Jun 302014
 

pw_drasi5

Η Amate Performance και το ProcessWork.gr παρουσιάζουν τη δράση

«Η Αυθεντική Αντίδραση: ένας διάλογος για την ομοφοβία και την τρανσφοβία»

18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Κυριακή 6 Ιουλίου, 2014 – 7.00 – 9.00 μμ

Τι είναι η ομοφοβία και η τρανσφοβία; Πως την βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς; Πως τη βιώνουν οι οικογένειες ​τους και η σχολική κοινότητα; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της; Αυτά είναι μερικά από τα αρχικά ερωτήματα που έγιναν αφορμή για αυτήν την δράση την οποία και σχεδιάσαμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας με δουλειά στην κοινότητα.

Το πρώτο μέρος είναι ένα θεατρικό δρώμενο που αποτυπώνει πραγματικές εμπειρίες και ιστορίες που αφορούν ανθρώπους της ΛΟΑΤ κοινότητας, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ακολουθεί διεργασία ομάδας/συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, όπου και θα εξερευνήσουμε τις δυναμικές και τους ρόλους που δημιουργούνται γύρω από την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Στόχος μας είναι η βαθύτερη κατανόηση των εμπειριών, η εξερεύνηση των διαφορετικών ρόλων και η ενθάρρυνση δημιουργίας σχέσης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές.

Σχεδιασμός δράσης – δραματουργική επεξεργασία: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βέρα Λάρδη

Σκηνοθεσία: Βέρα Λάρδη

Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος

Συμμετέχουν: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Χρυσή Βιδαλάκη, Νόπη Κεχάογλου, Βέρα Λάρδη, Στέφανος Παπαθανασίου, Βασίλης Σκαρμούτσος

Συντονισμός διεργασίας ομάδας: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου

Ένα κλικ εδώ για την αφίσα σε αρχείο pdf…

Jun 292014
 

ran 1

Συνεργάτες του processwork.gr συμμετέχουν στο δίκτυο του RAN Prevent, που είναι μέρος του Radicalization Awareness Network της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Λένα Αλσανίδου και η Λίλη Βασιλείου ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση κορυφής του RAN.

Προχθές, επέστρεψα από τη Βαρκελώνη όπου και πραγματοποιήθηκε μια άλλη συνάντηση του RAN Prevent, που εστίασε στην αναζήτηση τρόπων υποστήριξης εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαλόγου με νέους/νέες και ομάδες σε καταστάσεις έντασης. Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική για μια ευρύτερη συνάντηση του RAN Prevent με εκπαιδευτικούς, που θα γίνει αρχές του 2015.

Είκοσι επαγγελματίες, από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Εκπαιδευτικοί, youth workers, community workers. Πλούτος εμπειριών, σε διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια, ανταλλάξαμε εμπειρίες, προβληματιστήκαμε, αναζητήσαμε κοινούς άξονες παρέμβασης, κοινές αρχές. Η συνάντηση ήταν διήμερη, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και μεγαλύτερης διάρκειας. Είχαμε πολλά να πούμε. Μου έκανε εντύπωση το κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Η ποικιλομορφία της ομάδας ήταν και ο πλούτος της. Η συνάντηση έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα εκτίμησης της δουλειάς του καθενός και της καθεμιάς. Άξιζε τον κόπο, δημιουργήθηκαν νέες φιλίες και νέα δίκτυα.

 

Jun 222014
 

IMG_2553

Ολοκληρώθηκε και η φετινή χρονιά του μεταπτυχιακού ‘Αντιμετώπιση του Πόνου’ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Το θέμα της πρωινής συνάντησης : η στάση μας απέναντι στις συγκρούσεις – πάλη, φυγή, ροή. Στο τέλος, μια πρόταση που να περιγράφει ‘τι παίρνεις μαζί σου από τη σημερινή συνάντηση;’

φωτεινός οδηγός οι ανάγκες μας…

ένα ταξίδι συναισθημάτων…

η πάλη και η φυγή μας απομακρύνουν από τη ροή…

το θετικό αισιόδοξο μήνυμα: μέσα από τις συγκρούσεις μπορείς ταυτόχρονα να εκφράσεις τις ανάγκες σου…

στις κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να βγαίνει ο αυτόματος πιλότος και να το γυρνάμε στο manual!

Jun 192014
 

empros_festival_poster_2014_new

Φεστιβάλ “Αγνωστη Χώρα της Αναπηρίας”

Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 23 Ιουνίου 2014

Ένα κλικ εδώ για το πρόγραμμα του φεστιβάλ…

 

Jun 132014
 

ean group

Χθες, στο 1ο Συνέδριο του European Anti-bullying Network, συντονίσαμε ένα βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Πρόληψη για τον εκφοβισμό: χτίζοντας κοινότητα μέσα στο σχολείο». Λίγος ο χρόνος, αλλά περιεκτική η συνάντηση με την ομάδα. Μερικά από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν: τι δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στην κοινότητα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κοινότητας των ονείρων μας, τι είναι κοινότητα, ποιες δεξιότητες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και βιωσιμότητα της;

Στο τέλος του εργαστηρίου, ρωτήσαμε την ομάδα με τι αίσθηση φεύγεις από εδώ σήμερα; Μαζέψαμε λέξεις στον πίνακα: δύναμη, ξεκίνημα, βάλσαμο ψυχής, ανακούφιση, ενσυναίσθηση, γαλήνη, αναγνώριση, καθρέφτης, συγκίνηση, αλλαγή, ικανοποίηση, χαρά, ελευθερία, κατανόηση, ανάσα.

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες που ήσασταν εκεί!

(η περιγραφή του εργαστηρίου από το πρόγραμμα του συνεδρίου)

Πρόληψη για τον εκφοβισμό: χτίζοντας κοινότητα μέσα στο σχολείο
Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Λίλη Βασιλείου .

Ο εκφοβισμός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους μέσα από τους οποίους διαρρηγνύεται η σχολική κοινότητα. Όσο πιο χαλαρή η αίσθηση κοινότητας μέσα στο σχολείο, τόσο πιο πιθανή η αύξηση της βίας, της επιθετικότητας και του εκφοβισμού. Η αίσθηση κοινότητας δεν επιβάλλεται με κανόνες, χτίζεται μέσα από τη δέσμευση σε ένα κοινό όραμα, την επίγνωση που έχουν τα μέλη της και τη συνδιαλλαγή γύρω από τις διαφορές τους. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κάποιον να νιώσει μέλος μιας κοινότητας. Μπορούμε όμως να αναπτύξουμε και να ενθαρρύνουμε δεξιότητες που συμβάλλουν στην δημιουργία κοινότητας. Αξιοποιώντας εργαλεία του Process Work, θα εξερευνήσουμε τις δεξιότητες που συμβάλλουν στη δημιουργία κοινότητας μέσα στο σχολείο, που διευκολύνουν τη συναλλαγή ανάμεσα στα μέλη της και που βοηθούν στην ανάδειξη του πλούτου που φέρνει η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία.