Sep 302016
 

12079226_882436018505071_5564623382781398116_n

Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών 2016 – 2017 

Εγγραφές μέχρι 15/10/16

Ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων που αποσκοπεί στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου τους και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και ηγεσίας.
http://processworkhub.gr/endynamosi/…/TE-flyer-2016-2017.pdf

Η “Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών” συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή καλών πρακτικών του Radicalisation Awareness Network της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη βίαιου εξτρεμισμού και τη δημιουργία κοινότητας.

Sep 242016
 

14369978_1599871560316604_8523081580616055375_n

Η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά των προσφύγων, η Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος και η Βέρα Λάρδη, ηθοποιός, θεατρολόγος κι εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο «Ντιβάνι της Κρίσης» την εκπομπή της Έφης Ζέρβα στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Τι σημαίνει για αυτά τα παιδιά το να πάνε σχολείο και γιατί πρέπει να πάνε.

Sep 232016
 

w

Πρόσκληση για το Συστημικό καφενείο για τα Κινήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο 9ο Συνέδριο της EFTA (European Family Therapy Association)

 “Ένα αποτύπωμα από Κοινωνικά Κινήματα & Δομές Αλληλεγγύης
(από το ατομικό στο συλλογικό στο κινηματικό)

Στα πλαίσια του 9ου Συνεδρίου της EFTA στην Αθήνα, που συνδιοργανώνεται από την EFTA και την ΕΘΟΣ (Ελληνική Ομοσπονδία Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας) δίνεται η δυνατότητα στους σύνεδρους να συναντηθούν σε ομάδες κοινού ενδιαφέροντος – τα Συστημικά Καφενεία – για να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις. Στο συγκεκριμένο συνέδριο αναδύθηκε η ανάγκη για ένα νέο καφενείο με στόχο να αφουγκραστεί την δημιουργική αντίδραση της κοινωνίας στην κρίση που βιώνει. Ακολουθεί η περιγραφή του:

«Οι κοινωνίες μας, ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας κοινωνικο-οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, γέννησαν κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από αυθόρμητη ανάδυση μιάς αυτο-ρυθμιζόμενης, αυτο-ποιούμενης διεργασίας, σε κάποιες άλλες μέσα από περισσότερο επίσημες ή θεσμικές διαδικασίες. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είναι χρήσιμο για εμάς τους συστημικούς θεραπευτές να αναγνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και να αφουγκραστούμε με προσοχή, και ακόμα πιο σημαντικό να μάθουμε από αυτό. Τι μαθήματα πήραμε ή είναι να πάρουμε ως συστημικοί θεραπευτές; τι μας έρχεται από την κοινωνία που αγωνίζεται; τι είναι να ακούσουμε, καινούργιο ή παλιό, γνωστό ή άγνωστο, δύσκολο ή εύκολο, καυστικό ή προβληματισμένο, από ανθρώπους που συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα και δομές αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνικο-οικονομική κρίση

Είναι μέσα στην φιλοσοφία του συνεδρίου να ανοίξει τη συμμετοχή σε αυτό το καφενείο σε μέλη κοινωνικών κινημάτων της τοπικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από την εγγραφή τους στο συνέδριο ή από την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή. Ο σκοπός είναι βάζοντας δίπλα-δίπλα εμπειρίες από διαφορετικά πλαίσια και οπτικές, ν’ αναδυθούν νέες κατανοήσεις και προοπτικές και να ενισχυθεί η συνεργασία και η δικτύωση.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε σε αυτό το καφενείο για να μοιραστείτε μαζί μας την πολύτιμη προσωπική σας εμπειρία μέσα από την διαδρομή στους κινηματικούς χώρους, όπως το έχει βιώσει ο καθένας, κινητοποιούμενος και παλεύοντας με την κρίση, σε θεσμικά ή μη πλαίσια, μέσα από το συναγωνίζεσθαι με τους ανθρώπους.

Καθώς ο συνεδριακός χρόνος είναι πυκνός και σύντομος κατανοήσαμε, ως διοργανωτές αυτού του καφενείου, την ανάγκη να εκκινήσει η διεργασία μέσα από μια πρώτη συνάντηση πριν το συνέδριο, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 12.00-15.00 στο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή.

