Nov 152014
 

te nov 2014

όλοι μαζί και αντάμα, θα τραγουδάμε τα δίκια της ζωής

Σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος ‘Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών’ για την περίοδο 2014-2015. Η Αλεξάνδρα Βασιλείου και η Λένα Ασλανίδου, συντονίστριες της φετινής ομάδας παρουσίασαν το πρόγραμμα και τον τρόπο εφαρμογής του.

Η ομάδα των 22 εκπαιδευτικών προέρχεται από νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, πρότυπα/πειραματικά, διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (και όχι μόνο) με διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Συσσωρευμένα χρόνια εμπειρίας, μεράκι και δέσμευση.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα εστιάζοντας στο όραμα που παρακινεί τον καθένα και την καθεμιά στο ρόλο του εκπαιδευτικού. Δουλέψαμε σε δυάδες, μοιραστήκαμε στην ολομέλεια. Ζωγραφίσαμε, ονοματίσαμε οράματα.

Αγάπη που απλώνεται. Ενδυνάμωση που ανυψώνει. Αμφίδρομη σχέση που χαροποιεί. Φύση, διαδικασία ανάπτυξης, ποικιλομορφία που δημιουργεί το όλον. Παράλληλοι βίοι, μια σύμπλευση που φωτίζει. Παιχνίδι, φως, χαμόγελο, βλέμμα που εμπεριέχει. Αγάπη, αγκαλιά, γαλήνη αποδοχή. Υπομονή και ελπίδα για το σπόρο που φυτρώνει. Κύκλος, αγάπη, αλληλεπίδραση. Σύνδεση, σχέση, ποτέ κανένας μόνος. Ραχοκοκαλιά, ελιγμός και σταθερότητα μέσα σε μια συνεχή εναλλαγή. Ασφάλεια με ανοίγματα, προστατεύει αλλά δεν πνίγει, δίνει δυνατότητα και αποδοχή σε αυτό που υπάρχει εσωτερικά. Ελευθερία για συνδιαλλαγή, να ακούς, να βλέπεις, να επιτρέπεις τις εμπειρίες. Κίνηση και όχι ακινησία. Αγάπη, φεύγεις από τον ρόλο και έχεις την ελευθερία να ρέεις. Μαθαίνω, ψάχνω, διδάσκω. Χαρά και δημιουργία, τόπος που θα χαίρεσαι να είσαι εκεί. Θάλασσα, απέραντη, δεν ξέρεις που θα σε βγάλει – απεραντοσύνη που έχει μονοπάτια και με ηρεμία και με τρικυμία. Λιβάδι, καταφύγιο για το όνειρα. Αγκαλιά, προσφορά, νοιάζομαι. Ομαδικότητα, συλλογικότητα, ανήκειν. Τα παιδιά είναι οι φύλακες της ψυχής. Να αυτοκαταργηθώ, χώρος για σκέψη, χαμόγελο, γνώση της ιστορίας σου, αναγνώριση και περηφάνια για αυτό που είσαι, χωρίς περιορισμούς. Μονάδα μέσα στη συλλογικότητα.

Όμορφη μέρα η σημερινή. Καλά ξεκινήσαμε. Τις επόμενες εβδομάδες, οι μικρές ομάδες που σχηματιστήκαν, θα συναντηθούν σε δικό τους χώρο και χρόνο. Να είστε καλά όλοι και όλες. Καλοτάξιδο να είναι το πρόγραμμα. Καλή αντάμωση στην επόμενη ολομέλεια του Γενάρη.

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από τη συνάντηση…

Nov 142014
 

arsis

Οι φίλοι μας κάνουν ωραία πράγματα. Σήμερα είδαμε αυτήν την ανακοίνωση:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση υποστήριξης Νέων στη  προσπάθεια η εκπαίδευση   στα ανθρώπινα δικαιώματα να αποτελέσει μια σημαντική και ουσιαστική πραγματικότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την εκπαιδευτική διαδικασία, υλοποιεί το Πρόγραμμα «Δράσεις  Ευαισθητοποίησης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των  εκπαιδευτικών εγχειριδίων Compassκαι Compasito».  Το πρόγραμμα με δύο κέντρα παρέμβασης: στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επιδιώκει μέσα από την εκπαίδευση εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών, την ενεργή συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, την προώθηση εργαλείων, να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον  για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΑΡΣΙΣ θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για το Compass και το Compasito: επίσημα εγχειρίδια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

 • Δύο τρίωρα εισαγωγικά εργαστήρια γνωριμίας με το υλικό και τη μεθοδολογία των δύο οδηγών
 • Ένα σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για το Compass (διάρκεια 4 ημέρες, 30 ώρες)
 • Ένα σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών  για το  Compasito (διάρκεια 3 ημέρες, 24 ώρες)

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που θα εκπαιδευτούν θα αναλάβουν στη συνέχεια την υλοποίηση  παρεμβάσεων  σε σχολεία και δημόσιους χώρους.

