english

Ποιές είμαστε

Λένα Ασλανίδου

Λένα Ασλανίδου, M.P.W.

Diploma in Process Work

Η Λένα Ασλανίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός και Certified Process Worker. Το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, όταν θυμάται τον εαυτό της να περνάει ώρες κάτω από ένα θάμνο στην αυλή της και να συλλογίζεται. Οι σκέψεις που έκανε εκείνη την εποχή δεν ξέρει αν είχαν κάποιο νόημα, μιας και δεν τις θυμάται, αυτό που θυμάται όμως είναι η αίσθηση γαλήνης και ευφορίας, μια αίσθηση που ακόμη αναζητά ως οδηγό στη ζωή της. Αργότερα σαν έφηβη ασχολήθηκε εθελοντικά με ομάδες παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Οι πρώτες αυτές αναζητήσεις την οδήγησαν να σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και αργότερα να εκπαιδευτεί στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, στην Αθήνα. Με τη ολοκλήρωση των σπουδών της στην Κοινωνική Εργασία δούλεψε με παιδιά προσχολικής ηλικίας και αργότερα στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, παρέχοντας συμβουλευτική σε άτομα και οικογένειες.

Το 1990 γνώρισε τον Arnold Mindell και την προσέγγιση του Process Work. Η επαφή αυτή ήταν πολύ σημαντική για την ζωή της, καθώς για πρώτη φορά βρήκε ένα οργανωμένο σύστημα σκέψης και εφαρμογών που αναφερόταν συνεκτικά σε όλά τα θέματα της ανθρώπινης ζωής που την απασχολούσαν, το πολιτικό, το ψυχολογικό και το πνευματικό. Ο ενθουσιασμός αυτής της ανακάλυψης την οδήγησε στο να εγκατασταθεί στο Portland, Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Process Work.

Από το 1997 εργάζεται σε ιδιωτική βάση στην Αθήνα. Κύριο ενδιαφέρον της στην δουλειά της με άτομα και ομάδες είναι η αίσθηση της ελευθερίας όπου ο κάθε ένας θα μπορεί να εκφράζει ολόκληρο τον εαυτό του, και η σύνδεση της πνευματικής διάστασης της ζωής με την καθημερινότητα.

Η Λένα αγαπά τη φύση, που τη θεωρεί το μόνο πραγματικό της σπίτι. Τελευταία εκτός από την σχέση της με τους ανθρώπους εξερευνά και την σχέση της με τα ζώα, και περνάει πολύ χρόνο με τον πολυαγαπημένο της σκύλο, την Αθηνά.

Έχει συμμετάσχει ως μέλος της ομάδας διδασκαλίας στο Intensive Course in Process Work, καθώς και στο Extreme States Clinic (Waldport, Oregon - μελέτη ακραίων καταστάσεων συνείδησης) και Lava Rock Clinic (Waldport, Oregon - μελέτη σωματικών συμπτωμάτων). Συμμετέχει ως μέλος της ομάδας διδασκαλίας στα σεμινάρια Worldwork and Conflict Resolution Seminars (Σεμινάρια Επίλυσης Συγκρούσεων και Διεργασίας Ομάδας) που οργανώνει το Global Process Institute, του Portland, Oregon.

Στην Ελλάδα έχει συνεργασθεί με τους ακόλουθους φορείς: Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή Αθηνών, Εθελοντική Εργασία Αθήνας, Κοινωνική Εταιρεία Υποστήριξης Νέων ''Αρσις', Σύλλογος Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Έρευνας 'Διοτίμα', Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, Greenpeace, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, καθώς επίσης και σε προγράμματα αγωγής υγείας για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Πειραιά, την Ξάνθη, την Αθήνα και την Κω και το Ναύπλιο.
Αλεξάνδρα Βασιλείου

Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D.

Diploma in Process Work

Βιογραφικό

Η Αλεξάνδρα Βασιλείου είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας. Εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς σαν processworker, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια ομάδων, διαμεσολαβήτρια συγκρούσεων και σύμβουλος οργανισμών. Τα ενδιαφέροντα της ως τώρα την οδήγησαν σε διαφορετικές πορείες, που μερικές φορές έμοιαζαν αντιφατικές, άλλες συμπληρωματικές. Η σχέση της με την ψυχολογία ξεκίνησε από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, στην Αθήνα, όπου εκπαιδεύτηκε στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου και αποφοίτησε το 1990, έχοντας ειδικευτεί στην Αγροτική Οικονομία. Το ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο ήταν από τότε καθοριστικό στις επιλογές της, και ο χώρος της Αγροτικής Κοινωνιολογίας της έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα βήματα στην έρευνα με εστίαση στον άνθρωπο.

Το 1990, σε ένα σεμινάριο στην Ζυρίχη της Ελβετίας, γνώρισε τον Arnold Mindell και τους συνεργάτες του. Εντυπωσιάστηκε από τον πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο τρόπος που το Process Work συσχετίζει έννοιες της ψυχολογίας, του Ταοϊσμού και της Κβαντικής Φυσικής, και από την δυνατότητα που έδινε το Processwork στον άνθρωπο να δουλέψει ταυτόχρονα πάνω στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή. Μετά το τέλος ενός εντατικού σεμιναρίου διάρκειας έξι εβδομάδων, αποφάσισε να πάει στο Oregon της Αμερικής και να εκπαιδευτεί στο Processwork.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση της στο Processwork, ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία με εστίαση στην Επίλυση Συγκρούσεων (Ph.D in Social Psychology, Union Institute, Ohio, USA). Η διδακτορική της διατριβή ήταν πάνω στην τρομοκρατία και τον ρόλο του "τρομοκράτη" στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.

