Dec 222017
 

Μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του 2ου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, η Λένα Ασλανίδου και η Βασιλική Κατριβάνου βρέθηκαν για τρεις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου.  Στις συναντήσεις αυτές επεξεργάστηκαν μαζί τους θέματα που αφορούν στις σχέσεις μέσα στο σχολείο και στη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελληνικού λειτουργεί από το 1984. Σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός  των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο είναι πρόσφυγες. Παιδιά που είτε ζουν με τις οικογένειες τους, είτε βρίσκονται μόνα τους στην Ελλάδα.  Οι συνθήκες σε ένα σχολείο με μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία ζουν ακόμη σε συνθήκες ανασφάλειας, δεν μιλούν την γλώσσα και βρίσκονται σε μια μεγάλη μετάβαση στη ζωή τους, είναι δύσκολες.  Πέρα από τους εφευρετικού τρόπους που χρειάζεται να βρίσκει κανείς για να γίνει η διδασκαλία του μαθήματος, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς των καθηγητών απαιτεί δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων.

Οι συναντήσεις μας είχαν σκοπό την επεξεργασία δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής και στις σχέσεις με τους μαθητές.

Στις τρεις συναντήσεις μας εστιάσαμε στις παρακάτω θεματικές:

  1.  Επικοινωνία και εντάσεις μεταξύ παιδιών από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς και σχέσεις των φύλων.
  2. Το πως σχετιζόμαστε με τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν μέσα σε ένα σύλλογο καθηγητών.
  3. Πως θέτω κανόνες που να γίνονται σεβαστοί από τους μαθητές. Σχέσεις με μαθητές ‘ταραξίες’.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι όλοι άνθρωποι με όραμα και κατάθεση και αγωνίζονται καθημερινά να βρουν τρόπου για να ενισχύσουν, να εμπνεύσουν και να στηρίξουν τα παιδιά να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν στη ζωή τους. Μέσα στη σημερινή κατάσταση, με μαθητές που ζουν την προσφυγική εμπειρία, τα πολλαπλά προβλήματα μοιάζουν άλυτα και τους εμποδίζουν να αναγνωρίσουν τη συμβολή τους στις ζωές και την εκπαίδευση των μαθητών τους.

Κλείνοντας τις συναντήσεις μας τους ζητήσαμε να μας πουν μια καλή στιγμή που θυμούνται. Μερικές από τις απαντήσεις της ομάδας:

… Το χαμόγελο ενός παιδιού που έχει χάσει όλη την οικογένεια του στον πόλεμο, μετά από μια μας συζήτηση.

… Τους μαλώνω για να μην καπνίζουν, όμως όταν με βλέπουν στο λεωφορείο πέφτουν επάνω μου και με αγκαλιάζουν. Αυτές οι αγκαλιές των μαθητών στο λεωφορείο με γεμίζουν τόσο πολύ, που ξεχνάω όλη την κούραση και την ένταση.

… Όταν καταφέρεις να σε εμπιστευτούν και να σου μιλήσουν για προσωπικές δυσκολίες και μπορείς να τους κατευθύνεις για να πάρουν την κατάλληλη βοήθεια.

… Όταν ακούς να σου λένε Thank you teacher!

Ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας τους καθηγητές, για την εμπιστοσύνη, το άνοιγμα και το μοίρασμα. Φύγαμε πλουσιότερες και σοφότερες από το σχολείο σας.

Το σχολείο εκδίδει εδώ και 9 χρόνια εκδίδει την εφημερίδα «Χωρίς Σύνορα». Αξίζει να διαβάσετε τεύχη της εφημερίδας, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Dec 212017
 

Συνεργασία του Processwork Hub με την Secours Islamique France για την εποπτεία των επαγγελματιών πεδίου της οργάνωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Μαλακάσας. Τις συναντήσεις εποπτείας ανέλαβαν να συντονίσουν η Λίλη Βασιλείου και η Αλεξάνδρα Βασιλείου. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε έναν μικρό απολογισμό της πορείας μας έως τώρα. Ζωγραφίσαμε τα ταξίδια μας, μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε και πήραμε δύναμη για τη συνέχεια.