Το πρόγραμμα στοχεύει:

 • Στην άμεση εφαρμογή των εγχειριδίων στις σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
 • Στη δημιουργία μιας σταθερής ομάδας εθελοντών εκπαιδευτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ένα δίκτυο διαρκούς συνεργασίας με εκπαιδευτικούς. Το δίκτυο αυτό θα αναπτύσσει δράσεις με σκοπό την προώθηση της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνεργαζόμενες σχολικές μονάδες αλλά και παρεμβαίνοντας σε δημόσιους χώρους. (Σεμινάρια εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς θα διοργανωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατόπιν  ενημέρωσης και σχετικής πρόσκλησης).

Η ΑΡΣΙΣ απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές ενηλίκων  και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν ενεργά μέλη του δικτύου της για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια για την προώθησή της σε παιδιά, νέους και νέες μέσα από την εφαρμογή δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Λόγω της φύσης του εργαστηρίου ο αριθμός των συμμετεχόντων δε μπορεί να υπερβαίνει τα 30 άτομα για το εγχειρίδιο Compass και 15 για το Compasito.

Προϋποθέσεις δήλωσης συμμετοχής για τα εισαγωγικά εργαστήρια:

 1. Εμπειρία σε εκπαιδευτικές δράσεις, όπως προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωματική εκπαίδευση   κ.λπ.
 2. Προηγούμενη συμμετοχή σε δράσεις προώθησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων
 3. Εθελοντική εργασία
 4. Εμπειρία συμμετοχής σε ομαδικές κοινοτικές δράσεις
 5. Εμπειρία οργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες αποστέλλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο arsisathina@gmail.com έως τις 20/11/2014 με θέμα “ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ”

Τα εισαγωγικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22/11/2014 και την Κυριακή 23/11/2014 από τις 16:00 – 19:00

 • Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υλοποίηση των εργαστηρίων θα ενημερωθείτε για τη συμμετοχή σας στα σεμινάρια Compass & Compasito.
 • Το σεμινάριο του COMPASS (απευθύνεται σε παιδιά και νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) θα πραγματοποιηθεί 6 -7/12/2014 & 20 -21/12/2014.
 • Το σεμινάριο του COMPASITO (απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) θα πραγματοποιηθεί 12 -14/12/2014.

Το έργο «Δράσεις Ευαισθητοποίησης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Compass και Compasito» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής  δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαβάστε όλη την πρόσκληση εδώ

Αίτηση συμμετοχής

Nov 132014
 

cr

Επίλυση Συγκρούσεων
Λένα Ασλανίδου, MPW
Αλεξάνδρα Βασιλείου, PhD

6-7 Δεκέμβριου 2014

Οι συγκρούσεις μας προσκαλούν να δουλέψουμε πάνω στις διαφορές μας και να πάμε βαθύτερα στις διαπροσωπικές και ομαδικές σχέσεις.

Οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από ανθρώπους και ομάδες με τις οποίες συγκρουόμαστε, πιστεύοντας ότι είναι διαφορετικοί και ότι διαφωνούμε με τα πιστεύω τους και τις πρακτικές τους. Όμως αν κοιτάξουμε προσεκτικότερα τον ‘ενοχλητικό άλλο’ θα δούμε ότι δεν βρίσκεται τόσο μακριά. Αν προσεγγίσουμε την ουσία του, πολύ συχνά θα ανακαλύψουμε ότι εκεί υπάρχουν ενέργειες και συμπεριφορές που χρειάζεται να ενσωματώσουμε στη ζωή μας με μεγαλύτερη συνειδητότητα.

Η ικανότητα μας να επιλύουμε συγκρούσεις και θέματα ποικιλομορφίας εξαρτάται εν μέρει από την ικανότητα μας να επεξεργαζόμαστε τις συγκρούσεις αυτές εσωτερικά. Όταν αποκτήσουμε μια πιο φιλόξενη στάση προς την εσωτερική μας ποικιλομορφία, τότε μπορούμε να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά με τις συγκρούσεις που εμφανίζονται στις σχέσεις και τις ομάδες μας.

