνατε

με χαμόγελο ;) σας στέλνω μεγάλη αγκαλιές

ευχαριστώ όλη την ομάδα για την παρέα

ευχαριστώ πολύ για αυτήν τη διαδικτυακή αγκαλιά ελπίδας και αγάπης που μελωδικά ενορχηστρώσατε και μοιραστήκατε

στην υγειά μας

κίνηση. ευχαριστώ. εις το επανιδείν

ανοίγω τα χέρια και κάνω ένα βήμα μπροστά

να βρεθούμε ξανά… σας ευχαριστώ όλες κι όλους!

μου έρχεται όρεξη να χορέψω

ενεργοποίηση

ευγνωμοσύνη

εμπιστοσύνη

ευγνώμων

ικανοποίηση

τρυφερότητα

μεγάλη αγκαλιά και ευγνωμοσύνη για την ασφάλεια που πήρα από όλους σας

αγάπη

ευγνωμοσύνη. Θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον

αλληλεγγύη

ευχαριστούμε για όλο αυτό

αγάπη, άνοιγμα

ξεκούραση, απλότητα, ζεστασιά

γαλήνη ενότητα αγάπη

φιλιά!

ευχαρίστηση

ησυχία ευγνωμοσύνη σύνδεση και γείωση

συγκινησιακή γαλήνη

γλυκιά γλυκιά θλίψη

κόκκος άμμου

συγκίνηση

πήρα κι έδωσα αγκαλιές

χάνω χαμένη βρίσκω ξαναβρίσκομαι

ανάσα – ανακούφιση!

ζεστασιά

ταξίδι μαζί – σας αγαπώ πολύ η ζωή είναι εντάξει

ζεστασιά. Διαδικτυακές αγκαλιές όπως το ψωμί

συγκίνηση που σου κόβει τη λαλιά το μόνο που θέλω να κάνω είναι να αισθάνομαι σας αγαπώ

αγάπη και μεγάλη αγκαλιά να χωρέσουμε όλοι μέσα

αγκαλιά άφημα

το κολύμπι θέλει παρέα! Ευχαριστούμε.

με ανακούφιση και πολλές αγκαλιές.

να βρεθούμε ξανά

τελετουργία: όλοι γύρω στο χορό της φωτιάς τη ζωής

βρήκα το chat! Συγκίνηση πολλή ευγνωμοσύνη για το κλίμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την ομάδα συντονισμού της διεργασίας για την προθυμία σας να βρεθούμε μαζί, με όλες τις προκλήσεις της τεχνολογίας (ανοίκεια για πολύ κόσμο) και τη διαφορετικότητα του τρόπου συνάντησης.

Εις το επανιδείν.