Jan 262015
 

walk your talk

Σήμερα έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή η Μαρία Πίνιου-Καλλή. Γνωριστήκαμε το 1998 συνεπιβάτες σε μια ανεμοδαρμένη πτήση με ελικοφόρο στο Αιγαίο. Μου έκανε εντύπωση η αφοσίωση της στο έργο της, ο τρόπος της. Από τότε παρακολουθούσα το έργο της. Τελευταία φορά, την είδα πέρσι σε ημερίδα που οργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Παθιασμένη με τη δουλειά της, ενεργή όσο ποτέ. Στο άρθρο του TVXS που ακολουθεί μπορείς να διαβάσεις για τη ζωή της. Αφιέρωσε τη ζωή της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απόψε είδα στο facebook ανάρτηση του φίλου δικηγόρου Βασίλη Παπαστεργίου. Με την άδεια του, το ποστάρω εδώ. Μια ιστορία από τη ζωή της που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη συνέπεια λόγου και πράξης.

Γράφει ο Βασίλης Παπαστεργίου:

Θέλω να γράψω κάτι γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που έτυχε να γνωρίσω λίγο καιρό πριν φύγει. Ήταν μάρτυρας σε μια δίκη που αφορούσε βασανιστήρια κατά προσφύγων από λιμενικούς. Η κ. Καλλή (την λέω κυρία κι ας έχει πεθάνει) είχε εξετάσει τα θύματα και κατέθετε με την ιδιότητα της ειδικού σε αυτά τα ζητήματα. Κάποια στιγμή ο συνήγορος υπεράσπισης, ένας πολύ επιθετικός συνήγορος, θέλησε να την προκαλέσει λέγοντάς της με ύφος “αν αυτά που λέτε ευσταθούν, τότε οι κατηγορούμενοι, αυτά τα τέρατα, αξίζουν τη θανατική καταδίκη….” Πριν προλάβει να ολοκληρώσει, η Μ. Καλλή τον διέκοψε λέγοντας περίπου τα εξής “για μένα αυτοί οι άνθρωποι, αν και βασανιστές, δεν είναι τέρατα. Η προσωπική μου εμπειρία με έκανε να κατανοήσω ότι ακόμα και καθημερινοί, κοντινοί μας άνθρωποι μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και λειτουργώντας σε ένα ορισμένο εξουσιαστικό πλαίσιο να λειτουργήσουν σαν βασανιστές και να κάνουν απεχθείς πράξεις. Όμως παραμένουν άνθρωποι, δεν είναι τέρατα. Και η θανατική καταδίκη είναι απαράδεκτη για τον πολιτισμό μας σε κάθε περίπτωση, κύριε συνήγορε“.  Ένα σύντομο (αλλά μάλλον ανώφελο) μάθημα. Αυτή ήταν η κυρία Καλλή, που τη λέω κυρία, παρ’ όλο που πάντα λέμε ότι όταν κάποιος ή κάποια πεθαίνει, παύει να είναι πλέον κύριος ή κυρία.

168105-mariapinioukalli2

Πέθανε η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαρία Πίνιου-Καλλή

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 72 ετών η γιατρός, Μαρία Πίνιου-Καλλή, η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη θέση της προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπώντας 200 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Γεννήθηκε στη Θάσο στις 6 Μαΐου 1943, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε γιατρός, αποκτώντας ειδικότητα δερματολόγου. Η επταετία της Χούντας τη βρίσκει στη Γυάρο ως εξόριστη από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Το 1989 ίδρυσε στην Αθήνα το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Το 1993, ως μέλος του προεδρείου του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, εκπροσώπησε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Υπήρξε υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το 1993 ήταν υποψήφια για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας. Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, persona non grata στο Ισραήλ. Παράλληλα, το 1993 κι ενώ τα Βαλκάνια φλέγονταν από τον εμφύλιο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η Μαρία Πίνιου-Καλλή προσκάλεσε γιατρούς από τις αντιμαχόμενες χώρες στην Ελλάδα και μαζί οργάνωσαν το Βαλκανικό Δίκτυο ενάντια στα βασανιστήρια και τον πόλεμο. Το Δίκτυο που υπάρχει μέχρι σήμερα και ασχολείται με την επανα-συμφιλίωση μεταξύ των κοινωνιών στα Βαλκάνια, προσπαθώντας να συσπειρώσει σε ένα οργανισμό ανθρώπους από διαφορετικούς εθνότητα που αντιμάχονται τον πόλεμο και τα βασανιστήρια.