Dec 202017
 

Πηγή: www.biggestjob.com

“If we are awake, children will show us the kind of parenting they need,” says Dawn Menken, author of Raising Parents, Raising Kids: Hands-on Wisdom for the Next Generation.

 


What would that look like? Wouldn’t that be letting the kids be in charge? Not at all says Dawn; it would mean listening differently to our kids and realizing that it’s our job to help them discover their uniqueness, and if we follow their process, the job of parenting becomes one that teaches us more about ourselves along the way.

Dawn Menken is a therapist in Portland, Oregon; she does individual, relationship and family therapy and is also on the faculty of the Process Work Institute in Portland where she teaches graduate courses.

She travels and offers workshops on a variety of themes, including conflict resolution, group facilitation, diversity issues, children and school issues and health and psychology.

You can find her at www.dawnmenken.com

Dec 102017
 

Πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική συνάντηση εθελοντών και εθελοντριών ψυχολόγων της Γραμμής Τηλεφωνικής Στήριξης 11528 – Δίπλα Σου.

Την ευθύνη συντονισμού της εκπαίδευσης είχε η Αλεξάνδρα Βασιλείου, επιστημονική συνεργάτης του προγράμματος.

Πλούσια ομάδα, ενεργητική η παρουσία όλων.

Η εκπαίδευση εστίασε στις παρακάτω θεματικές:

  • επιστημονική θέση της γραμμής Δίπλα Σου-11528 ως προς τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου
  • γραμμή Δίπλα Σου – 11528, τι είναι, ποιος ο στόχος, πως λειτουργεί
  • περιθωριοποίηση, πως βιώνεται, τι επίδραση έχει η θέση μειονότητας/ πλειονότητας, πως επηρεάζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε
  • διαφοροποίηση σεξουαλικού προσανατολισμού από ταυτότητα φύλου (παρανοήσεις και παρερμηνείες)
  • θετικές κι αρνητικές στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία, διακύμανση, αναγνώριση κάθε στάσης, προσωπικός αναστοχασμός για την εμπειρία περιθωριοποίησης ανεξαρτήτως θέματος

Στο κλείσιμο της ημέρας η ομάδα μοιράστηκε την αίσθηση με την οποία φεύγει από την εκπαίδευση. Μερικές από τις απαντήσεις της ομάδας:

… με λιγότερο θυμό για τους άλλους (τους κακοποιητικούς), με περισσότερη κατανόηση …  ενίσχυση, γέμισα τις μπαταρίες μου, η δυνατότητα να συμμετέχω σε διάλογο έχει ηθική ικανοποίηση… Συνειδητοποιώ ότι ενώ ξέρω πολλά, έχω και να μάθω πολλά ακόμη!… έκθεση σε διαφορετικότητα, φεύγω με μορφές λόγου άλλων ανθρώπων που συνθέτουν κάτι πιο συλλογικό. Φεύγω με θετικό πρόσημο … κρατάω ότι δεν χρειάζεται ‘ευθεία γραμμή’ για να είμαι εδώ σήμερα [αναφορά σε άσκηση που κάναμε]… έδρασε ανακουφιστικά για μένα…  κρατάω την επιβεβαίωση ότι προκάλεσα τον εαυτό μου να μπω σε κάτι καινούργιο (ομάδα εθελοντών). Όμορφη πρόκληση! … συνειδητοποίησα οτι μπορώ να το κάνω [να εργαστώ στη γραμμή]. Θέλει λιγότερο από ότι φανταζόμουν (αλλιώς, όχι ποιοτικά)… πίστευα ότι ήρθα από επιθυμία για επαγγελματική διεύρυνση, αλλά είδα ότι αφορά εμένα … ήρθα χαρούμενη που η γραμμή μεγαλώνει, δεν με έχει απογοητεύσει, φεύγω πιο αισιόδοξη γιατί βλέπω τα άτομα που τράβηξε εδώ, είστε όλοι εξαιρετικοί … φεύγω με τη σχέση που χτίζεται γύρω από αυτό το χώρο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη … πόσο χώρο έχουμε ακόμη να δημιουργήσουμε για να συνθέτουμε με διαφορετικές φωνές … αγγίχτηκαν και ερωτήματα για το επάγγελμα μου, που δεν περίμενα να απαντηθούν… καλή ευκαιρία να αλλάξουμε παγιωμένες απόψεις και αντιλήψεις… ήρθα με κάλεσμα ως ψυχολόγος, αλλά εδώ ήρθαμε κοντά ως άνθρωποι… η γραμμή στηρίζεται σε ανθρώπινες αξίες, ενδυνάμωση και στήριξη.

