Feb 292012
 

Φωτογραφία: “So called cure” by HanKai (deviantart.com)

Απλά και καθαρά τα γράφει ο Post Scriptum στο psi-action.

Πηγή: psi-action.blogspot.com

“Θα κλείσουν οι κοινοτικές δομές και θα επιστρέψουν οι ασθενείς στα ιδρύματα”

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των φορέων ψυχικής υγείας (μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ) που λειτουργούν κοινοτικές δομές (Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2006, δηλαδή αρκετά χρόνια πριν από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, οι αντοχές των εργαζομένων στην ψυχική υγεία δοκιμάζονται καθημερινά.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, οι συχνές αλλαγές στο προσωπικό, λόγω παραιτήσεων όσων “δεν άντεχαν” ή απολύσεων όσων “περίσσευαν”, αποτελούν μέρος της εργασιακής μας πραγματικότητας εδώ και χρόνια. Αν προσθέσουμε τη δυσκολία κάλυψης των βασικών λειτουργικών εξόδων (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα, συντήρηση χώρων κα), τις αναγκαστικές περικοπές των δραστηριοτήτων των φιλοξενούμενων / ψυχικά ασθενών, την αδυναμία προγραμματισμού αποκαταταστασιακών προγραμμάτων, μπορεί εύκολα να κατανοήσει κάποιος γιατί οι δομές αυτές μετατρέπονται αργά και σταθερά από χώροι έκφρασης, δημιουργικότητας και ζωντάνιας σε χώρους σιωπής, απόγνωσης και μιζέριας.

Στους χώρους αυτούς, απελπισμένοι και εξουθενωμένοι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν ελπίδα και νόημα στη ζωή ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που έζησαν είκοσι ή τριάντα χρόνια στα ελληνικά ιδρύματα, στις γνωστές αποθήκες ανθρώπων. Εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν δουλειά ή αν θα υπάρχει ο ξενώνας ή το οικοτροφείο που εργάζονται καλούνται να προσφέρουν ασφάλεια και προοπτική στους ενοίκους των δομών. Εργαζόμενοι που χάνουν καθημερινά τα δικαιώματά τους καλούνται να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ασθενών τους. Και ο παραλογισμός δεν έχει τέλος…

Γνωρίζουμε ότι για τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι κοινοτικές δομές είναι ένα “βάρος”. Εξάλλου, ποτέ δεν τις ήθελαν. Υποχρεώθηκαν να τις ανοίξουν μετά το “σκάνδαλο της Λέρου”, όταν αποκαλύφθηκαν οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στα ιδρύματα, και έκτοτε υποχρεώνονται από την Ε.Ε., που διέθεσε αρκετά χρήματα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, να τις συντηρούν.

Να τις συντηρούν υποχρεώνονται και οι διοικήσεις των φορέων. Και γι αυτές έχουν γίνει “βάρος” οι κοινοτικές δομές, αφού η ασυνέπεια των κυβερνήσεων τις αναγκάζει να χρωστούν τεράστια χρηματικά ποσά σε εργαζόμενους, προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, ΙΚΑ κτλ.

Για τους εργαζόμενους δεν είναι “βάρος”. Είναι ο χώρος εργασίας τους, το “σπίτι” των ανθρώπων που φροντίζουν και υποστηρίζουν, το αποτέλεσμα των επίπονων και πολυετών προσπαθειών τους.

Και εδώ αρχίζει να περιπλέκεται το θέμα. Δεν θέλουμε να κλείσουν οι δομές, λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν θέλουμε να κλείσουν οι δομές, λένε και οι διοικήσεις των φορέων. Αλλά ούτε οι μεν ούτε οι δε μπορούν να κάνουν κάτι. Ποιοι μπορούν; Οι εργαζόμενοι. Μόνο με τις θυσίες και την ανοχή των εργαζομένων δεν θα κλείσουν οι δομές! Ξεκίνησαν, λοιπόν, οι καθυστερήσεις στους μισθούς, μετά οι μειώσεις στον αριθμό του προσωπικού και, αναπόφευκτα, ήρθε η πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάθε παράπονο, δυσαρέσκεια, διαμαρτυρία είχε πλέον απάντηση: “Προτιμάτε να κλείσουν οι κοινοτικές δομές και να επιστρέψουν οι ασθενείς στα ιδρύματα;”

