Jun 302016
 

mark

Μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου Μαριελένας Δανοχρήστου, οργανώσαμε επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σύλλογο διδασκόντων. Τελευταίες μέρες στο σχολείο, τα παιδιά ήδη φευγάτα και οι εκπαιδευτικοί έτοιμοι για το αναγκαίο διάλειμμα του καλοκαιριού. Λίγες βδομάδες να φορτώσουν ξανά οι μπαταρίες.

Εξερευνήσαμε τη στάση μας απέναντι στις συγκρούσεις, τη σύνδεση της γενικής κρίσης γύρω μας (παγκόσμια, στην Ελλάδα και στις κοινότητες που ανήκουμε) με τις προκλήσεις στις προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις. Αναρωτηθήκαμε για τη σύνδεση μέσα μας των συγκρούσεων και της βίας, προτείναμε και νέους ορισμούς της σύγκρουσης που δημιουργούν μια στάση μεγαλύτερης ανοιχτότητας στην πρόκληση. Βουτήξαμε και σε μια βιωματική άσκηση για τις κατηγόριες στις σχέσεις για να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες.

Την επιμορφωτική αυτή συνάντηση συντόνισαν η Αλεξάνδρα Βασιλείου και η Ιωάννα Βελαλή. Στο κλείσιμο ρωτήσαμε την ομάδα ‘με τι συναίσθημα φεύγεις από εδώ σήμερα;’. Η ομάδα είπε…

 … με ελπίδα… προβληματισμένη… με τροφή για σκέψη… με προβληματισμό και αισιοδοξία… κάτι απροσδιόριστο… με πράγματα χρήσιμα – ίσως όχι στον εργασιακό χώρο, αλλά στο πλαίσιο της ζωής… θέλω να τα σκεφτώ… με ενδιαφέρον – δεν περιγράφεται με λόγια… ήρεμη και με ελπίδα… αναθεώρησα την έννοια της σύγκρουσης… να μη φοβάμαι να εκφράσω δυσαρέσκεια… με προβληματισμό για το τι θα γίνει στο μέλλον… οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν, αρκεί να γίνει προσπάθεια… να μην αποφεύγω τη σύγκρουση… έχουν εφαρμογή αυτά, είτε μου αρέσει η σύγκρουση, είτε δεν μου αρέσει… δεν ξέρω, ίσως υπάρχει τέλμα στον εργασιακό χώρο… θετικό συναίσθημα, άκουσα πράγματα κοντά μου συναισθηματικά… πιστεύω ότι έχουν εφαρμογή, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Την ώρα που κλείναμε ερχόταν από μακριά δυνατή μπόρα. Ο αέρας είχε δυναμώσει και έπεφταν οι πρώτες βαριές σταγόνες βροχής. Σε λίγο μετατράπηκε σε χαλάζι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο για την πρόσκληση και στην ομάδα για την αυθεντικότητα της παρουσίας της και τη συμμετοχή της. Ευχές για καλή ξεκούραση!

Jun 152016
 

pul

Το φονικό στο Orlando αποκαλύπτει μια δυναμική που πολλοί γνωρίζουμε, αλλά λίγοι συζητάμε. Ο δράστης του φονικού μοιάζει, από τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, να ήταν άνθρωπος που ο ίδιος πάλευε με δικά του θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, χωρίς καμία στήριξη, προσωπική ή πολιτισμική. Ήταν ένας άνθρωπος που πάνω από όλα δεν ήξερε πώς να αγαπήσει τον εαυτό του και όλες τις εμπειρίες του.

Αν είναι αλήθεια όλα αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια, ο δράστης/δολοφόνος, θύμα της ομοφοβίας αυτοκτόνησε και ταυτόχρονα έγινε ο ίδιος φονιάς, παίρνοντας άλλους πενήντα μαζί του.  Δεν αρκεί η εσωτερικευμένη ομοφοβία για να γίνει κάποιος φονιάς. Χρειάζονται κι άλλες επιρροές, απαιτούνται βιώματα κι ένας τρόπος αντίληψης και σκέψης που αποσυνδέει από τον «άλλον», που απανθρωποποιεί τον οποιονδήποτε «άλλον» και κάνει πιο πιθανή μια τέτοια πράξη.

Το κοινωνικό περιβάλλον ομοφοβίας και τρανσφοβίας μέσα στο οποίο ζούμε ξεκινάει από μικρά ‘αθώα’ ανέκδοτα, στερεότυπες και αγκυλωμένες αντιλήψεις και καταλήγει σε φονική βία. Η εκπαίδευση ξεκινάει μέσα από τα σπίτια και τα σχολεία μας. Η πρόληψη χρειάζεται να ξεκινήσει από εκεί. Η κοινωνική αλλαγή απαιτεί χρόνο. Είναι μέγιστης σημασίας η επίγνωση της επιρροής της ομοφοβίας και τρανσφοβίας πάνω στους ανθρώπους, είτε είναι lgbt, είτε είναι μέλη της οικογένειας τους, της ανθρώπινης κοινότητας που ανήκουν. Δυστυχώς, συχνά χρειάζονται αδικοχαμένοι άνθρωποι για να επιταχυνθεί…

Jun 092016
 

pr1

Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής διοργάνωσης του Athens Pride οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” συντόνισαν συζήτηση με θέμα: “Από τη Ντροπή στην Υπερηφάνεια”. Η εκδήλωση έγινε στο στο six d.o.g.s. την Τρίτη 7 Ιουνίου. Μετά από μια σειρά παρουσιάσεων των ψυχολόγων της γραμμής, κάναμε μια πλούσια συζήτηση με το κοινό, φτιάξαμε ένα μεγάλο κύκλο, μοιραστήκαμε ιστορίες, σκέψεις και εμπειρίες. Παρ’ όλο ότι η εκδήλωση τελείωσε ‘επισήμως’ μετά από δυο ώρες, πολύς κόσμος έκατσε μετά στα τραπεζάκια του six d.o.g.s. στο πεζοδρόμιο της Αβραμιώτου και για άλλες δυο ώρες συνέχιζε την κουβέντα. Ήταν μια συγκινητική βραδιά, η συμμετοχή του κόσμου αυθεντική και με λόγια εκτίμησης για το πρόγραμμα και αυτά που προσφέρει.