Διαδικαστικά 

Τόπος: Γιαννάρου 17, Άλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ “Πικροδάφνη”)
Ώρες: Σάββατο 10 – 5, Κυριακή 10 – 2
Κόστος: 140 €. Αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τον καθένα και την καθεμιά, το κόστος συμμετοχής είναι ενδεικτικό. Η καθεμιά και ο καθένας θα πληρώσει με βάση την οικονομική του δυνατότητα.
Εγγραφή: Για να κλείσετε θέση στείλτε τη Δήλωση Συμμετοχής με φαξ στο 210 9848 912912 ή με εμαιλ στη διεύθυνση processworkhub@gmail.com.

Ένα κλικ εδώ για τη δήλωση συμμετοχής.

Nov 132014
 

grpr

H Διεργασία Ομάδας στηρίζεται στην έννοια της “Βαθιάς Δημοκρατίας,” μιας συναισθηματικής στάσης, σύμφωνα με την οποία όλοι οι άνθρωποι, τα συναισθήματα, οι σωματικές εμπειρίες, τα όνειρα και οι καταστάσεις συνείδησης θεωρούνται αναπόσπαστες πτυχές του όλου. Είναι ένας ανοιχτός τρόπος αντιμετώπισης των εμπειριών που είναι παρούσες σε μια ομάδα και ζητούν να γίνουν συνειδητές. Στοχεύει στην υποστήριξη των διαφορετικών πλευρών ενός θέματος, μιας ομάδας ή μιας κοινότητας μέσα από την διευκόλυνση της έκφρασης των διαφορετικών πλευρών και της ουσιαστικής συνδιαλλαγής μεταξύ τους.

Η έκφραση και η συνδιαλλαγή μεταξύ των διαφορετικών εμπειριών μιας ομάδας αποσκοπεί στην κατανόηση του πεδίου, τη δημιουργία στιγμιαίας αίσθησης κοινότητας η οποία βοηθά στην ανεύρεση δημιουργικών λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν την ομάδα.

Οι συναντήσεις Διεργασίας Ομάδας στηρίζονται σε μια συναισθηματική στάση «Βαθιάς Δημοκρατίας» και είναι ανοιχτές σε όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν σε βάθος θέματα και προβλήματα που αφορούν την ζωή μας, σαν κοινωνικά και πολιτικά άτομα, στα πλαίσια της ομάδας. Το θέμα επιλέγεται στην κάθε συνάντηση από την ομάδα.

Διαδικαστικά – δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Τόπος: Γιαννάρου 17, Άλιμος (1η Στάση Καλαμακίου, στάση τραμ ‘Πικροδάφνη’)
Ώρες: Παρασκευή 7 – 9 μμ
Κόστος: δεν υπάρχει χρηματικό κόστος για αυτές τις συναντήσεις
Συντονίστριες: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Λίλη Βασιλείου

Για πληροφορίες για το Πρόγραμμα Ανοιχτών Διεργασιών Ομάδας 2014-2015 (pdf) κάνετε κλικ εδώ

Nov 132014
 

rs

«Νομαδικά Yποκείμενα: Ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία»

Πάντειο Πανεπιστήμιο (4/12/2014)

Tο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, οι Εκδόσεις Νήσος και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλούν στη διάλεξη της καθηγήτριας Rosi Braidotti, Φιλοσόφου, Διευθύντριας του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης με θέμα: «Νομαδικά υποκείμενα: Ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία» με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου της στα ελληνικά.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο «Σ. Καράγιωργα 2» του Παντείου Πανεπιστημίου, (Λ. Συγγρού 136 Καλλιθέα). Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για το έργο της ομιλήτριας θα μιλήσει η αν. καθ. Αλεξάνδρα Χαλκιά (Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Για την ελληνική έκδοση θα μιλήσει η Αγγελική Σηφάκη, επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης, υποψ. διδάκτορας (GGeP, Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης & Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Θα χαιρετίσει η καθ. Μαρία Καραμεσίνη, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Θα συντονίσει η αν. καθ. Μαρία Στρατηγάκη (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση                                                   

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Δείτε το Δελτίο Τύπου και την Πρόσκληση

Nov 122014
 

Αφίσα - ΞΕΝΟΣ

Ξένος: Μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα 7.00 μ.μ.

137ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,  Αλκίφρονος 51-55,  Κάτω Πετράλωνα  (10΄ από τον σταθμό)

Η Ομάδα για την Κινηματογραφική Λέσχη (γονείς και εκπαιδευτικοί) με τη συνεργασία του Σχολικού Συμβούλου, της Ένωσης Γονέων του 3ου Διαμερίσματος και των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της περιοχής έχει θέσει ως στόχο της την διοργάνωση πολιτιστικών (και ευρύτερα κοινωνικών) εκδηλώσεων και συζητήσεων στα σχολεία της περιοχής μας – ώστε να αποτελέσουν μικρά πολιτιστικά κέντρα που να ακτινοβολούν στη γειτονιά. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις για διάφορα θέματα κτλ.