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από τη συνάντηση.

 

Dec 102017
 

Η Λένα Ασλανίδου και η Λίλη Βασιλείου προσκεκλημένες του Δικτύου Αλληλεγγύης Καλλιθέας στην εκπομπή του στο portokaliradio.gr. Μια συζήτηση, με οικοδεσπότες τη Θούλη Στάικου και το Σωτήρη Χαραλαμπίδη, για το Processwork και τις Ανοιχτές Διεργασίες Ομάδες.

 

 

Dec 072017
 

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιείται το Συμπόσιο για τη Συστημική Καταξιωτική Προσέγγιση “The Appreciative Way: Δημιουργώντας μαζί τον καταξιωτικό τρόπο ζωής και πρακτικής για το μέλλον” (8∗, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017.

Αναφέρουν οι οργανωτές:

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί τις προυποθέσεις για έναν διεπιστημονικό – διεπαγγελματικό διάλογο με κεντρικό θέμα τον καταξιωτικό τρόπο ως στάση ζωής στη δουλειά με τον άνθρωπο και τις ομάδες του και ως μεθοδολογία δράσης στο ευρύτερο πλαίσιο της συστημικής προσέγγισης, σε διαφορετικά πλαίσια και μέσα από διαφορετικούς ρόλους.

Το συμπόσιο θα έχει διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, όσοι συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα, αφ ενός να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην προσέγγιση και τις εφαρμογές της, και αφετέρου να συμβάλλουν ενεργητικά στη διαμόρφωση ενός κοινού ονείρου για την εξέλιξη της συστημικής καταξιωτικής προσέγγισης και των εφαρμογών της στην Ελλάδα.

Οργανώνεται από το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας, την iDealogy Συστημική Καταξιωτική Συμβουλευτική Οργάνωσης & Στρατηγικής και το Αθηναΐκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α).

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα και τη διαχείριση του μη κερδοσκοπικού Επιστημονικού Σωματείου “Ελληνική Εταιρεία Συστημικής – Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ)”.
Υλοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Παλλήνης και την ευγενική φιλοξενία του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης.

Είναι αφιερωμένο στους Peter Lang και Elspeth McAdam, δασκάλους του καταξιωτικού τρόπου.

Με χαρά καλωσορίζουμε την ενεργητική σας συμμετοχή σε αυτόν τον διάλογο που ελπίζουμε να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος για όλους.

Εκ μέρους της ομάδας οργάνωσης
Σμάρω Μάρκου, Κέντρο Συστημικής Θεραπείας
Νίκος Τζάνος, iDealogy Συστημική Καταξιωτική Συμβουλευτική Οργάνωσης και Στρατηγικής
Μίνα Πολέμη – Τοδούλου, Αθηναΐκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ)

Η Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου αποτελεί ξεχωριστή ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας με τη Συστημική Καταξιωτική Προσέγγιση, με ομιλία της κ. Elspeth McAdam (χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με σειρά προτεραιότητας – απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν έχουν προηγούμενη γνωριμία με την προσέγγιση – για δηλώσεις δείτε το συνημμένο πρόγραμμα της Παρασκευής)

Ένα κλικ εδώ για τη Δήλωση Συμμετοχής

Ανακοίνωση Συμποσίου

Πρόγραμμα ανοιχτής συνάντησης γνωριμίας Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Διήμερου Συμποσίου 9 και 10 Δεκεμβρίου

Εργαστήρια – Παρουσιάσεις

Φορείς Διοργάνωσης και Αιγίδα Συμποσίου

Επιστημονική Ομάδα Δημιουργίας και Οργάνωσης

Βιογραφικά Σημειώματα Peter Lang και Elspeth McAdam

Αφίσα

Οδηγίες Πρόσβασης στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης

 

Dec 042017
 

Η Ανοιχτή Διεργασία Ομάδας του μήνα, αυτήν την Παρασκευή 8/12, 7.00 – 9.00 μμ, στο Καλαμάκι (Γιαννάρου 17, στάση τραμ ‘Πικροδάφνη’).