Ο συναισθηματικός εκβιασμός απέδωσε για τέσσερα – πέντε χρόνια. Οι κοινοτικές δομές δεν έκλεισαν και οι ασθενείς δεν επέστρεψαν στα ιδρύματα. Μπορεί πολλές δομές να άρχισαν να μετατρέπονται σε ιδρύματα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και ήρθαν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Οι μέχρι τώρα θυσίες των εργαζομένων δεν ήταν αρκετές. Τώρα χρειάζονται και άλλα μέτρα. Ανακοινώθηκαν απολύσεις, μετατροπές συμβάσεων, μειώσεις μισθών. Αν αντέχεις να εργάζεσαι απλήρωτος για έξι μήνες -και δεν έχεις παραιτηθεί ή απολυθεί- τότε μπορείς να εργάζεσαι με τα μισά χρήματα και πιο εντατικά (για να κλείνεις τις τρύπες που δημιουργούνται από τη μείωση προσωπικού). Και αν αντέξεις να εργάζεσαι περισσότερο με τα μισά χρήματα, τότε ίσως στο μέλλον να μπορείς να ζήσεις και χωρίς δουλειά.

Όμως, φαίνεται ότι ούτε αυτά τα μέτρα αρκούν. Και τι άλλο να περικόψουν “για να μην κλείσουν οι κοινοτικές δομές και επιστρέψουν οι ασθενείς στα ιδρύματα”;

Την απάντηση έδωσε ο ευφάνταστος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αποφάσισε να παρακρατείται μέρος των πενιχρών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων των ασθενών είτε αυτοί φιλοξενούνται σε κοινοτικές δομές είτε περιθάλπονται σε ιδρύματα. Δεν έκανε διακρίσεις ο υπουργός: Ο ψυχικά ασθενής δεν χρειάζεται χρήματα ούτε στην κοινότητα ούτε στο ίδρυμα! Και επειδή οι μόνοι που πλήττονται από την απόφαση είναι οι ίδιοι οι ψυχικά ασθενείς, όπως αναμενόταν, δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά κάποιοι φορείς ΝΠΙΔ βιάστηκαν να “επεκτείνουν” την απόφαση Λοβέρδου στις δομές τους -και ας ισχύει προς το παρόν μόνο για τα ΝΠΔΔ. Βέβαια, είναι σίγουρο ότι το υπουργείο Υγείας δεν θα τους απογοητεύσει. Σύντομα οι άνθρωποι που έπαιρναν ένα μικρό επίδομα ή σύνταξη και μέχρι τώρα το διέθεταν για προσωπικά τους είδη και ανάγκες (ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια, μια εκπαιδευτική ή θεραπευτική δραστηριότητα, μια έξοδος για έναν καφέ κτλ) θα είναι υποχρεωμένοι να το δώσουν “για να μην επιστρέψουν στα ιδρύματα”.

Τελικά, κάτι πήγε ανάποδα. Καταφέραμε να μετατρέψουμε την προσπάθεια για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών σε προσπάθεια επιβίωσης των δομών. Όχι της λειτουργίας των δομών, αλλά των κτηρίων. “Να μην κλείσουν οι κοινοτικές δομές”, αυτή είναι η αγωνία μας. “Να μην επιστρέψουν οι ασθενείς στα ιδρύματα”. Τι και αν σε λίγο δε θα μπορούμε να τους προσφέρουμε τίποτα περισσότερο από ένα πιάτο φαγητό και την ημερήσια δόση φαρμάκων; Τι και αν στο τέλος θα τους μείνει ένα κρεβάτι και ένας τοίχος για να κοιτάζουν;

Ξεχάσαμε ποια είναι η δουλειά μας. Ξεχάσαμε γιατί βγήκαν αυτοί οι άνθρωποι από τα ιδρύματα. Ξεχάσαμε και την ιστορία τους. Ήταν οι άνθρωποι χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα. Τώρα που χάσαμε και εμείς τη φωνή μας και τα δικαιώματά μας δυσκολευόμαστε να διαχωρίσουμε τις ανάγκες τους από τις ανάγκες μας: “Κόψαμε και εμείς τον καφέ, ας τον κόψουν και αυτοί”, “Δεν μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε εμείς, ας μην ψυχαγωγηθούν και αυτοί”. Εμείς και αυτοί. Αντί να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας, θυσιάζουμε και αυτά μας απέμειναν “για να μην κλείσουν οι κοινοτικές δομές”. Έχουμε αναλάβει το ρόλο του κράτους, του υπουργείου Υγείας, των φορέων και χάσαμε το δικό μας.