Το Systemic Café on social solidarity movements κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 1η Οκτώβρη, στις 15.00, στο 1o Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, Σπύρου Μερκούρη 20, απέναντι από το άλσος Παγκρατίου.

Θα χαρούμε να τα πούμε από κοντά.

Εκ μέρους του συνεδρίου

Μίνα Τοδούλου, PhD, Ψυχολόγος

Συντονίστρια (ΑΚΜΑ) συστημικών παρεμβάσεων στην κοινότητα

Πρόεδρος Συνεδρίου

Οι συντονιστές του καφενείου

Δημήτρης Μαγριπλής, Παιδοψυχίατρος ΚΨΥ Περιστερίου

Ψυχοθεραπευτής ζεύγους και οικογένειας / μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Χαλανδρίου

Δήμητρα Ξενάκη, BSc(Hons)Psych(Open), Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

μέλος του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Ιατρείου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας & γύρω Περιοχών

Sep 192016
 

k

Ξεκίνησαν τα σχολεία, σε λίγο ξεκινάει και το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων που παραμένουν στην Ελλάδα. Σε δύσκολες συνθήκες μέσα, με την αγωνία εμφανή από όλες τις πλευρές. Ένα σχολείο στο Ωραιόκαστρο, για την ακρίβεια το ψήφισμα ενός συλλόγου γονέων, έφερε στη δημοσιότητα με άγαρμπο και βίαιο τρόπο την ανάγκη για κοινωνικό διάλογο, για συναίνεση και για προστασία όλων των παιδιών. Όχι μόνο των ‘δικών’ μας.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε και ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Μόσχου, Βοηθού Συνήγορου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Αγαπητοί γονείς,

Σας απευθύνομαι σε συνέχεια πρόσφατων επιστολών Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ωραιοκάστρου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν ευρέως στα ΜΜΕ και αφορούν αποφάσεις τους «για τη μη ένταξη – τοποθέτηση των παιδιών προσφύγων στο χώρο του σχολείου», επιθυμώντας να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις σχετικά με τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στο ζήτημα της νομιμότητας των παραπάνω ενεργειών, αφού είμαι σίγουρος ότι είναι γνωστό σε όλους και όλες ότι ένας σύλλογος γονέων δεν συμμετέχει στις αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο και δεν έχει δικαίωμα να ζητά τον αποκλεισμό κατηγοριών παιδιών από τη σχολική φοίτηση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και επί πλέον η διατύπωση του αιτήματος μπορεί να συνιστά μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο. Ούτε βέβαια έχει δικαίωμα να απειλεί με παράνομες πράξεις όπως η κατάληψη δημοσίων χώρων και μάλιστα αυτού του ίδιου του σχολείου.

Θα ήθελα απεναντίας να σας απευθύνω μια πρόσκληση για προβληματισμό και στάση ευθύνης απέναντι στα παιδιά σας και τα δικαιώματά τους, τα οποία εκ του νόμου καλείστε να σέβεστε και να υπερασπίζεστε.

Όλα τα παιδιά που φοιτούν στο Ελληνικό σχολείο έχουν δικαίωμα να νοιώθουν διαρκώς ότι οι γονείς τους λειτουργούν ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους για ένα ελκυστικό, λειτουργικό και δημοκρατικό σχολείο. Ένα σχολείο που ενισχύει την αναζήτηση της γνώσης, που διευκολύνει τη συνύπαρξη, την ανταλλαγή και τη σύνθεση μεταξύ των διαφορετικών μελών της σχολικής κοινότητας, που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων, με σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων. Ένα σχολείο που εκπαιδεύει τα παιδιά να ζουν μαζί αρμονικά, αλλά και να επιλύουν ειρηνικά τυχόν διαφορές τους, μέσα από κοινοτική αντίληψη και κουλτούρα συνεργασίας.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από το θετικό παράδειγμα των γονέων, που να προτρέπει στην προσεκτική διαχείριση της κάθε δυσκολίας ή πρόκλησης, στην ακρόαση των άλλων, στην ήρεμη επεξεργασία κάθε πληροφορίας που προξενεί φόβο ή απειλή και στην αποφυγή των ακραίων και επιθετικών αντιπαραθέσεων που διαχωρίζουν και αποξενώνουν τους ανθρώπους. Χρειάζεται με το δικό σας παράδειγμα να μην ευνοείτε την αντίληψη ότι σε κάθε περίπτωση που κάποιος διαφωνεί, μπορεί άμεσα να απειλεί ή να προσφεύγει σε ακραίες ενέργειες διεκδίκησης, όπως είναι μία κατάληψη.