Αυτό το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφύγει στη χώρα μας, τη στάση της ελληνικής πολιτείας, την αλληλεγγύη, την αποτροπή, τις συνθήκες στα “προαναχωρησιακά κέντρα”.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που θα θίξει το θέμα των συλλογικών απελάσεων (απωθήσεων) και την διακινδύνευση ζωών στην πύλη της Ευρώπης. Θα παρουσιάσει σχετικά στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό.

Η Δανάη Αγγελή, μέλος της Ομάδας Μετανάστευσης  του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που θα παρουσιάσει τα κύρια συμπεράσματα από πολύ πρόσφατη έρευνα (MIDAS) με θέμα την αξιολόγηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των πολιτικών ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης όπως και της Διαχείρισης Ασύλου στην Ελλάδα

Ο Γιονούς Muhammadi, από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (ένα πολυεθνικό δίκτυο οργανώσεων προσφύγων) που θα αναφερθεί κατά τρόπο βιωματικό στο προφίλ των προσφύγων (τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τα προβλήματα και τα βάσανα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τις ανάγκες και τα προβλήματα στη χώρα υποδοχής). Θα παρίστανται μετανάστες και πρόσφυγες που θα λάβουν το λόγο και θα συνεισφέρουν στη συζήτηση.

Nov 102014
 

py

Πηγή: news247.gr

Κραυγή αγωνίας από τους λήπτες ψυχικής υγείας. Δεν επαρκούν οι στεγαστικές δομές, πολλοί θα πεταχτούν στο δρόμο.

της Μαρίνας Χατζηδημητρίου

“Τι έχω; Ώρες ώρες δεν αισθάνομαι καλά”, μου λέει ο κυρ Αντρέας,  που τον πετυχαίνω στη στάση κάτω από το σπίτι μου όπου κάνει βόλτες. “Τίποτα δεν έχεις, απλά αντί για το σώμα σου, έτυχε να νοσήσει η ψυχή σου. Συνέχισε να παίρνεις τα φάρμακά σου και όλα καλά, έ;” , του λέω. “Ναι, έχεις δίκιo, άλλωστε ποιος είναι 100% καλά τη σήμερον ημέρα;”, μου λέει, χαμογελώντας.

Ο 60χρονος Αντρέας είναι χρόνια λήπτης ψυχικής υγείας, ο οποίος ζει με την αδερφή του. Λαμβάνει την αγωγή του κανονικά, παίρνει το λεωφορείο και βολτάρει στο κέντρο της Αθήνας με τους φίλους του.

Τα κρούσματα της ψυχικής ασθένειας παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης έχουν δυσκολέψει πολύ. Άγχος, στρες μας επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να πιεζόμαστε.

Με αφορμή τη Πανελλήνια Συνάντηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα “Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην περίοδο της κρίσης: Από το αδιανόητο στο αυτονόητο”, που θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2014, ήρθαμε σε επαφή με δύο άτομα αρμόδια να μας κατατοπίσουν στο ζήτημα των ληπτών της ψυχικής υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το NEWS 247 μίλησε με τον Λεονάρδο Σκόρδο, πρόεδρο του σωματείου «Αυτοεκπροσώπηση» και συντονιστή της ομάδας «Αυτοεκπροσώπησης Κοινωνικών Ευπαθών Ομάδων» και με την κα Κατερίνα Αγγελή ταμία του Συλλόγου αδελφών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας (ΚΙΝΑΨΥ).

“Το κύριο πρόβλημα ενός λήπτη ψυχικής υγείας είναι η επαφή του με τις υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) . Η ποιότητα των υπηρεσιών δεν είναι τόσο καλή, κυρίως μέσα στα μεγάλα ψυχιατρεία”, σημειώνει ο κ. Σκόρδος, και συμπληρώνει “Δεν έχει προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση όσο θα θέλαμε, δεν έχει γίνει τομεοποίηση του συστήματος (π.χ κινητές ομάδες, κέντρα ψυχικής υγείας, κλινικές σε γενικά νοσοκομεία κτλ)  και ο εκάστοτε λήπτης δεν μπορεί να βρει αρκετές υπηρεσίες στον τόπο του- και αυτό κυρίως συμβαίνει σε λήπτες που ζουν στην επαρχία”.