Την απειλή ότι “θα κλείσουν οι κοινοτικές δομές και θα επιστρέψουν οι ασθενείς στα ιδρύματα” την ακούμε στους χώρους εργασίας μας όσο συχνά ακούμε από τα ΜΜΕ ότι “θα επιστρέψουμε στη δραχμή”. Αφού τελευταία σκέφτομαι πως αν συμβεί το ένα, σίγουρα θα συμβεί και το άλλο.

 

Feb 282012
 

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τα προβλήματα βίας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα σχολεία διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τη Βία στο Σχολείο» την Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, «Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο».

Πρόκειται για την εκδήλωση «Ενδοσχολική βία- Συμβιώνοντας στο Σχολείο», που θα πραγματοποιηθεί live- streaming (11:00 -13:00 π.μ) στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, (οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι).

Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κ. Μιχάλης Κοντογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Γιάννος Λιβανός, ο Πρόεδρος του «Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο», Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, κ. Ιωάννης Τσιάντης, ο κ. Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και ειδικοί επιστήμονες – μέλη του «Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο».

Κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων ενδοσχολικής βίας, που συνιστούν προτεραιότητα των δράσεων του «Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο», στο οποίο είναι ενεργό μέλος η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Για το λόγο αυτό, καλούνται οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς:

α) να παραστούν στη διαδικτυακή εκδήλωση και να υποβάλλουν ερωτήματα, αφού δηλώσουν εγκαίρως σχετική συμμετοχή στο e-mail: i.gaitanarou@neagenia.gr.

β) να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή εκδήλωση, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr) και

γ) να υποβάλλουν ερωτήματα στο e-mail: i.gaitanarou@neagenia.gr, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Διαδικτυακής εκδήλωσης.

Feb 252012
 

δέστε αυτό το βίντεο… 10 λεπτά… αντέξτε το σφίξιμο στο στομάχι…

έχουμε συνειδητοποιήσει εις βάρος πόσων σε αυτόν τον πλανήτη ζούμε;

ήρθε η σειρά μας να “λεηλατηθούμε” και οργιζόμαστε κι επαναστατούμε

για να γίνει τι;

θέλουμε να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως πριν;

αυτό το πριν βασίζεται σε εναν εφιάλτη πολλών άλλων…

είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα μάτια μας σε αυτό;

 

Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί from carousel on Vimeo.

Feb 232012
 

 

Μια ομιλία από το TED TALKS

Η Τεμπλ Γκράντιν, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό στα παιδικά της χρόνια, μιλά για το πώς λειτουργεί το μυαλό της και μοιράζεται μαζί μας την ικανότητά της να “σκέφτεται με εικόνες”, κάτι που τη βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, στα οποία οι νευροτυπικοί εγκέφαλοι πιθανώς να αποτύχουν.

Τονίζει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού: σκέφτονται με εικόνες, με μοτίβα, με λέξεις και με όλους τους τρόπους που ένα έξυπνο “σπασικλάκι” μπορεί.

 

Feb 222012
 

Το παρόν βίντεο αποτελεί ντοκουμέντο της τηλεόρασης των πολιτών (politestv.gr)

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες ταξιδεύει στην Ιεράπετρα με αφορμή τη συνάντηση ανταλλακτικών δικτύων από την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, που οργάνωσε το τοπικό δίκτυο Ιεράπετρας «Καερέτι».

Βασική φιλοσοφία ενός τέτοιου συστήματος είναι η απευθείας ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών των τοπικών δικτύων. Στις ανταλλαγές δε μεσολαβεί χρήμα, αλλά το εικονικό κοινωνικό νόμισμα που θεσπίζει η ίδια η ομάδα. (Φασούλι, Καερέτι, Οβολός κτλ). Με το νόμισμα αυτό, κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει και να αγοράσει οτιδήποτε μέσα στο δίκτυο.