“Βαθιά Δημοκρατία είναι η αίσθηση ότι ο κόσμος είναι εδώ για να μας βοηθήσει να γίνουμε ολόκληροι και ότι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον κόσμο να γίνει ολόκληρος” — Arnold Mindell

Οι συναντήσεις Διεργασίας Ομάδας στηρίζονται σε μια συναισθηματική στάση “Βαθιάς Δημοκρατίας” και είναι ανοιχτές σε όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα και προβλήματα που αφορούν την ζωή μας, ως κοινωνικά και πολιτικά άτομα, στα πλαίσια της ομάδας. Το θέμα επιλέγεται στην κάθε συνάντηση από την ομάδα. Η συναντήσεις αυτές είναι χωρίς κόστος.

Dec 042017
 

Μετά από πρόσκληση της Παυλίνας Χατζηθεοδούλου, Προϊσταμένης του Τομέα Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, ομάδα συνεργατών από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε μαζί στη Λευκωσία και συντονίσαμε ένα διήμερο εξειδικευμένο εργαστήριο που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Κύπρου. Το εργαστήριο έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Μέτρα για Βελτίωση Ένταξης Παιδιών Τρίτων Χωρών στην Κύπρο.

Την ομάδα συντονιστών του εργαστηρίου αποτελούσαν η Αλεξάνδρα Ανδρούσου (αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ΥΠΠΕΘ για την Εκπαίδευση των Παιδιών των Προσφύγων), η Αλεξάνδρα Βασιλείου (εκπαιδεύτρια ενηλίκων), η Βέρα Λάρδη (θεατροπαιδαγωγός/εκπαιδεύτρια ενηλίκων) και ο Χρήστος Στεφάνου (καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων Κέντρου Φιλοξενίας Ελαιώνα).

Έγινε παρουσίαση της εμπειρίας από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και δυο βιωματικά εργαστήρια:

«Από το container στο σχολείο: μια πορεία γεμάτη εμπόδια και προσδοκίες» – Αλεξάνδρα Ανδρούσου και Χρήστος Στεφάνου.

«Με ποια πλευρά είσαι;» – Αλεξάνδρα Βασιλείου και Βέρα Λάρδη

Στο υλικό που μοιράστηκε στους εκπαιδευτικούς συμπεριλήφθηκαν ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και ένταξης των παιδιών προσφύγων καθώς και πηγές με ντοκιμαντέρ σχετικά με την εκπαίδευση προσφύγων.

Κλείσαμε τη διήμερη συνάντηση με τη γνωστή ερώτηση: αν διάλεγες μια λέξη, με τι συναίσθημα, πως φεύγεις από εδώ σήμερα;

Η ομάδα απάντησε: αναστοχασμό, ενσυναίσθηση, νέες ιδέες, μοίρασμα, ελπίδα, μετακίνηση, ανάσες ενδοσκόπησης, προσαρμογή, αισιοδοξία, αλλαγή, κοινότητα, ομαδικότητα, σοφότερη, ενδυνάμωση, συμμετοχή, αναθεώρηση, δύναμη, προβληματισμό, αδιέξοδο, δυναμωμένη, μπορούμε, επαναπροσδιορισμό, αγώνας…

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου για την πρόσκληση και στην ομάδα των εκπαιδευτικών για την προθυμία να δουλέψουμε όλοι κι όλες μαζί βιωματικά, να αναρωτηθούμε, να προβληματιστούμε και να παραγουμε γνώση κι εμπειρία ως ομάδα.

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από την επιμόρφωση