Είναι μέλος της ομάδας διδασκαλίας των Worldwork and Conflict Resolution Seminars, και διδάσκει σεμινάρια Processwork στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και άρχισε να εφαρμόζει την προσέγγιση του Processwork σε δουλειά με άτομα και ομάδες. Το ενδιαφέρον της βρίσκεται στην ανθρώπινη εμπειρία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται στο σώμα, στα όνειρα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στις ομάδες.

Συμμετοχή σε Εταιρείες και Επαγγελματικούς Συλλόγους
Λίλη Βασιλείου

Λίλη Βασιλείου, Ph.D.

Diploma in Process Work

Αναλυτικό βιογραφικό

Η Λίλη Βασιλείου είναι Κοινωνική Λειτουργός και Πιστοποιημένη Process Worker. Έχει κάνει διδακτορικό στην Ψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στην προσέγγιση του Processwork και στην Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς σαν process worker, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια ομάδων, διαμεσολαβήτρια συγκρούσεων και σύμβουλος οργανισμών.

Σε συνεργασία με συναδέλφους της έφερε το Processwork στην Ελλάδα και ίδρυσε το Processwork Greece και το Processwork Hub.
Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού των μεταπτυχιακού προγραμμάτων σπουδών του Process Work Institute στο Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ, του προγράμματος εκπαίδευσης στο Processwork τουProcesswork Spain στη Βαρκελώνη, Ισπανία, καθώς και της ομάδας διαμεσολαβητών στα σεμινάρια Worldwork, που οργανώνει το International Association for Process Oriented Psychology (IAPOP) (και παλιότερα το Global Process Institute) - διεθνή σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μέσω διεργασίας ομάδας.

Στο Processwork η Λίλη βρήκε μια προσέγγιση που βλέπει την διεργασία - αυτό που συμβαίνει τη κάθε στιγμή - ως τη πηγή διδασκαλίας στη ζωή. Μια προσέγγιση που εκτιμά όλες τις εμπειρίες και βρίσκει θησαυρούς κρυμμένους στα προβλήματα. Αυτή η θεώρηση ταίριαξε με την αίσθηση που είχε η Λίλη για τη ζωή. Η γνωριμία με αυτήν την προσέγγιση της έδωσε βαθύτερη κατανόηση του εαυτού της και του κόσμου γύρω της.

Οι πολλαπλές εφαρμογές της προσέγγισης - και επομένως οι πολλαπλές εμπειρίες που παραμένουν προς εξερεύνηση και ανακάλυψη - συνεπαίρνουν το ερευνητική της φύση. Για την διατριβή του διδακτορικού της εστίασε την έρευνα της στις ακραίες καταστάσεις συνείδησης και συγκεκριμένα στην προσέγγιση του process work στις κρίσεις πανικού.

Μέσα στα ενδιαφέροντα της Λίλης συγκαταλέγεται το Worldwork σαν μεθοδολογία για την επεξεργασία θεμάτων διαφορετικότητας και δημιουργίας βιώσιμης κοινότητας. Έχει συν-οργανώσει και συντονίσει δημόσιες συζητήσεις (open forum) στην Αθήνα, γύρω από την κρίση και τις κοινωνικές αλλαγές και στο εξωτερικό - στο Portland και το Eugene του Oregon στις ΗΠΑ πάνω σε θέματα ξενοφοβίας, ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας, καθώς και στο Beaston του Leeds στην Αγγλία γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.

Η Λίλη ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πως μπορεί να ζήσει κανείς ακολουθώντας το μυστήριο της ζωής και πως μπορεί η διαφορετικότητα να γίνει πιο ορατή στον κόσμο. Αγαπάει να χάνεται στην απεραντοσύνη του ωκεανού, στο χρώμα του Αιγαίου, στον ήχο του αέρα πάνω στα πανιά του ιστιοπλοϊκού, σε μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, μαγειρέματα, κηπουρική, χτισίματα, tai chi, σε ότι τη φέρνει σε επαφή με το μυστήριο της ζωής.
Βιώνοντας την κλιμάκωση της έντασης στον κόσμο αναζητά τρόπους ενεργητικής συμμετοχής στην ανάδυση της συλλογικής μας σοφίας που μπορεί να αναδείξει καινούργιες κατευθύνσεις και δημιουργικές λύσεις

Συμμετοχή σε Εταιρείες και Επαγγελματικούς Συλλόγους:
  • International Association of Process Oriented Psychology / IAPOP (2006 - σήμερα)
  • Εθνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας / ΕΕΨΕ (2009 - σήμερα)
  • European Association for Psychotherapy / EAP (2009 - σήμερα)
  • American Psychological Association / APA (2009- σήμερα)
  • Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας / ΣΚΛΕ (1986- σήμερα)
  • Global Process Institute (1998-2014 που ενώθηκε με το IAPOP)
TOP