Τα 26 τοπικά δίκτυα ανταλλαγών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα τα οποία βοηθάνε τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Ταυτόχρονα, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες οδηγούν στη διεύρυνση και την ενίσχυσή τους, καθώς όσο ένα δίκτυο διευρύνεται, τόσο μεγαλώνει και ο κατάλογος των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Η συμμετοχή σε αυτό είναι ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα. Έτσι, τα κοινωνικά νομίσματα προτείνουν μια διέξοδο από τους σκληρούς κανόνες της αγοράς.

Ωστόσο, η ανταλλακτική οικονομία υπήρξε μια πολύ οικεία πρακτική για την Ελλάδα και ειδικά για την αγροτική Κρήτη όπου μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, σχεδόν οι μισές από τις καθημερινές συναλλαγές γίνονταν με πληρωμές σε λάδι και άλλα τοπικά προϊόντα. Σήμερα, είναι οι ανάγκες των ανθρώπων που φαίνεται να οδηγούν σε αντίστοιχες μεθόδους.

Εκτός από την Ιεράπετρα αντίστοιχο δίκτυο έχει ήδη στηθεί και στα Χανιά ενώ παράλληλα ξεκινά η δημιουργία κοινωνικών νομισμάτων στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο.

Μιλούν εκπρόσωποι ελληνικών τοπικών δικτύων, παραγωγοί που συμμετείχαν στο ανταλλακτικό παζάρι του δικτύου «Καερέτι» (στο περιθώριο της συνάντησης στην Ιεράπετρα) καθώς και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης, που μελετά τα τελευταία χρόνια τον τομέα της ανταλλακτικής οικονομίας.

* Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων οργανώνει την επόμενη συνάντηση τοπικών ανταλλακτικών δικτύων το Μάιο του 2012 στα Χανιά.

Feb 212012
 

«Η Ευρώπη των Πολυεθνικών»

Τράπεζες, βιομηχανίες τροφίμων και άλλες πολυεθνικές:πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012, ώρα 19.30

Οργανώνεται από την Αττάκ Ελλάδας στο χώρο του Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας Συν-Aλλοις, Νηλέως 35 Θησείο, 5-7 λεπτά από το σταθμό

Ο Γιώργος Βασσάλος, ερευνητής του «Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών», θα μας μιλήσει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη διατροφική ασφάλεια καθώς και πως προκύπτουν οι πολιτικές λιτότητας. Το «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών»,παρακολουθεί την πολιτική δράση των πολυεθνικών και άλλων οικονομικών παραγόντων, καταγράφει και αποκαλύπτει τα «λόμπυ» που επηρεάζουν τη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση στις Βρυξέλλες διευρύνοντας το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιώργος Δαρεμάς , δρ. κοινωνιολογίας, θα παρέμβει εκ μέρους της Αττάκ Ελλάδας σχετικά με το ρόλο του συστήματος των λόμπυ στη διόγκωση του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ.

Το διάλογο που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος ιδρυτικό μέλος της Αττάκ Ελλάδας.

Η σε βάθος κατανόηση των μηχανισμών επιρροής αποτελεί προϋπόθεση για το πέρασμα από την Ευρώπη των πολυεθνικών στην Ευρώπη των λαών.

 

Η Αττάκ είναι διεθνές κίνημα πολιτών για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών

Συν-Αλλοις” – Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας. Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο

Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory

Feb 202012
 

Πηγή: syntergpsyex.blogspot.com

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΛΛΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ

Εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία μαζί με γιατρούς για δωρεάν υγεία – πρόνοια

της Άννας Γαϊτανίδου

αναδημοσίευση από το σημερινό ΠΡΙΝ

Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, ειδική αγωγή και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων έχουν καταλάβει του Υπουργείο Υγείας για 11η μέρα. Σε αυτήν συμμετέχουν και εργαζόμενοι στη δημόσια και ιδιωτική υγεία, καθώς και οι οικογένειες των ληπτών των υπηρεσιών.