Σε διεθνή συνάντηση που οργάνωσε στην Αθήνα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Κέντρων Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής, με έδρα στην Αθήνα, του οποίου διετέλεσε Γενική Γραμματέας. Από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε ως η πρώτη εκλεγείσα πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνελήφθη συνολικά πέντε φορές, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Επισκέφτηκε τον Μαντέλα στη φυλακή και δεν δίστασε να πιάσει απο τον γιακά και να υψώσει τη φωνή της στον φίλο της, τον Γιασέρ Αραφάτ, όταν φυλάκισε ένα μέλος της διεθνούς οργάνωσης ενάντια στα βασανιστήρια, όπου ήταν πρόεδρος. Δυο φορές υπήρξε υποψήφια για την Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Μιλούσε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά και ισπανικά) και δίδαξε στο New Jersey State University Rieutgers, ως επισκέπτης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων». Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και συμμετείχε στην επιτροπή αντιρρησιών συνείδησης. Στις τελευταίες εκλογές ήταν συμπρόεδρος του κόμματος Πράσινοι Αλληλεγγύη.

Ήταν μητέρα δυο παιδιών, του Γιώργου Καλλή – Καθηγητή στο Ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και της κτηνιάτρου Ίριδας Καλλή, που δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και δικαιωμάτων ζώων.

Η κηδεία της Μαρίας Πίνιου-Καλλή θα γίνει στο κοιμητήριο Ζωγράφου την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 12:30.

Πηγή: TVXS

Jan 262015
 

deep-democracy-at-its-deepest-manifestation-refers-often-to-an-openness-towards-democracy-quote

Χθες ήταν η μέρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα άλλους χαροποίησαν, άλλους ανησύχησαν, άλλους προβλημάτισαν. Σήμερα, συνεχίζει ο αγώνας για βαθιά δημοκρατία. Να ξαναθυμηθούμε βαθιά ριζωμένες αξίες που χάθηκαν μέσα σε δεκαετίες διαπλοκής, ατομικισμού και απομόνωσης. Να επανασυνδεθούμε, να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες της τελευταίας πενταετίας που ανέδειξε η κρίση: την αλληλεγγύη, την έγνοια για το διπλανό και τη διπλανή μας, την αναγνώριση ότι εγώ είμαι και ο άλλος. Να μη δειλιάσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές μας, να σχετιστούμε, να διαφωνήσουμε χωρίς να σβήσουμε τον άλλον απέναντι μας, να αντέξουμε την αποσταθεροποίηση που δημιουργεί η ποικιλομορφία μας, να μάθουμε να ακούμε, να εκφράζουμε και να μοιραζόμαστε. Να καταλάβουμε ότι η επιβίωση του καθενός και της καθεμιάς εξαρτάται από την επιβίωση όλων, να ζήσουμε μαζί με τους άλλους κι όχι εις βάρος τους. Μπορούμε;

Jan 202015
 

if-it-doesnt-challenge-you

Αυτήν την Παρασκευή (23/1) η τρίτη διεργασία ομάδας της χρονιάς! H Διεργασία Ομάδας στηρίζεται στην έννοια της “Βαθιάς Δημοκρατίας,” μιας συναισθηματικής στάσης, σύμφωνα με την οποία όλοι οι άνθρωποι, τα συναισθήματα, οι σωματικές εμπειρίες, τα όνειρα και οι καταστάσεις συνείδησης θεωρούνται αναπόσπαστες πτυχές του όλου. Είναι ένας ανοιχτός τρόπος αντιμετώπισης των εμπειριών που είναι παρούσες σε μια ομάδα και ζητούν να γίνουν συνειδητές. Στοχεύει στην υποστήριξη των διαφορετικών πλευρών ενός θέματος, μιας ομάδας ή μιας κοινότητας μέσα από την διευκόλυνση της έκφρασης των διαφορετικών πλευρών και της ουσιαστικής συνδιαλλαγής μεταξύ τους.

Η έκφραση και η συνδιαλλαγή μεταξύ των διαφορετικών εμπειριών μιας ομάδας αποσκοπεί στην κατανόηση του πεδίου, τη δημιουργία στιγμιαίας αίσθησης κοινότητας η οποία βοηθά στην ανεύρεση δημιουργικών λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν την ομάδα.

Οι συναντήσεις Διεργασίας Ομάδας στηρίζονται σε μια συναισθηματική στάση «Βαθιάς Δημοκρατίας» και είναι ανοιχτές σε όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν σε βάθος θέματα και προβλήματα που αφορούν την ζωή μας, ως κοινωνικά και πολιτικά άτομα, στα πλαίσια της ομάδας. Το θέμα επιλέγεται στην κάθε συνάντηση από την ομάδα.

Διαδικαστικά – δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Τόπος: Γιαννάρου 17, Άλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ ‘Πικροδάφνη’)
Ώρες: Παρασκευή 7 – 9 μμ
Κόστος: δεν υπάρχει χρηματικό κόστος για αυτές τις συναντήσεις
Συντονίστριες: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Λίλη Βασιλείου

Για πληροφορίες για το Πρόγραμμα Ανοιχτών Διεργασιών Ομάδας 2014-2015 (pdf) κάνετε κλικ εδώ

Jan 152015
 

1497540_10152621378926546_5176879480323764208_n

Φωτογραφία από την εισαγωγική συνάντηση του σεμιναρίου «Η σεξουαλική αγωγή στο δημοτικό σχολείο». Γίνεται στο 72ο Δημοτικό Αθηνών, μετά από πρόσκληση του σχολικού συμβούλου Χάρη Παπαδόπουλου. Είχε βραδιάσει, έπεσε το φως. Έπεσε και η ασφάλεια της ΔΕΗ! Μείναμε σε βαθύ σκοτάδι. Οι συντονιστές, αποφασίσαμε να κλείσουμε τη συνάντηση νωρίτερα. Αμ δε! Η ομάδα έμεινε εκεί για άλλα 45’ κουβεντιάζοντας με φως από ένα κινητό. Όλο λέγαμε να το κλείσουμε, όλο συνέχιζε η κουβέντα. Θα είναι ενδιαφέρουσες οι επόμενες εβδομάδες 🙂

Jan 132015
 

sup

Ξεκινάει την Παρασκευή 16/1/15 ο δεύτερος κύκλος επαγγελματικής εποπτείας για τη φετινή χρονιά.

Ομάδα Επαγγελματικής Εποπτείας: η οπτική του Processwork μέσω ανάλυσης περιστατικών 

Λένα Ασλανίδου MPW, Αλεξάνδρα Βασιλείου, PhD, Λίλη Βασιλείου, PhD

Κύκλος Β: Ιανουάριος – Μάρτιος 2015
6 συναντήσεις: 16/1, 30/1, 13/2, 27/2, 13/3, 27/3 

Σε αυτές τις επιμορφωτικές συναντήσεις θα εστιάσουμε στην ανάλυση περιστατικών βάσει της οπτικής του Processwork. Σε κάθε συνάντηση, τρία με τέσσερα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε θέματα εποπτείας που αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά από τη δουλειά τους. Η εποπτεία θα γίνεται εναλλάξ από μια από τις τρεις συντονίστριες.

Διαδικαστικά 

Τόπος: Γιαννάρου 17, ‘Aλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ “Πικροδάφνη”)
Ώρες: Παρασκευή 7 – 9 μμ
Κόστος: Κύκλος 120
Εγγραφή: Για να κλείσετε θέση στείλτε τη Δήλωση Συμμετοχής με φαξ στο 210 9848 912 ή με εμαιλ στη διεύθυνσηprocessworkhub@gmail.com.

Ένα κλικ εδώ για τη Δήλωση Συμμετοχής…

Jan 102015
 

joesaccoonsatire500(το σκίτσο από τον Guardian: Joe Sacco: On Satire – a response to the Charlie Hebdo attacks)

Σε ρυθμούς Γαλλίας ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. Ρατσιστικές ρητορικές, δίπλα-δίπλα με φωνές για την ελευθερία της έκφρασης, τις απειλές στον πολιτισμό της Δύσης και άλλα πολλά. Σε live stream οι ομηρίες και οι αστυνομικές επιχειρήσεις, τα κοινωνικά μέσα γεμάτα «je suis Charlie”.

Υπάρχουν ταυτόχρονες συζητήσεις που χρειάζεται να γίνουν. Για την ελευθερία της έκφρασης, για τα όρια (ή μη-όρια) της σάτιρας, για τη δαιμονοποίηση των Μουσουλμάνων από τη Δύση , για τις πολιτικές ένταξης κι ενσωμάτωσης μεταναστών, για τη στάση μας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η μια συζήτηση δεν αναιρεί την άλλη. Εδώ μερικά ενδιαφέροντα που γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες:

Moral Clarity, του Adam Shatz – London Review of Books

Η επίθεση στο «Charlie Hebdo» και η αλά καρτ χρήση του Βολταίρου, του Κωστή Κορνέτη – online περιοδικό Χρόνος

Charlie Hebdo: This Attack Was Nothing To Do With Free Speech,  It Was About War, του Asghar Bukhari – από το medium.com

Charlie Hebdo: Paris attack brothers’ campaign of terror can be traced back to Algeria in 1954, του Robert Fisk –εφημερίδα Independent

Χρειάζεται προσοχή στη μεταφορά επιχειρημάτων από τη μια συζήτηση στην άλλη. Ο εξτρεμισμός δεν είναι μόνο θρησκευτικός (Χριστιανικός ή Μουσουλμανικός). Εξτρεμισμός είναι και η φτωχοποίηση, η κοινωνική περιθωριοποίηση, ο πόλεμος και η προσφυγιά. Παραμένει ένα κεντρικό ερώτημα: με ποιόν τρόπο χωράμε ο ένας στον κόσμο του άλλου; Αντέχουμε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση; Χρειάζεται να είναι διαρκής, ειλικρινής και με επίγνωση.

 Posted by at 08:53  food for thought  Comments Off on Με ποιόν τρόπο χωράμε ο ένας στον κόσμο του άλλου;
Jan 072015
 

rel

Η σεξουαλική αγωγή στο δημοτικό σχολείο.

Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα φύλα

Ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για 25 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

7 συναντήσεις κάθε Τρίτη 5.00΄ – 9.00΄ μ.μ. (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2015)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους/τις εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν με γνώσεις και βιώματα που θα τους/τις βοηθήσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στις τάξεις τους προγράμματα αγωγής υγείας με θεματική σχετική με τη σεξουαλική αγωγή. Το σεμινάριο είναι δωρεάν, διάρκειας 30 ωρών και θα πραγματοποιηθεί στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη ώρα 5.00΄- 9.00΄ μ.μ. Η έναρξη του σεμιναρίου είναι την Τρίτη 13 Ιανουαρίου με συνάντηση γνωριμίας, από ώρα 5.00΄- 7.00΄ μ.μ.

Λόγω του βιωματικού του χαρακτήρα ο αριθμός όσων θα συμμετάσχουν δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 25 άτομα. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων, όλων των ειδικοτήτων, με προτεραιότητα ωστόσο σε δασκάλες/δασκάλους των Ε΄ και Στ΄ τάξεων.

Δηλώσεις συμμετοχής με αποστολή της συνημμένης αίτησης στο mail symdim-aath10@sch.gr ή στο xpapado@gmail.com

Εισηγήτριες/εισηγητές στο σεμινάριο θα είναι οι:

  • Αλεξάνδρα Βασιλείου, Δρ κοινωνικής ψυχολογίας (εκπαιδεύτρια ενηλίκων/ψυχοθεραπεύτρια)
  • Γιώργος Μόσχος, Συνήγορος του παιδιού
  • Μαίρη Χιόνη, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
  • Χάρης Παπαδόπουλος, σχολικός σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης
  • Εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι, μέλη της ομάδας «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην εκπαίδευση»