Τα παιδιά χρειάζονται το νοιάξιμό σας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, όμως αυτό μπορεί να διεκδικείται με νόμιμο και νηφάλιο τρόπο και να διασφαλίζεται με τα κατάλληλα κατά περίπτωση μέτρα, χωρίς να στοχοποιούνται άλλοι πληθυσμοί, και μάλιστα παιδιά που έχουν τα ίδια βρεθεί σε ιδιαίτερα απροστάτευτες και ανασφαλείς συνθήκες. Χρειάζεται επίσης να ξέρουν, ακούγοντάς το και από το δικό σας στόμα, ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους, εφόσον τα ίδια είναι εμβολιασμένα και ότι τα παιδιά από τρίτες χώρες θα έχουν εμβολιασθεί πριν ξεκινήσουν να φοιτούν στο σχολείο, με σκοπό τη δική τους προστασία αλλά και την αποφυγή της διάδοσης ασθενειών.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και να συναντούν συνομήλικά τους παιδιά που ζουν στις γειτονιές τους και γενικότερα στην πατρίδα μας. Με μέριμνα και εποπτεία των δασκάλων της πολιτείας, έχουν δικαίωμα να παίζουν, να χαίρονται μαζί, να κάνουν φιλίες, να ανταλλάσσουν, να μαθαίνουν από τις ιστορίες και τους πολιτισμούς τους, να γίνονται κοινωνοί αυτού που όλη η Ευρώπη θαύμασε τα τελευταία χρόνια: μιας Ελλάδας που άνοιξε την αγκαλιά της στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και έδωσε στα παιδιά τους χώρο και δυνατότητα να ασκήσουν αλλά και να διεκδικήσουν τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις δικαιώματά τους.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη και δικαίωμα να σας νοιώσουν υπερασπιστές μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, κατανόησης, υποστήριξης των αδυνάτων, που δίνει θέση πρωταγωνιστή στις νέες γενιές και τους επιτρέπει να χτίσουν παραδείγματα συνάντησης και συνδημιουργίας και όχι αποκλεισμών και μισαλλοδοξίας. Μιας κοινωνίας, το κτίσιμο της οποίας μπορεί να ξεκινήσει και από το δικό σας σχολείο και από τη δική σας κοινότητα.

Μην επιτρέψετε στα μέσα ενημέρωσης να σας μετατρέψουν στους ήρωες της άρνησης του ανταμώματος των παιδιών σας με τα παιδιά των προσφύγων, γιατί αυτό το αντάμωμα, αν όλοι δουλέψουμε με προσοχή ώστε να είναι δημιουργικό και λειτουργικό, μπορεί να προσφέρει μια τεράστια σοφία στα παιδιά σας, στα παιδιά της χώρας μας, για όλη τους τη ζωή.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω μια απλή και έξω από τα φώτα της δημοσιότητας ενέργεια. Ας δώσουμε χρόνο να συζητήσουμε με τα παιδιά. Να ακούσουμε πώς σκέφτονται, τι μας ρωτούν, τι μας προτείνουν. Ας προσπαθήσουμε να μπούμε μαζί τους στη θέση των παιδιών που έφτασαν στη χώρα μας, μαζί με τους γονείς τους ή χωρίς αυτούς, φεύγοντας από πολέμους και άλλες ακραίες και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αναζητώντας τη χαρά και την ασφάλεια του σχολείου, όπως και τα δικά μας παιδιά.