“Σοβαρό πρόβλημα είναι επίσης πως για να καλύψουν τα φάρμακά τους υπάρχει κόστος συμμετοχής”, τονίζει η κ.α Αγγελή. “Μπορεί μεν να είναι μηδενικό το κόστος για τα αντιψυχωσικά, οι περισσότεροι όμως παίρνουν και ένα σωρό άλλα φάρμακα τα οποία είναι σταθεροποιητές ή έχουν και άλλα προβλήματα υγείας”, προσθέτει και συνεχίζει:

“Σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζουν και  πρόβλημα κοινωνικοποίησης. Δεν έχουν φίλους, δραστηριότητες, εργασία. Αρκετοί είναι αποκλεισμένοι από δομές ψυχικής υγείας όχι απαραίτητα επειδή το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Ίσως για  να φτάσουν  να κάνουν αυτό το βήμα, να ενταχθούνε σε κάποια δομή θα πρέπει αν έχει προηγηθεί δουλειά, κάποιος να τους έχει πείσει για τα οφέλη που θα αποκομίσουνε γιατί συχνά κυριεύονται από φόβο, από άγχος, γιατί να πάω τι θα κάνω με άγνωστους ανθρώπους εκεί κτλ”.

Ερωτηθείς για το αν έχει βιώσει κοινωνικό ρατσισμό, ο κ. Σκόρδος απαντάει αρνητικά. “Εγώ, όχι αλλά έχω ακούσει από άλλους λήπτες. Ρατσισμός που προέρχεται μάλιστα από το συγγενικό τους περιβάλλον και από φίλους τους”.

“Πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσα στην κοινωνία και ειδικά στα σχολεία. Αν δεν μπορούμε να πείσουμε τους μεγάλους, να πείσουμε τα παιδιά”, προσθέτει και συνεχίζει:  “Πρέπει να υπάρξει πληροφόρηση από τις μικρές κιόλας ηλικίες, από το δημοτικό. Πρέπει να γίνονται διάφορες δράσεις και πρωτίστως ενημέρωση και στις ίδιες τις οικογένειες των ληπτών με διάφορες ομάδες ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης”.

“Η ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα από εμάς”, προσθέτει από την πλευρά της η κα Αγγελή η οποία συμφωνεί πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση η οποία θα ξεκινάει από μικρές κιόλας ηλικίες.

“Στα σχολεία άραγε γίνεται τίποτα; Τολμάνε να θίξουνε ζητήματα ψυχικής υγείας; Γιατί πλέον εμφανίζονται πάρα πολλών ειδών προβλήματα και στα παιδάκια. Πρέπει η πολιτεία να δει πως θα προστατεύει την ψυχική υγεία των πολιτών και πως θα τους ενημερώνει ώστε να δουν ότι οι ψυχικές ασθένειες είναι όπως οι σωματικές, συμβαίνουν στον καθένα. Η ψυχική υγεία ποτέ δεν είχε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχει. Μιλάμε για ασθένειες που σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαρκούν μια ολόκληρη ζωή”, τονίζει.

“Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του στίγματος των ληπτών είναι στην επαρχία όπου οι κοινωνίες είναι μικρές”, αναφέρει ο κ. Σκόρδος. “Βέβαια το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μια πολυκατοικία στην Αθήνα. Το θέμα είναι πως πρέπει να γίνουν περισσότερες υπηρεσίες μέσα στην κοινότητα και το υπουργείο Υγείας μαζί με τους λήπτες, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να κάνουν μια εκστρατεία ενημέρωσης- είτε μέσα από διαφημίσεις, είτε μέσα από συνέδρια, ημερίδες, είτε μέσα από επισκέψεις ληπτών σε σχολεία”.

“Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν διαφέρουν. Εκτός από τα προβλήματα που έχουν οι «υγιείς», εκείνος έχει κάποια παραπάνω, τα οποία είναι όμως αντιμετωπίσιμα. Έτσι, όπως νοσεί το σώμα, νοσεί και η ψυχή”, υπογραμμίζει.

“Το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα”

“Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσει έμφαση στη ψυχική υγεία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης , τα κρούσματα της ψυχικής ασθένειας είναι διπλάσια και τριπλάσια. Θα πρέπει να υπάρχει μια δημόσια δωρεάν ποιοτική ψυχική Υγεία”, σημειώνει ο κ. Σκόρδος ενώ η κα Αγγελή προσθέτει:

“Έτσι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα άνθρωποι που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια δομή ψυχικής υγείας, όπως ο αδερφός μου, δεν μπορούν. Όταν επικοινώνησε με κάποιο κέντρο ημέρας του είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός από τη στιγμή που το έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα για 3 χρόνια. Κοινώς έχουν περιοριστεί και οι δυνατότητές τους να συμμετέχουν στα προγράμματα προαγωγής και προστασίας της ψυχικής υγείας”.