Ο Αντώνης Δημάκης, εργαζόμενος στο Περιβολάκι (για αυτιστικά παιδιά) αναφέρει ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 3 συναδέλφων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εντατικοποίηση για να καλυφθούν τα κενά. “Αντιδράσαμε άμεσα με 48ωρη απεργία. Η κατάληψη είναι το αποτέλεσμα του αδιεξόδου στους χώρους δουλειάς και αποτελεί κλιμάκωση του συντονισμένου αγώνα που δίνουμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την επιβίωση των υπηρεσιών και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είναι ανάγκη η κατάληψη να αποτελέσει κέντρο αγώνα για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και απευθύνουμε πρόταση σε όλους τους εργαζόμενους να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις”.

Η Καλλιόπη Τσολακίδου, πρόεδρος εργαζόμενων στον Ερμή (για παιδιά με νοητική υστέρηση) μας λέει: “Είμαστε 8 μήνες απλήρωτοι και οι μισοί εργαζόμενοι βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 25 Οκτώβρη. Ενώ η διοίκηση έλαβε τα λεφτά της 3ης και 4ης δόσης έδωσε τα μισά δεδουλευμένα εκδικητικά μόνο όσους δεν έκαναν επίσχεση. Οι υπόλοιποι μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας πήραμε 1.000 ευρώ. Στον Ερμή, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έγιναν περικοπές στους μισθούς όπως στο δημόσιο, ενώ σκέφτονται τώρα να εφαρμόσουν και τις περικοπές που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα”.

Μιλώντας με την Έμυ Κουτσοπούλου, αντιπρόεδρο του συλλόγου στον ΟΚΑΝΑ, πληροφορούμαστε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογική σύμβαση εδώ και 3 χρόνια και βιώνουν την ουσιαστική διάλυση των δομών απεξάρτησης, με πολύ μεγάλες μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση, που καταλήγει σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. “Ο μόνος τρόπος για να περισώσουμε τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια μας ως εργαζόμενοι και πολίτες είναι ο αγώνας με μαζική συμμετοχή, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός με τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, την ειδική αγωγή και την υγεία” αναφέρει.

Η Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου, μέλος του κλαδικού σωματείου ειδικής αγωγής ΣΕΜΙΣΕΑ, τονίζει πόσο σημαντική είναι η συμπόρευση με την υγεία, τους εργαζόμενους στο υπουργείο, που κι αυτοί κάνουν κατάληψη και τους γονείς των ληπτών των υπηρεσιών. «Αυτοί πλήττονται διπλά, ως εργαζόμενοι, αλλά και επειδή κόβονται τα προνοιακά επιδόματα, μειώνεται κατά 55% η χρηματοδότηση δομών που κλείνουν σταδιακά, κι έτσι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δίπλα τους στεκόμαστε οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα, που δουλεύουμε κυρίως χωρίς συμβάσεις με μπλοκάκι στην πάλη για δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή”.

Χαρακτηριστικά η μητέρα ενός ψυχικά πάσχοντος περιγράφει: “Είμαι εδώ γιατί αναστέλλεται η λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Ανησυχούμε για τα παιδιά μας που κινδυνεύουν να πεταχτούν στον Καιάδα, αφού περικόπτεται η χρηματοδότηση στις στεγαστικές δομές, παρ’ όλο που τόσα χρόνια μας έκαναν κρατήσεις και με τα χαράτσια δε μας μένουν λεφτά για να τα στηρίξουμε.”

Η Βάια Αρσενοπούλου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή αναφέρει τη μεγάλη μείωση στον προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή πανελλαδικά, με 11 εκατομμύρια ευρώ, αν και εφόσον δοθούν. “Πέρυσι το αρχικό κονδύλι ήταν 19 και έφτασαν σε μας τα 14, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μήνες. Συνεχίζουμε για την καταβολή των δεδουλευμένων μας».

Ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός στο Αττικό περιγράφει ότι οι γιατροί στηρίζουν στην κατάληψη επειδή μειώνεται το εισόδημα τους κατά 20 – 25% από την περικοπή μισθών και εφημεριών, υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση, κυρίως στους νέους γιατρούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη, τα νοσοκομεία κλείνουν και εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες υγείας. “Προτείνουμε τη δημιουργία πανυγειονομικού συντονισμού για δωρεάν υγεία – πρόνοια με κοινή διήμερη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη”.