Οι θεματικές ενότητες του επιμορφωτικού προγράμματος

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Εισαγωγική συνάντηση. Το «γιατί» του σεμιναρίου – οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει. Κοινή παρουσία όλων, αλληλογνωριμία, προσδοκίες εκπαιδευομένων – εκπαιδευτών, συζήτηση, (2 ώρες)

Διεργασία ομάδας (4 ώρες – Α. Βασιλείου)

Η εκπαίδευση των παιδιών στα δικαιώματα και η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο (4 ώρες – Γιώργος Μόσχος)

Μελέτες περίπτωσης – βιωματικό εργαστήρι (4 ώρες – Μ. Χιόνη)

Η υλοποίηση στην τάξη ενός προγράμματος σεξουαλικής αγωγής (4 ώρες – Μ. Χιόνη)

Σεξουαλικός προσανατολισμός – ταυτότητα φύλου – ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση (4 ώρες – ομάδα «Ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση)

Η εμπειρία από την υλοποίηση προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής σε τάξεις δημοτικών σχολείων – η αξιοποίηση σχετικών βιβλίων για παιδιά (4 ώρες – Χ. Παπαδόπουλος)

Αξιόλογηση – Κλείσιμο (1 ώρα)

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα υπάρξει παρουσίαση και μικρή έκθεση έντυπου (κυρίως βιβλία για παιδιά) αλλά και ηλεκτρονικού (βίντεο, ταινίες, κτλ) υλικού για θέματα σεξουαλικής αγωγής .

Χάρης Παπαδόπουλος
Σχολ. Σύμβουλος της 10ης περιφέρειας δημοτικής εκπ/σης Αττικής
6975 801 849

Ένα κλικ εδώ για τη Δήλωση Συμμετοχής…   

Jan 062015
 

einstein

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Αϊνστάιν για να έχεις δικαίωμα στη ζωή!  Άλλο ένα μικρό παιδί ορφάνεψε στον Έβρο. Πόσα ακόμη μέχρι να αλλάξουμε στάση και πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες;

«Ήθελε ο Θεός να ζήσει το παιδί, αν δεν το έβλεπα δεν θα άντεχε το κρύο»
Σταύρος Τζίμας

 …Καθώς διέσχιζα τον χωματόδρομο στον κάμπο, κοίταξα ενστικτωδώς στον καθρέφτη του αυτοκινήτου και είδα πίσω μου, μέσα στην ομίχλη, να με ακολουθεί τρέχοντας μια μικρή «κουκίδα», που κουνούσε τα χέρια και φώναζε. Έκανα γρήγορα όπισθεν και όταν κατέβηκα είδα μπροστά μου ένα κοριτσάκι, σχεδόν μωρό, που τουρτούριζε από το κρύο. Με οδήγησε στη γεώτρηση που είναι άκρη του δρόμου, και εκεί…

Μπαίνοντας στο προστατευτικό κτίσμα, ο πενηντάχρονος αγρότης Γιώργος Λυμπερακάκης αντίκρισε, όπως λέει στην «Κ», πεσμένο στο χώμα ένα νεκρό άντρα. Ήταν ο πατέρας της μικρής. Το ηλικίας μόλις τεσσάρων χρόνων κοριτσάκι θα πρέπει να ήταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών που εξέτασαν στη συνέχεια το πτώμα, τουλάχιστον δέκα με δώδεκα ώρες «παρέα» με τον νεκρό πατέρα του στη γεώτρηση.

Οι δυο (;) τους, παλαιστινιακής καταγωγής με συριακή υπηκοότητα, είχαν ξεκινήσει από κάποια εμπόλεμη περιοχή με άγνωστο προορισμό στην Ευρώπη, πλην όμως οι δρόμοι τους χώρισαν με τον πιο τραγικό τρόπο, με το που πέρασαν τον Εβρο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Θούριο κοντά στην Ορεστιάδα. Εκεί, ο πατέρας δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή στο παράπηγμα, «εγκαταλείποντας» το παιδί του στο έλεος των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα στις όχθες του Έβρου.