Είμαι σίγουρος ότι από ένα τέτοιο διάλογο μπορούν να προκύψουν καλύτερες ιδέες, αντί της απλοϊκής και βίαιης στάσης του «οι πρόσφυγες μακριά από μας». Και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία, άσχετα από τις τελικές αποφάσεις της διοίκησης, να καταλάβουμε και να μάθουμε μαζί με τα παιδιά ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους χρειάζεται να περνά μέσα από το δρόμο της κατανόησης και σύνθεσης των δικαιωμάτων όλων των υποκειμένων της κοινωνίας. Για να οδηγηθούμε στην ορθότερη άσκηση του ρόλου του πολίτη από όλες και όλους μας, ιδίως δε από τα ίδια τα παιδιά μας.

Γιώργος Μόσχος
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη
για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Sep 182016
 

Το Processwork Hub συμμετέχει στο συνέδριο της EFTA που ξεκινάει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Ανακοινώθηκε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Θα είναι τέσσερεις γεμάτες μέρες!

EFTA_polis_logo

Love makes a Family – addressing issues concerning lgbt families in therapy

Alexandra-Ariadni Vassiliou, Ph.D.

Families with LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) parents/children often struggle with the mainstream beliefs around what a family is and how people should be. This affects their lives in a way that can hinder their ability for fulfillment and personal growth. Homophobia and transphobia are present in the therapeutic community, affecting how therapists work with LGBT families. Heteronormativity is the norm and LGBT families are often in the position of having to educate the therapist on the issues that affect their lives. This workshop explores homophobia and heternormativity and how this affects their work with LGBT families. Using experiential exercises and discussion we will explore the therapist’s beliefs and attitudes. We will co-create space for reflection and a deeper understanding of our beliefs and attitudes and how these can support personal and social change, appreciation of diversity, less marginalization and more resilient communities.

Friday 30/9/16, 16.30 – 18.00

Final program of the conference

Program outline 

 Posted by at 09:20  Uncategorized  Comments Off on Workshop at the 9th Conference of the European Family Therapy Association
Sep 142016
 

te rodos

Η «Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών» θα ταξιδέψει φέτος και στη Ρόδο! Το Processwork Hub σε συνεργασία με το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου, Εμμανουήλ και Μαίρης  Σταματίου θα προσφέρει το πρόγραμμα σε ομάδα εκπαιδευτικών του νησιού. Την οργάνωση του προγράμματος, καθώς και τα έξοδα διεξαγωγής του, έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν δεν επιβαρύνονται με δίδακτρα για το σεμινάριο. Το μόνο που απαιτείται είναι το δικό τους μεράκι και η δέσμευση. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων  ηγεσίας και ανάδειξη προσωπικών χαρισμάτων των εκπαιδευτικών  της  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα συντονίσουν η Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D. και η Λίλη Βασιλείου, Ph.D..

Εγγραφές από 12/9 έως 10/10/2016

Ένα κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες (αρχείο pdf)

Δήλωση συμμετοχής:

e-mail: el.zifias@gmail.com

Πληροφορίες:

Γραμματεία : E. Ζήφιας – τηλέφωνο 22410-36665

Διαδικτυακή σελίδα : www.estamatiou.gr

Θέσεις περιορισμένες . Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Sep 062016
 

team

Επιμόρφωση στις Βασικές Αρχές Διεργασίας Ομάδας & το Ρόλο του Συντονιστή: Β.Α.Δ.Ο. Ι

Λένα Ασλανίδου, MPW
Αλεξάνδρα Βασιλείου, PhD
Λίλη Βασιλείου, PhD

Μια από τις προκλήσεις της δουλειάς σε ομάδες είναι η αξιοποίηση των δυναμικών και των συναισθημάτων που αναδύονται στην συνδιαλλαγή των μελών της ομάδας.