Συμμετείχαν:
Νάνσυ Παπαθανασίου Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος
Αλεξάνδρα Βασιλείου Ph.D., Κοινωνική Ψυχολόγος
Γιώργος Κασφίκης M.A., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Coach
Ειρήνη Κουτελά M.Sc., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ευφροσύνη Καραγεώργου M.Sc., Κλινική Ψυχολόγος
Κλεοπάτρα Οικονομίδου, Υπεύθυνη Έργου και Επικοινωνίας

 

Jun 062016
 

maya-angelou-quote1

Η ανοιχτή διεργασίας ομάδας του Ιουνίου, τελευταία συνάντηση πριν κλείσουμε για καλοκαίρι, την Παρασκευή 10/6 στις 7.00 – 9.00 μμ στο Καλαμάκι (Γιαννάρου 17, στάση τραμ ‘Πικροδάφνη’). Σε αυτήν τη συνάντηση η διεργασία ομάδας θα εμπλουτιστεί για άλλη μια φορά από το θέατρο Playback με τη συμμετοχή μελών της ομάδας τo Processwork συναντάει το θέατρο Playback!

“Βαθιά Δημοκρατία είναι η αίσθηση ότι ο κόσμος είναι εδώ για να μας βοηθήσει να γίνουμε ολόκληροι και ότι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον κόσμο να γίνει ολόκληρος” — Arnold Mindell

Οι συναντήσεις Διεργασίας Ομάδας στηρίζονται σε μια συναισθηματική στάση “Βαθιάς Δημοκρατίας” και είναι ανοιχτές σε όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα και προβλήματα που αφορούν την ζωή μας, ως κοινωνικά και πολιτικά άτομα, στα πλαίσια της ομάδας. Το θέμα επιλέγεται στην κάθε συνάντηση από την ομάδα. Η συναντήσεις αυτές είναι χωρίς κόστος.

Jun 022016
 

diplasou

ΑΘΗΝΑ – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ
“Από τη Ντροπή στην Υπερηφάνεια”
Συζήτηση με τους επιστημονικούς συνεργάτες του 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής διοργάνωσης του Athens Pride οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” ανοίγουν συζήτηση με θέμα:
“Από την ντροπή στην Υπερηφάνεια” την Τρίτη 07 Ιουνίου 2016, στο six d.o.g.s. στις 7:15 μ.μ.

Φέρνουν το συναίσθημα της ντροπής και την κουλτούρα που την συνοδεύει και θέτουν στο επίκεντρο την διαδρομή που διανύει κανείς μέχρι να φτάσει στην υπερηφάνεια. Η συζήτηση θα κυλήσει διαδοχικά μέσα από σύντομες τοποθετήσεις με στόχο την αφύπνιση των μηχανισμών που ενεργοποιούνται κατά το βίωμα αυτών των συναισθημάτων και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, όπου θα θέσουμε ερωτήσεις, θα κάνουμε παρεμβάσεις και θα μοιραστούμε εμπειρίες.

Συμμετέχουν:
Νάνσυ Παπαθανασίου Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος
Αλεξάνδρα Βασιλείου Ph.D., Κοινωνική Ψυχολόγος
Γιώργος Κασφίκης M.A., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Coach
Ειρήνη Κουτελά M.Sc., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ευφροσύνη Καραγεώργου M.Sc., Κλινική Ψυχολόγος

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “Προγράμματος καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου: πρόληψη και παρέμβαηση”. Φορείς υλοποίησης του Προγράμματος είναι η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και οι οργανώσεις «Thessaloniki Pride», «Athens Pride» και «Θετική Φωνή». Το Πρόγραμμα έχει ακόμη την αλληλεγγύη και τη στήριξη των οργανώσεων: “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”, “Queertrans”, “Πολύχρωμο Σχολείο” (πρώην Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση), “ΛΟΑΤ-ΑμεΑ”, “ThessΔΙΚΤΥΟ”, “Thessaloniki Rainbow Youth”, “Proud Seniors Greece”, “ΑΜΚΕ Κλίμακα” και “Generation 2”.

Το 11528–ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ έχει την ηθική στήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Η χρηματοδότηση γίνεται εξολοκλήρου με την υποστήριξη της οργάνωσης «αλληλεγγύη-SolidarityNow». Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ έχει την στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ ΑΕ και Πρώτο Πρόγραμμα.

Πληροφορίες:
Ημέρα: Τρίτη 7 Ιουνίου 2016
Ώρα: 19:15
Τόπος: Πολιτιστικός Χώρος six d.o.g.s.
Διεύθυνση: Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 105 51, Αθήνα
Είσοδος: Ελεύθερη

Την συζήτησή μας θα συνοδεύσουν δροσερά soft drinks και εκλεκτά εδέσματα.

Υπεύθυνη Έργου & Επικοινωνίας για το “ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”: Κλεοπάτρα Οικονομίδου
Tel.: 2108829969 – 6989763773, management@11528.gr

www.11528.gr

Ένα κλικ εδώ για την εκδήλωση στο facebook