«Ήθελε ο Θεός να ζήσει αυτό το παιδί. Εάν δεν το έβλεπα και είχα απομακρυνθεί, δεν θα άντεχε το τσουχτερό κρύο και τη φοβερή υγρασία το βράδυ. Ηταν μεσημέρι προς το απογευματάκι και με την ταλαιπωρία που είχε υποστεί, ο θάνατός της ήταν μάλλον σίγουρος».

«Φαντάζομαι ότι θα σοκαριστήκατε στη θέα ενός νεκρού ανθρώπου και από πάνω του το παιδάκι του να κλαίει», παρατηρούμε.

«Κοίτα, εγώ έχω ζώα και ζω στον κάμπο. Είμαι συνηθισμένος σε τέτοιες εικόνες. Εχω βρει πολλούς νεκρούς. Πέρυσι βρήκα πνιγμένα δυο παιδάκια. Νωρίτερα, έναν άλλον άντρα πεθαμένο στη σκοπιά ενός εγκαταλελειμμένου στρατιωτικού φυλακίου και μάλιστα το πτώμα του το είχαν φάει τα ποντίκια και οι αλεπούδες. Ζούμε πολλά τέτοια εμείς εδώ στον Έβρο, μη βλέπετε που δεν μαθαίνονται. Αυτό το ποτάμι είναι το ποτάμι της ντροπής για τον πολιτισμό μας…».

Η μοίρα σημάδεψε με τραγικό τρόπο τη ζωή της μικρής από τη Συρία, «αρπάζοντας» τον πατέρα της κάπου στη διαδρομή προς το «όνειρο».

Δεν είναι η μόνη. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία και το Ιράκ έχουν καταδικαστεί έως τώρα να μεγαλώσουν στην ορφάνια, χάνοντας τους γονείς τους στα πεδία των μαχών ή σε κάποια περάσματα, όπως αυτά στον Έβρο και ο κατάλογος μακραίνει διαρκώς. Επί του παρόντος φιλοξενείται στο «Χαμόγελο του Παιδιού», οι υπεύθυνοι του οποίου αναζητούν συγγενείς της για την παραδώσουν. Αν, βεβαίως, της έχουν απομείνει.

Πηγή: Καθημερινή

Jan 052015
 

so close so far

Σχέσεις: οι Αιώνιοι Δάσκαλοι
Λένα Ασλανίδου, M.P.W.
Ιανουάριος – Μάρτιος 2015
5 συναντήσεις: 21/1, 4/2, 18/2, 4/3, 18/3

Οι σχέσεις μπορεί να μας ανεβάσουν στα ουράνια αλλά και να μας ρίξουν στα Τάρταρα. Μέσα από τις σχέσεις καθρεφτίζονται οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μας και είναι μια περιοχή της ζωής που διαρκώς μας ζητά να μεγαλώσουμε. Όσοι δουλεύουμε ως θεραπευτές, ξέρουμε ότι τα θέματα σχέσεων είναι πολύ συχνά αυτά που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

Αυτή η βιωματική επιμόρφωση απευθύνεται σε θεραπευτές και σύμβουλους αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν περισσότερο τη δυναμική των σχέσεων. Θα μελετήσουμε θέματα του αφορούν τις πρωτογενείς και δευτερογενείς διεργασίες των σχέσεων, τα διπλά σινιάλα επικοινωνίας στις σχέσεις, τους φραγμούς και τους διπλούς φραγμούς, τις δυναμικές ισχύος, τα επίπεδα δουλειάς στις σχέσεις (εσωτερικό, διαπροσωπικό, πεδίο) και παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν στο κάθε επίπεδο.

Διαδικαστικά

Τόπος: Γιαννάρου 17, Άλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ ‘Πικροδάφνη’)

Ώρες: Τετάρτη 6.00 – 9.00 μ.μ.

Κόστος: 125 €. Αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τον καθένα και την καθεμιά, το κόστος συμμετοχής είναι ενδεικτικό. Η καθεμιά και ο καθένας θα πληρώσει με βάση την οικονομική του δυνατότητα.

Εγγραφή: Για να κλείσετε θέση στείλτε τη Δήλωση Συμμετοχής με φαξ στο 210 9848 912 ή με email στη διεύθυνση lena.aslanidou@gmail.com.

Ένα κλικ εδώ για τη δήλωση συμμετοχής…