“Εντάσσονται δηλαδή σε κάποιο πρόγραμμα κάποιου κέντρου και είναι για συγκεκριμένο χρόνο. Και μετά, τι; Λύσανε τα προβλήματά τους;”, διερωτάται και τονίζει “δεν παρέχονται οι υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχονται. Για παράδειγμα η ψυχιατρική κλινική ευαγγελισμού η οποία έχει καταπληκτικούς γιατρούς, αλλά έχει μια ψυχιατρική κλινική η οποία έχει 20 κρεβάτια και πάντοτε υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 15 που μένουν σε ράντζο, και εμείς παρόλα αυτά συζητάμε ότι πρέπει να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία”.

“Οι χρόνια πάσχοντες και μη δε θα έχουν κάποιο συγκεκριμένο χώρο για να νοσηλευτούν. Ναι μεν υπάρχουν οι στεγαστικές δομές αλλά δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα πολλοί από τους λήπτες να “πεταχτούν στο δρόμο”, τονίζει ο κ. Σκόρδος, ενώ η κα Αγγελή αναφέρει πως η εισήγηση Παπακωστα θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

“Ήδη οι κλίνες που υπάρχουν στις ψυχιατρικές κλινικές απλά δεν επαρκούν. Δεν υπάρχουν δομές για βραχεία νοσηλεία, όλοι καταφεύγουν στα νοσοκομεία”, τονίζει.

Μόνο στα Χανιά έχει γίνει η τομεοποίηση των υπηρεσιών και αυτό δείχνει ότι τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα, προσθέτει ο κ. Σκόρδος.

“Υπάρχουν τρομακτικές καθυστερήσεις στα επιδόματα”

Η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ληπτών γιατί το επίδομα που παίρνουν δεν επαρκεί για να καλύψουν τα έξοδά τους. Aκόμα όμως και εκείνοι που έχουν βρει δουλειά είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης τα βγάζουν πέρα δύσκολα, τονίζει ο κ. Σκόρδος, ενώ τη δραματική κατάσταση επιβεβαιώνει και η κα Αγγελή:  “Οι λήπτες λόγω περικοπής των κονδυλίων για την υγεία και της μείωσης του προσωπικού στις δομές και της εφαρμογής αυστηρότερων κριτηρίων δυσκολεύονται πάρα πολύ να τα βγάλουν πέρα. Δεν είναι λύση οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας να διαμένουν μια ζωή με τους συγγενείς τους. Όταν δηλαδή φύγουν από τη ζωή οι γονείς τους, υπάρχει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους; Είμαι σίγουρη πως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα από την πολιτεία”.

“Αρκετοί λήπτες δεν βρίσκουν καλές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα αναγκάζονται να πληρώνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης, αρκετές οικογένειες ληπτών τους αντιμετωπίζουν σαν βάρος. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που έχουν κάνει αίτηση για το επίδομα της πρόνοιας αλλά έχει απορριφθεί από τα ΚΕΠΑ γιατί πιστεύουν ότι είναι σε θέση να δουλέψουν με αποτέλεσμα αυτά τα άτομα να στηρίζονται μόνο από τους γονείς τους”, προσθέτει ο κ Σκόρδος.

“Το μόνο τους εισόδημα είναι το επίδομα της πρόνοιας, 626 ευρώ το δίμηνο, 313 ευρώ το μήνα και υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν περάσει από τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια μέχρι να αποφασίσουν ότι το δικαιούνται”, αναφέρει και η κα Αγγελή.

“Έχει αναρωτηθεί κανείς πως περνάνε αυτοί οι άνθρωποι δύο χρόνια; Υπάρχουν τρομακτικές καθυστερήσεις για ανθρώπους που δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος”, υπογραμμίζει.

“Το κράτος καρπώνεται χρήματα των ληπτών”

Παράλληλα, ο κ. Σκόρδος μας αναφέρει πως σε ένα μεγάλο μέρος των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε στεγαστικές δομές, ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευμένα διαμερίσματα γίνεται παρακράτηση των επιδομάτων και των συντάξεων των ασθενών.

“Αυτό είναι πολιτική του υπουργείου Υγείας που ξεκίνησε επί υπουργού Λοβέρδου, κάποια στιγμή είχε παγώσει με τον κ. Λυκουρέντζο και τώρα έχει ξαναβγει στην επιφάνεια. Έχουν γίνει κάποιες κινητοποιήσεις από φορείς και από εμάς, και από εργαζόμενους από το Δαφνί και το Δρομοκαίτειο και από συλλόγους οικογενειών αλλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει κάτι”.

