Mar 282016
 

glypta sm

Επιστρέψαμε από άλλο ένα ταξίδι στη Λέσβο. Μετά από πρόσκληση του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου και του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Ν. Λέσβου Χρήστου Χατζηλία συντονίσαμε ένα τετράωρο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Εξερευνούμε τη ματαίωση και το «κάψιμο» σε περιόδους κρίσης». Το βιωματικό αυτό εργαστήριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων.

Τον τελευταίο χρόνο στη Λέσβο, η προσφυγική κρίση ήρθε να προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο τοπίο της κρίσης που περνάει η Ελλάδα. Αυξήθηκαν οι προκλήσεις σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαχειριστούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα, όχι μόνο ως κάτοικοι του νησιού, αλλά και ως εκπαιδευτικοί σε ρόλο ηγεσίας μέσα στη σχολική κοινότητα.

Πως επιδρά αυτό στην ικανότητα των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές ανάγκες που αναδύονται; Τι μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ποια μεθοδολογικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο ρόλο τους ως εκπαιδευτικοί στην τάξη ή ως συντονιστές προγραμμάτων; Πως μπορούν να ξεπεράσουν τη ματαίωση και το «κάψιμο» που δημιουργεί αυτή η σύμπλοκη κατάσταση;  Διερευνήσαμε δυνατότητες και  πρακτικές αντιμετώπισης  των πολλαπλών εκδοχών της “κρίσης” από την οποία πλήττονται τα άτομα και οι συλλογικότητες τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο .

Την επιμόρφωση, κατά την οποία  αξιοποιήθηκαν εργαλεία του Processwork και του θεάτρου Playback, πραγματοποίησαν η Αλεξάνδρα Βασιλείου και η Βέρα Λάρδη.

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από την επιμόρφωση

 

Mar 212016
 

Lawrence+Weiner+traphal+Atheneum

Lawrence Weiner – “ήρθε στο προσκήνιο από το συντόνισμό της δυσαρμονίας”

Το Atheneum Antwerpen είναι το πρώτο δημόσιο σχολείο του Βελγίου και ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα το 1807. Στο σχολείο φοιτούν παιδιά από 60 εθνικότητες!

Μετά από πρόσκληση της διευθύντριας του σχολείου, συναντήθηκα χθες βράδυ με ομάδα μαθητών και μαθητριών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Τέσσερεις εκπαιδευτικοί και 28 μαθητές και μαθήτριες από Βέλγιο, Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Γκάνα, Βοσνία, Τσετσενία και Άγιο Δομίνικο. Ένα δωμάτιο γεμάτο ζωντάνια, γέλια, πειράγματα και πολλές απορίες. Για την Ελλάδα της κρίσης, για το προσφυγικό, για τις πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές.

Μοιραστήκαμε, κουβεντιάσαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε. Πολλά από τα ίδια τα παιδιά πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια και φοιτούν στο σχολείο. Για αυτές τις δυο ώρες έπεσαν τα σύνορα, αναδύθηκε ο κοινός τόπος όλων μας, η ανάγκη μας για επικοινωνία, για αποδοχή, για την αίσθηση του ανήκειν.

 Posted by at 09:31  εκπαίδευση  Comments Off on Μια βραδιά με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου Atheneum Antwerpen
Mar 212016
 

amgr

Η φίλη και συνάδελφος processworker Βενετία Μπουρονίκου έβαλε χρόνο, κόπο και μεράκι για να υποτιτλίσει στα Ελληνικά τα βίντεο που έφτιαξε η Amy Mindell για το Worldwork. Από χθες έχει αρχίσει να τα αναρτά στο youtube. Εδώ, οι πρώτοι έξι τίτλοι. Ευχαριστούμε Βενετία!

Η Sally Ru και οι φίλοι της παρουσιάζουν ένα μικρό και απλό παράδειγμα εφαρμογής κάποιων μεθόδων του Worldwork στην πράξη.

Παρακολουθήστε την επισκόπηση που κάνει ο Tom σε κάποια βασικά στοιχεία της θεωρίας του Worldwork (όλα αυτά θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά σε άλλα μέρη της ταινίας).

Μια σύντομη εισαγωγή στο Processwork (Ψυχολογία με Προσανατολισμό στη Διεργασία) και το πως και γιατί ο Arnold Mindell από το Process Work ανέπτυξε το Worldwork.

Η δημιουργός της ταινίας Amy Mindell παρουσιάζει το “Worldwork”, γιατί έφτιαξε αυτή την ταινία και το στυλ της.

Τι βρίσκεται στο Μέρος 1 της ταινίας.

“Καλωσόρισμα από τη Sally Ru και την παρέα της”: Η Sally Ru και οι φίλοι της σας καλωσορίζουν στην ταινία, παρουσιάζουν το Worldwork και το στυλ της ταινίας. Επίσης, η Sally Ru συζητά με με έναν κριτή που δεν είναι σίγουρος για τη χρήση κινουμένων σχεδίων στην ταινία και για την ανάλαφρη προσέγγιση, τη στιγμή που τα ζητήματα στον κόσμο είναι τόσο δύσκολα!

 Posted by at 08:51  video, worldwork  Comments Off on Τα βίντεο για το Worldwork της Amy Mindell με ελληνικούς υπότιτλους!
Mar 212016
 

Η φίλη και συνάδελφος processworker Βενετία Μπουρονίκου έβαλε χρόνο, κόπο και μεράκι για να υποτιτλίσει στα Ελληνικά τα βίντεο που έφτιαξε η Amy Mindell για το Worldwork.  Από χθες έχει αρχίσει να τα αναρτά στο youtube. Εδώ, οι πρώτοι έξι τίτλοι. Ευχαριστούμε Βενετία!

 

Η Sally Ru και οι φίλοι της παρουσιάζουν ένα μικρό και απλό παράδειγμα εφαρμογής κάποιων μεθόδων του Worldwork στην πράξη.

Παρακολουθήστε την επισκόπηση που κάνει ο Tom σε κάποια βασικά στοιχεία της θεωρίας του Worldwork (όλα αυτά θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά σε άλλα μέρη της ταινίας).

Μια σύντομη εισαγωγή στο Processwork (Ψυχολογία με Προσανατολισμό στη Διεργασία) και το πως και γιατί ο Arnold Mindell από το Process Work ανέπτυξε το Worldwork.

Η δημιουργός της ταινίας Amy Mindell παρουσιάζει το “Worldwork”, γιατί έφτιαξε αυτή την ταινία και το στυλ της.

Τι βρίσκεται στο Μέρος 1 της ταινίας.

“Καλωσόρισμα από τη Sally Ru και την παρέα της”: Η Sally Ru και οι φίλοι της σας καλωσορίζουν στην ταινία, παρουσιάζουν το Worldwork και το στυλ της ταινίας. Επίσης, η Sally Ru συζητά με με έναν κριτή που δεν είναι σίγουρος για τη χρήση κινουμένων σχεδίων στην ταινία και για την ανάλαφρη προσέγγιση, τη στιγμή που τα ζητήματα στον κόσμο είναι τόσο δύσκολα!

 Posted by at 08:46  video, worldwork  Comments Off on Τα βίντεο για το Worldwork της Amy Mindell με ελληνικούς υπότιτλους!
Mar 152016
 

 

10361563_1139364009448874_4921479067803497876_n

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί  η επίσημη παρουσίαση του “Προγράμματος για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση”, το οποίο αποτελεί συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος “Ζούμε όπως κι εσύ”,  που σχεδιάστηκε το 2011 και υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η εκδήλωση φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 11:30 π.μ. Δίπλα μας θα βρίσκονται επικεφαλής θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων. Θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα δύο βασικά έργα του προγράμματος:

  1. Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς. Λειτουργεί εργάσιμες ημέρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 13:00 έως 21:00. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και όσες πραγματοποιούνται από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ έχουν χρέωση αστικής μονάδας*. Στις κλήσεις απαντούν εξειδικευμένες και εξειδικευμένοι ψυχολόγοι.
  2. Η 1η πανελλήνιας εμβέλειας Καμπάνια με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων ανά την επικράτεια και την προβολή επικοινωνιακού υλικού, αναδεικνύεται η συντροφικότητα μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου ως όχημα για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους πολίτες της χώρας μας (ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα ή έκφραση φύλου), αλλά και για την εξοικείωση της κοινής γνώμης με τις ανωτέρω θεματικές.

Αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και οι οργανώσεις «Thessaloniki Pride»,  «Athens Pride» και «Θετική Φωνή». Το Πρόγραμμα έχει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των οργανώσεων: “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”, “Queertrans”, “Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση”, “ΛΟΑΤ-ΑμεΑ”, “ThessΔΙΚΤΥΟ”, “Thessaloniki Rainbow Youth”, “Proud Seniors”,  “ΑΜΚΕ Κλίμακα” και “Generation 2”. Το 11528–ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ έχει την ηθική στήριξη του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου με την υποστήριξη του «αλληλεγγύη-SolidarityNow».

Σημειώνεται, ότι ο χώρος της ΣΓΤ είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης. Οι σκύλοι-βοηθοί είναι ευπρόσδεκτοι.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Ώρα: 11:30-14:00

Είσοδος: Ελεύθερη

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ Λεωφ. Συγγρού 107-109, 11745, Αθήνα

11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Τμήμα Διοίκησης Έργου
2108829969 • 6989763773

management@11528.gr

Για τον τύπο:press@11528.gr

Mar 152016
 

z

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε στη Ζυρίχη η συνάντηση εκπαιδευτών των προγραμμάτων Teachers Empowered, Leaders Empowered και Youth Workers Empowered της Grundkraft που υλοποιούνται στις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία). Αξιοποιώντας εργαλεία όπως το open space, world cafe και διεργασία ομάδας ανταλλάξαμε εμπειρίες και προκλήσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων, τρόπους συνεργασίας μεταξύ μας και τρόπους στήριξης του κοινού οράματος. Η φιλοξενία των συνεργατών μας στη Ζυρίχη άψογη, φροντίδα που φαινόταν σε κάθε λεπτομέρεια της συνάντησης.

Την Κυριακή πρωί κάναμε μικρο-διδασκαλίες, σε κυλιόμενα εργαστήρια. Κάθε μέλος της ομάδας παρακολούθησε τρία εργαστήρια.  Για τις διδασκαλίες αυτές χρησιμοποιήσαμε τις  αίθουσες ενός σχολείου της Ζυρίχης, δίπλα στο κοινοτικό κέντρο που γινόταν η συνάντηση εκπαιδευτών. Το σχολείο αυτό είναι σημαντικό για εμάς, καθώς είναι το πρώτο σχολείο της Ζυρίχης στο οποίο εφαρμόστηκε η Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών.  Οι οργανωτές επέλεξαν για το εργαστήρι μου μια αίθουσα που είχε στον πίνακα μάθημα Ελληνικών. Για μια στιγμή δεν ήξερα αν είμαι στην Αθήνα ή στη Ζυρίχη, εξαφανίστηκαν τα σύνορα!

 Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από τη συνάντηση

Mar 022016
 

brc

Το Processwork Hub συμμετέχει στο Διεθνές Συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής» με ένα βιωματικό εργαστήριο. Το συμπόσιο οργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με συνδιοργανωτές το British Council και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με την υποστήριξη του Megaron Plus.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής 19 και 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας. Θα εξεταστούν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειες αυτού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου, 09:30-16:30, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις ενώ την Κυριακή 20 Μαρτίου, 11:00-17:00, βιωματικά εργαστήρια και Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Δηλώστε την συμμετοχή σας (Register) για να παρακολουθήσετε:

  • τις ομιλίες του Σαββάτου (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος)
  • ένα από τα εργαστήρια της Κυριακής (Αίθουσες MC)
  • την Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Φουαγιέ Τριάντη)

*Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας των εργαστηρίων θα σας σταλεί ενημερώτικό email για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας σε αυτά.

Ένα κλικ εδώ για το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου

Ένα κλικ εδώ για την εγγραφή