Dec 232014
 

change

Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το.
Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου.
Μην παραπονιέσαι.
Maya Angelou (συγγραφέας/ποιήτρια)

Σε λίγες μέρες φεύγει το 2014. Κάποια πράγματα άλλαξαν, άλλα όχι. Η κρίση παραμένει, πολλά γκρεμίζονται γύρω μας, αλλά και η αλληλεγγύη αυξάνεται. Ευχή μας για τη χρονιά που έρχεται είναι ο καθένας και η καθεμιά να δει τις αλλαγές που επιθυμεί, να συνεχίσει να υποστηρίζει τα όνειρα για τη ζωή, να συνεχίσει να παλεύει για μια ζωή καλύτερη για όλους.

Dec 202014
 

afthediki adidrasi

Την Τετάρτη που μας πέρασε η ‘Αυθεντική Αντίδραση’ πήγε στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Δύσκολη μέρα για μετακινήσεις, βροχή και κυκλοφοριακή συμφόρηση, εκλογή προέδρου Δημοκρατίας στη Βουλή, βαθμολογίες για παράδοση… Παρ’ όλα αυτά, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρέα με 45 εκπαιδευτικούς και γονείς. Γόνιμη η συζήτηση μετά το θεατρικό δρώμενο, πολλοί οι προβληματισμοί για το ρόλο των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Αναγκαία η επεξεργασία όλων των θεμάτων σε μια ατμόσφαιρα που επιτρέπει τις ‘σωστές’ και ‘λάθος’ ερωτήσεις, τις ‘πολιτικά ορθές’ και μη θέσεις. Να αναρωτηθούμε παρέα, να βρούμε τρόπους που η ασφάλεια και αποδοχή θα είναι δικαίωμα κάθε παιδιού στο σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά το Σχολικό Σύμβουλο Χάρη Παπαδόπουλο για την πρόσκληση και τη Διευθύντρια του 72ου Δημοτικού Σχολείου Τατιάνα Σπανέλλη για τη φιλοξενία!

Σχεδιασμός δράσης – δραματουργική επεξεργασία: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βέρα Λάρδη

Σκηνοθεσία: Βέρα Λάρδη

Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος

Συμμετείχαν: Λένα Ασλανίδου, Αντιγόνη Αυγερινού, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Χρυσή Βιδαλάκη, Γιάννος Ηλιάδης, Νόπη Κεχάογλου, Βέρα Λάρδη, Στέφανος Παπαθανασίου, Βασίλης Σκαρμούτσος

Συντονισμός συζήτησης: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από την εκδήλωση…

 

Dec 172014
 
amate stoa
Amatè  Performance
(Αματέ : Κρητική διάλεκτος : βλέμμα,νεύμα, ματιά)
PERFORMANCE
 Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, στις 8 μ.μ.
 
«Ανέστιος: Μαγεία από Δεύτερο Χέρι»
Η ομάδα Amatè παρουσιάζει την performance: «Ανέστιος: Μαγεία από Δεύτερο Χέρι». 
Σάββατο, 20/12, στα πλαίσια της δράσης  Ίχνη Εμπορίου, Στοά των Εμπόρων, Βουλής 8-10, Σύνταγμα, στις 8.00 μμ.
Στην performance πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι του Περιοδικού Δρόμου Σχεδία.
Η ομάδα Amatè δημιουργήθηκε από την Ιωάννα Βαλσαμίδου, τη Βέρα Λάρδη, τη Μάγδα Τσαγκαράκη και τη Χριστίνα Φραγκιαδάκη. Φτιάχνουνε μικρές οάσεις, ξύλινες γέφυρες, ανεμόσκαλες, μονοπάτια. Παίζουνε, στέλνουνε μηνύματα μέσα σε άδεια μπουκάλια, σκηνοθετούνε, ταξιδεύουνε. Συντονίζουν και καθοδηγούν τους ανθρώπους του περιοδικού δρόμου σε μικρές θεατρικές δράσεις. Μαθαίνουν από αυτούς. Δημιουργούνε χώρο για κατανόηση, ζύμωση, αλλαγή.  Στην performance «Ανέστιος: Μαγεία από δεύτερο χέρι», η Στοά των Εμπόρων θα μεταμορφωθεί σε έναν λαβύρινθο συνδιαλλαγής, εξερεύνησης προσωπικών αιτημάτων και προσφοράς second hand χριστουγεννιάτικης μαγείας.
 