“Τα εν λόγω χρήματα υποτίθεται τα παίρνει η δομή κάθε ασθενή για να πληρώνει κάποια έξοδα που μέσα είναι η διατροφή, λειτουργικά έξοδα, ίσως το ενοίκιο αλλά αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί το κράτος να καρπώνεται βοηθήματα που πρέπει με αυτά ο λήπτης να καλύπτει τα έξοδά του”, καταλήγει, ζητώντας οι λήπτες να αντιμετωπίζονται ως ισάξιοι πολίτες της κοινωνίας. “Θέλουμε, αλληλεγγύη, ενδυνάμωση και βοήθεια, όχι φιλανθρωπία και λύπηση”, τονίζει.

“Αυτοί που σχεδιάζουν τις μεταρρυθμίσεις και τη παροχή φροντίδας προς τους ψυχικά πάσχοντες θα πρέπει να πλέουν πολύ ενεργά, και να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις ανάγκες των ίδιων των ληπτών και τις οικογένειές τους”, τονίζει με τη σειρά της η κα Αγγελή.

“Η οικογένεια είναι στη καρδιά της ανάρρωσης. Πρέπει να ακούσουν τους λήπτες και μετά να πράξουν. Να το απαιτήσουν τόσο οι ίδιοι όσο οι οικογένειές τους. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει να τους ενδυναμώσουν, να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ανάρρωση και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναρωτιέμαι το κάνουν ή όλη αυτή η κατάσταση βολεύει το σύστημα που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και εξέλιξη στην Ελλάδα;”, προσθέτει και συνεχίζει:

“Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση τι κάνει; Που βρίσκονται οι δήμοι σε όλο αυτό; Μιλάμε για τομεοποιημένη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και σε όσα συνέδρια, συναντήσεις δεν συναντάμε ποτέ εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

“Κάθε δήμος να φροντίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι δημότες και αν δεν μπορεί να βρει τρόπους να συνεργάζεται με τα νοσοκομεία, να δημιουργήσει δικές του δομές”, καταλήγει.

*Λίγα λόγια για τα Σωματεία

Σύλλογος αδελφών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας (ΚΙΝΑΨΥ): Τα μέλη του συλλόγου είναι ως επί τω πλείστον αδέρφια ληπτών ψυχικής υγείας. Περισσότερο προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικοποίησης. Έχουν εξασφαλίσει την παροχή εισιτηρίων από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και από κινηματογράφους, όπως επίσης από μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού τα οποία τα διαθέτουν σε μέλη του συλλόγου καθώς και σε λήπτες που κατά καιρούς έρχονται σε επαφή μαζί τους. Επίσης, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 4 χρόνια διοργανώνουν μια κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.

Αυτοεκπροσώπηση: Ο σύλλογος συμμετέχει σε ημερίδες, συνέδρια, σε κινητοποιήσεις εργαζομένων και ληπτών και σε διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των ληπτών, όπου το Δ.Σ πραγματοποιεί διάφορες συναντήσεις με το υπουργείο Υγείας. Αγωνίζεται γενικά για τα δικαιώματα των ληπτών, για την καλύτερη ποιότητα ζωής τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Nov 102014
 

afisa

Πανελλήνια Συνάντηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

«Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην περίοδο της κρίσης: Από το αδιανόητο στο αυτονόητο»

Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κεντρικό κτίριο. Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου 80, 185 34 Πειραιάς.

Στόχοι

Ο βασικός στόχος είναι να συζητηθούν αλληλοενημερωτικά και αλληλοσυμπληρωματικά τα προβλήματα και να καταλήξουμε συντονισμένα σε συγκεκριμένες προτάσεις – δεσμεύσεις   που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα με μια συνέχεια. Επίσης να κατανοήσουμε όλοι ότι η ψυχική υγεία αφορά σε όλους τους πολίτες και όχι μόνον στα άτομα που πάσχουν.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και ευημερίας των πολιτών και των κοινωνιών/της κοινότητας είναι ένα σύστημα άμεσα προσβάσιμο που εξασφαλίζει όλο το φάσμα υπηρεσιών: πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση και υπηρεσίες αποκατάστασης.
Με τη συνάντηση αυτή στοχεύουμε στην καλλιέργεια περαιτέρω διαλόγου με την κοινωνία, την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας και των ενδιαφερόμενων φορέων για την επίτευξη των στόχων.