Μέσα από την οπτική της προσέγγισης του Processwork μπορούμε να δούμε την ομάδα σαν ένα σύνολο ξεχωριστών ανθρώπων, με διαφορετικές θέσεις και εμπειρίες και ταυτόχρονα, σαν ένα πεδίο, το οποίο εκφράζεται μέσα από ρόλους, τους οποίους όλοι, εν μέρει, μοιράζονται. Μέσα από αυτήν την οπτική, μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυναμικές και συγκρούσεις που αναδύονται σε μια ομάδα σαν μια προσπάθεια να γνωρίσει η ομάδα τον εαυτό της και τις εμπειρίες των μελών της, σαν απαραίτητες και αναγκαίες σε αυτήν την διαδικασία αυτογνωσίας.

Σε αυτήν την επιμόρφωση θα εστιάσουμε θεωρητικά και βιωματικά στην διεργασία ομάδας με βάση τη προσέγγιση του Processwork και συγκεκριμένα:

  • Στην εκμάθηση εργαλείων για να αντιλαμβανόμαστε και να παρεμβαίνουμε στην δυναμική της ομάδας και των σχέσεων που αναπτύσσονται.
  • Στο ρόλο του συντονιστή ως φορέα επίγνωσης και διευκόλυνσης των συνδιαλλαγών και στην προσωπική του ανάπτυξη.
  • Στην προσωπική ανάπτυξη του συντονιστή που είναι αναγκαία για να μπορεί να είναι φορέας επίγνωσης και διευκόλυνσης των συνδιαλλαγών.

Η επιμόρφωση αυτή απευθύνεται σε όλους όσους συντονίζουν ομάδες ή συμμετέχουν σε ομάδες.

Το Β.Α.Δ.Ο. Ι είναι ο πρώτος χρόνος τριετούς επαγγελματικής επιμόρφωσης στις Βασικές Αρχές Διεργασίας Ομάδας και τον Ρόλο του Συντονιστή. Ένα κλικ εδώ για αναλυτικές πληροφορίες για την τριετή επιμόρφωση. 

Το Β.Α.Δ.Ο. Ι μπορούν να το παρακολουθήσουν και όσοι ενδιαφέρονται για μια εισαγωγή στις Βασικές Αρχές Διεργασίας Ομάδας και τον ρόλο του συντονιστή χωρίς να δεσμεύονται στην ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος.

Διαδικαστικά

Ημερομηνίες: 8/10/16, 5/11/16, 3/12/16, 14/1/17, 4/2/17, 4/3/17, 1/4/17, 13/5/17
8 συναντήσεις
Σάββατο, 3.00 – 7.00 μ.μ.
Κόστος: 240 €

Ένα κλικ εδώ για τη δήλωση συμμετοχής.

Sep 022016
 

need facilitation

Η χρονιά ξεκινά με ένα ταξίδι στη Σλοβακία. Η Λένα Ασλανίδου και η Αλεξάνδρα Βασιλείου θα συντονίσουν σεμινάριο με θέμα “Worldwork and Deep Democracy: Navigating the waters of community life”. Το σεμινάριο οργανώνεται από το Institute of Process Oriented Psychology της Σλοβακίας.

popi slovakia logo

Worldwork and Deep Democracy: Navigating the waters of community life

9-11.9.2016 in Kremnica, Slovakia

Led by Alexandra Vassiliou, Ph.D. and Lena Aslanidou, M.P.W.

Many would agree that Europe is going through difficult times. The economic crisis in the southern European Countries, austerity politics and the debate around their effectiveness, national identities and borders, the refugee crisis, are some of the issues that have been in the media and in people’s discussions. We are seeing a rise of xenophobia, racism and homophobia, as well as a rise in extremism and violence.

Howdo we deal with these issues as communities, whether these are local communities, nations or Europe as a whole? More than ever in our times we need to develop skills in order to deal with and facilitate the complexities and the conflicts that are present in our human interactions, communities and organizations. This seminar is based on Process Oriented psychology methods for Worldwork and group work. These methods are used in various contexts in order to facilitate social tensions and conflicts by instigating the dialogue and the relationship between the different parties involved.

In this seminar we will present the theoretical context and we will put it in practice through working individually (inner work) in dyads, small groups and the large group. We will explore: group dynamics and relationships in groups, communities as human fields, stereotypes and oppression and how these appear in human interaction. This seminar is for anyone interested in understanding and unfolding group experiences, regardless if they are in the role of facilitator or group member.