Είσοδος ελεύθερη, στα πλαίσια του χριστουγεννιάτικου καλωσορίσματος της πρωτοβουλίας «Ίχνη Εμπορίου».
(φωτό: Ντίνα Κουμπούλη, Γιώργος Μαυρικάκης – Photobooth)
Dec 112014
 

afthediki adidrasi afisa 80

Η Αυθεντική Αντίδραση: Ένας Διάλογος για την Ομοφοβία και την Τρανσφοβία 

(για εκπαιδευτικούς και γονείς)

 72ο Δημ. Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4  (κοντά στον Σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου)

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 6.00 – 8.00 μ.μ.

Σε συνέχεια του σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς του που οργάνωσε  κατά την περσινή σχολική χρονιά ο Σχολικός Σύμβουλος Χάρης Παπαδόπουλος με θέμα «Η σεξουαλική αγωγή στο δημοτικό – Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα φύλα» θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ένα θεατρικό δρώμενο / διάλογος για την ομοφοβία και την τρανσφοβία στην ελληνική κοινωνία και το σχολείο.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Το θεατρικό δρώμενο έχει δημιουργηθεί από τo Processwork Hub και την Amate Performance  και έχει ήδη παρουσιαστεί σε ομάδες εκπαιδευτικών, στην ΕΣΗΕΑ ως επιμόρφωση δημοσιογράφων, στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας, κ.ά..

Τον διάλογο και τη συζήτηση που θα ακολουθήσουν το δρώμενο θα συντονίσουν ο Σχολικός σύμβουλος Χάρης Παπαδόπουλος, και οι Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D. και Λένα Ασλανίδου, M.P.W., εκπαιδεύτριες ενηλίκων / ψυχοθεραπεύτριες.

Η εκδήλωση θα αγγίξει ζητήματα όπως: Τι είναι η ομοφοβία και η τρανσφοβία; Πώς τη βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι και τρανς; Πώς τη βιώνουν οι οικογένειες τους και η σχολική κοινότητα; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της; Στόχος είναι μέσα από τη θεατρική δράση και το διάλογο να προβληματιστούμε γύρω από το πώς η ομοφοβία και η τρανσφοβία περιθωριοποιούν ομάδες ανθρώπων, δημιουργούν πόνο κι εγκλωβίζουν όλους/όλες, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η δράση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι μία performance-δρώμενο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες που αφορούν στους ανθρώπους της ΛΟΑΤ κοινότητας, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Το δεύτερο μέρος είναι μια συζήτηση με τις παρευρισκόμενες/ους, με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση των εμπειριών, το μοίρασμα διαφορετικών απόψεων, συναισθημάτων και εμπειριών γύρω από το θέμα.

Το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις κι αποχρώσεις, όπως επίσης και ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων όσον αφορά στην ορατότητα και την αποδοχή. Στο θεατρικό δρώμενο δεν θα μπορούσαν, εκ των πραγμάτων, να συμπεριληφθούν όλες οι απόψεις και στάσεις. Ελπίζουμε ωστόσο να βρουν χώρο στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Πληροφορίες: σχολικός σύμβουλος Χάρης Παπαδόπουλος (xpapado@gmail.com)

Dec 102014
 

anasa

Ξεκίνα να κλίνεις το ρήμα, κάνε πρόβες στο καθρέφτη ή δημόσια, ποτέ δεν είναι αργά:
υπερασπίζω
υπερασπίζεις
υπερασπίζει
υπερασπίζομε / υπερασπίζουμε υπερασπίζομεν (λόγ.)
υπερασπίζετε
υπερασπίζουν
υπερασπίζουνε