Η συνάντηση απευθύνεται τόσο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στους ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τις οικογένειές τους, καθώς και σε όλους τους φορείς και άτομα της κοινωνίας των πολιτών:

 • Επαγγελματίες ψυχικής υγείας: Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές κλπ
 • Λήπτες υπηρεσιών, οικογένειες, συγγενείς και σύλλογοί τους
 • Σύλλογοι, κοινωνικές συλλογικότητες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών
 • Μητροπολιτικά Ιατρεία
 • Νοσοκομεία
 • Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
 • Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας

Συμμετοχή

Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι δωρεάν. Είναι ωστόσο απαραίτητη για οργανωτικούς λόγους η δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν το συμπληρωμένο Δελτίο Εγγραφής τους στο ekpsath@otenet.gr

Το Δελτίο Εγγραφής θα βρείτε εδώ

Nov 092014
 

li al len mai an

Άννα Χαραλαμπίδου (Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ’ Δ/σης Β/θμιας Αθήνας), Λίλη Βασιλείου, Μαρία Χιόνη (Υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας Α’ Δ/σης Β/θμιας Αθήνας), Αλεξάνδρα Βασιλείου, Λένα Ασλανίδου

Το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας οργάνωσε ένα εξαιρετικά πλούσιο τριήμερο σεμινάριο με θέμα «Καλές πρακτικές προγραμμάτων και παρεμβάσεων προαγωγής και αγωγής υγείας στη σχολική κοινότητα».  Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο 2ο Πειραματικό Γ.Ε.Λ. Αθήνας στους Αμπελόκηπους.

Ευπρόσδεκτος ο ήλιος μετά τις χθεσινές καταιγίδες, όταν φτάσαμε στο σχολείο είδαμε χαμογελαστά πρόσωπα κι ένα μελίσσι από ανθρώπους να κυκλοφορεί ανάμεσα στις αίθουσες.

imerida 1 group

Συντονίσαμε βιωματικό εργαστήριο με θέμα “Χτίζοντας κοινότητα στο σχολείο”. Αξιοποιώντας εργαλεία του Processwork, εξερευνήσαμε τις δεξιότητες που συμβάλλουν στη δημιουργία κοινότητας μέσα στο σχολείο, που διευκολύνουν τη συναλλαγή ανάμεσα στα μέλη της και που βοηθούν στην ανάδειξη του πλούτου που φέρνει η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία.

Λίγος ο χρόνος αλλά αποδοτικός! Στην ερώτηση ‘πως φεύγεις από εδώ σήμερα, με τι συναίσθημα;’ η ομάδα απάντησε:

προβληματισμό, περιέργεια, αναγνώριση, ικανοποίηση, ευθύνη, αισιοδοξία και δύναμη, ευχαρίστηση, όρεξη για δουλειά ξανά, ειρήνη με τον εαυτό μου, γεμάτη σε θέματα ουσίας, φως και νέος δρόμος, ηρεμία, βάλαμε μια τάξη, επιβεβαίωση, ενδιαφέρον – πολύ ενδιαφέρον, τροφή για σκέψη, ξεμπλοκάρισμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαρία Χιόνη, υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας και σε όλους του εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο εργαστήρι.

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από την επιμόρφωση…

Nov 072014
 

72 large group 1

Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώσαμε τον κύκλο τριών επιμορφωτικών συναντήσεων για το σύλλογο διδασκόντων του 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Τσάι από την Κρήτη, κουλουράκια φρέσκα από το φούρνο και μια ομάδα εκπαιδευτικών πρόθυμη να εξερευνήσει δεξιότητες και στάσεις απαραίτητες στην επίλυση συγκρούσεων και στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Κουβεντιάσαμε, δοκιμάσαμε ασκήσεις σε δυάδες και μικρές ομάδες, κάναμε και μια διεργασία ομάδας. Στο ερώτημα ‘πως φεύγεις από εδώ σήμερα, με τι συναίσθημα φεύγεις;’ η ομάδα απάντησε:

περιέργεια, ανακούφιση, χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα, ηρεμία κι ευχαρίστηση, οικειότητα, αγωνία, αμφιβολία, ικανοποίηση, ενθάρρυνση, ικανοποίηση και κάτι ανολοκλήρωτο ταυτόχρονα, ευγνωμοσύνη…

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για δυο follow-up συναντήσεις την άνοιξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τατιάνα Σπανέλλη, διευθύντρια του σχολείου, για την πρόσκληση και σε όλη την ομάδα για τις πλούσιες ώρες που περάσαμε μαζί!

Ένα κλικ εδώ για φωτογραφίες από τις συναντήσεις…