Τις τελευταίες μέρες έμοιαζαν αδιέξοδα τα πράγματα. Δοκιμάστηκε η δημοκρατία και η ανθρωπιά. Τελευταία (;) στιγμή άλλαξε η πορεία. Η φίλη και συνάδελφος Ελένη Χουβαρδά ποστάρισε στο fb το παραπάνω κείμενο («Ξεκίνα να κλίνεις το ρήμα…»). Έμεινα να το κοιτάω για πολλή ώρα, να το διαβάζω ξανά και ξανά. Να αναρωτιέμαι για το αν, τι και πώς υπερασπίζομαι – άλλοτε άγαρμπα, άλλοτε στοχευμένα, μονόπλευρα, άλλοτε με το νου σε ολόκληρη την κοινότητα. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας…

Dec 072014
 

2014-12-07 16.00.31

Σήμερα, στο βιωματικό εργαστήρι “Βαθιά Δημοκρατία: η παλλόμενη καρδιά της προσέγγισης του Processwork” που έκανα στα πλαίσια της διημερίδας για τα 30 Χρόνια του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, συναντηθήκαμε σε δρόμους αναζήτησης, με μια ομάδα ανθρώπων όλο ζωντάνια!

Εξερευνήσαμε την έννοια της Βαθιάς Δημοκρατίας σαν συναισθηματική στάση και σαν μεθοδολογία σε σχέση με τις σωματικά μας συμπτώματα και εξερευνήσαμε μια βαθύτερη αίσθηση του εαυτού μας ανακαλύπτοντας τη μη γνωστική σοφία της.

Αίσθηση στο τέλος: αναλαμπή, αρμονία, απορία, περιέργεια, ελευθερία, προβληματισμός, γαλήνη, αντίφαση, χάδι, συγκίνηση, ανακάλυψη, ευγνωμοσύνη…

Να’σαστε καλά για το συναπάντημα  🙂

Dec 052014
 

arsis-graffiti

Πηγή: arsis.gr

Δημόσια τοποθέτηση για τον νεαρό κρατούμενο απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Ο Ελληνικός Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει ότι η ποινή της φυλάκισης έγκειται μόνο στη στέρηση της ελευθερίας χωρίς να παραβιάζεται κανένα άλλο δικαίωμα των κρατουμένων. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των κρατουμένων.  Ειδικότερα, στον Σωφρονιστικό Κώδικα αναφέρεται ότι  “όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμαστην εντός του καταστήματος εν γένει μόρφωση, άθληση, πολιτιστικέςδραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση” (άρθρο 34)ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για φοίτηση των κρατουμένων σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσω της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών (άρθρο 58).Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός, μετά την άρνηση των αρμόδιων αρχών να του δοθούν εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου. Χρησιμοποιώντας αυτό το έσχατο μέσο πάλης και θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του, διεκδικεί τα αυτονόητα και αντιδρά στη παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, αυτού της εκπαίδευσης. Η αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι στιγμής εξαντλείται στη εντολή της Εισαγγελέως των φυλακών για αναγκαστική σίτιση του απεργού πείνας, γεγονός που αν εφαρμοσθεί θα συνιστά ιατρικό βασανισμό.

H ΑΡΣΙΣ  δραστηριοποιείται 22 χρόνια τώρα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και κοινωνικό στιγματισμό, έχοντας επιχειρήσει να δώσει νόημα και περιεχόμενο στο άρθρο 34 του σωφρονιστικού κώδικα και διεκδικώντας από ουτοπία να γίνει εφικτό το πνεύμα και γράμμα του Νόμου για εγγύηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την περίοδο κράτησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, “απαγορεύεται κάθε δυσμενής διακριτική μεταχείριση τωνκρατουμένων, ιδίως εκείνη που βασίζεται στη φυλή, το χρώμα, την εθνική ήκοινωνική καταγωγή, το θρήσκευμα, την περιουσία ή τις ιδεολογικέςπεποιθήσεις”. (άρθρο 3 του Σωφρονιστικού Κώδικα).

Ζητούμε, από την ελληνική Πολιτεία, ενώνοντας τη φωνή και τη θέση μας με αυτή άλλων φορέων, πρωτοβουλιών και κινημάτων, το αυτονόητο: να εφαρμόσει τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις που η ίδια έχει θεσπίσει και υπογράψει πριν να είναι πολύ αργά, το δικαίωμα εκπαιδευτικών αδειών, καθώς σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού είναι κρίσιμη.

Ζητούμε να αναληφθούν επιτέλους οι ευθύνες των εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας όπως αναλαμβάνονται από τους Έλληνες πολίτες οι υποχρεώσεις να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης και της εφαρμογής των κανόνων Δικαίου, όσο  περιοριστικοί και περιορισμένοι κατέληξαν στις μέρες μας.

Η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού μπορεί να ανοίξει δρόμους ή για ακόμα μια φορά, με μια ανήθικη ρητορική της ηθικής, του φόβου και της απειλής να κλείσει τους δρόμους  της νέας γενιάς προς την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και σε δικαιώματα. Τα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν χρειάζεται να λάβουν υπόψη και να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις τους δημιουργούν σοβαρά ρήγματα τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στη Δημοκρατία.

Αθήνα, 02/12/2014

Τα στελέχη και οι εθελοντές/ντριες της ΑΡΣΙΣ σε χώρους κράτησης

Dec 042014
 

2014-12-03 21.16.08

Τέλειωσε χτες η σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων Συμπτώματα: Σώμα που Ονειρεύεται.  Σκέψεις και συναισθήματα γύρω από την εμπειρία των 5 συναντήσεων:

Είμαι ευγνώμων, νιώθω ηρεμία, σιγουριά. Φεύγω με εμπιστοσύνη σ’ όλη αυτήν τη διαδικασία. Ήθελα να έρθω πιο κοντά στα συμπτώματά μου που τα ένιωθα βίαια. ‘Εγινε μια συμφιλίωση, σαν ν’ αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα νόημα και δεν με τρομάζουν τόσο.

Όταν ήρθα είχα πολύ ασαφή εικόνα για το τι θα κάναμε, περιέργεια, καλή διάθεση αλλά κι αμηχανία. Αισθάνομαι ότι άνοιξε ένας δρόμος κι αναδύθηκε μια αίσθηση “για να δούμε τι είναι αυτό που συμβαίνει;”

Δυο εικόνες από τη δουλειά αυτό το δίμηνο: σίδερο, άκαμπτο και νερό, ροή, ευλύγιστο. Δύο ενέργειες που μπορεί να είναι διαφορετικές μα μπορούν να συνδεθούν. Μπορεί να χρειάζεται να’χεις το ένα και να έχεις και το άλλο, μπορεί να υπάρχουν και οι δύο συμφιλιωμένες και όχι καταστροφικές η μια για την άλλη και μπορώ να’χω επίγνωση και των δύο.

Το σώμα μου μίλαγε μα δεν το άκουγα μέσα σε δυσκολίες που πέρναγα και κάποια στιγμή ένιωσα ότι έχω χάσει τη φωνή του. Έχει ανοίξει ένα κανάλι σε αυτήν τη φωνή. Αισθάνομαι μια ολοκλήρωση σε αυτό που δούλευα εδώ.

Μου φαινόταν λίγος ο χρόνος κι αραιά τα διαστήματα κι αναρωτιόμουν θα προλάβω να καταλάβω, να δω αυτήν την ένωση των δυο διαφορετικών ενεργειών κι επιτέλους σήμερα την είδα, την ένιωσα.. Νιώθω μια χαρά κι ένα κλείσιμο. Η εμπειρία είχε αρχή, μέση και τέλος.

Συμφιλίωση, είδα τα συμπτώματα θετικά. Σήμερα έγινε μια ολοκλήρωση μέσα μου – αυτήν την επιθετικότητα που την συναντάω στον ύπνο μου και στις σχέσεις μου, έγινε μια δύναμη – κι έγινε κι ένα ένα άνοιγμα. Χάρηκα πολύ που αντιλήφθηκα πράγματα.

Να’σαστε καλά συνταξιδιώτισσες 🙂

Dec 032014
 

10665367_799932510057638_5854078131924556361_n

Το Processwork Hub συμμετέχει στη διημερίδα του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων: “Η Ελληνική Οικογένεια 30 χρόνια μετά” στο πλαίσιο των εορτασμών για τα τριάντα χρόνια ζωής του Εργαστηρίου. Η Λίλη Βασιλείου θα συντονίσει βιωματικό εργαστήρι με θέμα “Βαθιά Δημοκρατία: η παλλόμενη καρδιά της προσέγγισης του Processwork”

«Βαθιά Δημοκρατία: η παλλόμενη καρδιά της προσέγγισης του Processwork»
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 14.00 – 16.00
Λίλη Βασιλείου, Ph.D.

Η προσέγγιση του Processwork είναι μια εξελισσόμενη πολυδιάστατη θεώρηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην έννοια της Βαθιάς Δημοκρατίας. Η Βαθιά Δημοκρατία είναι ταυτόχρονα συναισθηματική στάση και μεθοδολογία προσέγγισης της εμπειρίας ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών, ομάδων, κοινοτήτων, οργανισμών, εθνών, κρατών, του κόσμου μας. Το εργαστήρι αυτό περιλαμβάνει μια θεωρητική εισαγωγή στην προσέγγιση του Processwork, καθώς και μια βιωματική προσέγγιση της έννοιας της Βαθιάς Δημοκρατίας με αφετηρία τις σωματικές μας εμπειρίες και τη σύνδεση τους με τις διεργασίες στις σχέσεις, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς και με την βαθύτερη αίσθηση του εαυτού μας και τη σοφία που αναδύεται όταν αποκτούμε πρόσβαση σε αυτήν τη διάσταση της εμπειρίας μας.

Ένα κλικ εδώ για το πρόγραμμα της διημερίδας (αρχείο pdf)

Dec 022014
 

bratislava

Επιστρέψαμε από τη Σλοβακία, όπου για πέντε μέρες δουλέψαμε με την ομάδα εκπαιδευόμενων του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Processwork του Process-oriented Psychology Institute Slovakia. Έχει γίνει παράδοση αυτό το χειμωνιάτικο ταξίδι στη Μπρατισλάβα. Πρώτη φορά βρεθήκαμε εκεί το 2003 κι έκτοτε σχεδόν κάθε χρόνο, ο Νοέμβρης έχει ένα ταξίδι από τα μέρη τους.

 

br2014

Ξεκινήσαμε με ένα Advanced Supervision Training για μια μικρή ομάδα εκπαιδευόμενων που ετοινάζονται για τις τελικές εξετάσεις τους. Συνεχίσαμε με ένα σεμινάριο ανοιχτό στο κοινό με θέμα ‘Group Process As a Path to Sustainable Communities’ κι ολοκληρώσαμε με δυο μέρες εντατικής εκπαίδευσης στο συντονισμό διεργασίας ομάδας , που απευθυνόταν στους εκπαιδευόμενους processworkers.

Τα μέλη της ομάδας από διαφορετικές χώρες (Σλοβακία, Τσεχία, Αγγλία, Κροατία, Πολωνία) και με μεγάλο εύρος επαγγελματικής δράσης στον τόπο τους. Γεμάτες μέρες, φιλόξενοι οι Σλοβάκοι (όπως πάντα!) , μέγιστη ανταμοιβή η ανατροφοδότηση από την ομάδα.

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό διήμερο…