Ένας εργαζόμενος στο ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο ψυχικής υγείας ΕΠΙΨΥ τονίζει: “Είμαστε 2 μήνες απλήρωτοι και από το Φεβρουάριο υπάρχει ο κίνδυνος να δουλεύουμε με δίμηνες συμβάσεις. Παλεύουμε από το Σεπτέμβρη για επαρκή χρηματοδότηση στις μονάδες και ως εργαζόμενοι του ξενώνα συμμετέχουμε στη λαϊκή συνέλευση Πατησίων κάνοντας από κοινού κινητοποιήσεις. Πιστεύω ότι το μέτωπο αγώνα θα πρέπει να διευρυνθεί σε όλη την κοινωνία γιατί και την αφορά και μέσω αυτής μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση που μας γίνεται”.

Η Αγγελική Συλλιγαρδάκη, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου ψυχικής υγείας ΣΕΨΑΕΚΟ, τονίζει ότι η κατάληψη είναι αποτέλεσμα της χρόνιας προσπάθειας συντονισμού με την ειδική αγωγή, που τώρα απέδωσε. «Κανένας δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρει αντιπαλεύοντας μόνος του την κυβέρνηση, την τρόικα και το μνημόνιο. Αυτό που χτίζουμε τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία και θα παλέψουμε από κοινού για να προστατέψουμε το κοινωνικό κράτος ανατρέποντας την πολιτική που το καταστρέφει. Καλούμε όλους την Πέμπτη 23/2 στις 11.00 π.μ. στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Feb 172012
 

Ευχαριστώ την ΕΜ για την προώθηση από το protagon.gr

 

 

Όταν τους βλέπουμε στο δρόμο αποφεύγουμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια και στο μετρό δεν καθόμαστε δίπλα τους. Χρειάζεται να μεταμφιεστούν για να έρθουν πιο κοντά μας;

Το τηλεοπτικό spot του οργανισμού Pro Infirmis αποδυκνείει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ακριβώς όπως και μεις.

Το βίντεο διάλεξε ο Πέτρος Γκέλας

Feb 162012
 

Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», με την στήριξη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και άλλων κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων, διοργανώνει την Κυριακή 4 Μαρτίου, στις 11 πμ, δενδροφύτευση, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού,(είσοδος από περιοχή ΚΤΕΟ- πρόσβαση την από οδό Αεροπορίας, πίσω από το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ) στα πλαίσια της Καμπάνιας «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό».

Στα πλαίσια αυτής της Καμπάνιας θα φυτέψουμε συμβολικά 100 ελιές, διαφόρων ποικιλιών, δημιουργώντας ένα μικρό ελαιώνα που θα λειτουργήσει στη συνέχεια και ως εκπαιδευτικός χώρος για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη, σχεδιάζουμε ανάλογες δενδροφυτεύσεις και σε άλλα, κατάλληλα σημεία του χώρου του πρώην αεροδρομίου, φυτεύοντας οπωροφόρα δέντρα, αμυγδαλιές, ροδιές κ.ά και δημιουργώντας έναν μικρό αμπελώνα.

Στόχος μας είναι το κάθε δέντρο να φυτεύεται από κάποιον συγκεκριμένο πολίτη ή κάποια συγκεκριμένη συλλογικότητα πολιτών ( πολιτιστικούς, κοινωνικούς φορείς, Σχολεία, ΚΑΠΗ κ.ά), οι οποίοι στην συνέχεια θα φροντίζουν το δέντρο που φύτεψαν συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ελαιώνα, οι καρποί του οποίου θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς σε όσους έχουν ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο προτείνουμε να γίνει και για τις δενδροφυτεύσεις των οπωροφόρων κλπ που προγραμματίζουμε.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ανοίξαμε ένα κατάλογο ενδιαφερομένων πολιτών και κοινωνικών φορέων, που δηλώνουν συμμετοχή στην Καμπάνια «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό», επισημαίνοντας ότι το κόστος του κάθε δέντρου (5 ευρώ), θα το καλύψουν, κατ’ αρχήν, αυτοί που θα το φυτέψουν. Ακόμα, επισημαίνουμε ότι εγγραφή στον κατάλογο και συμμετοχή στην «Καμπάνια», θα μπορούσαν να έχουν και όσοι για λόγους αδυναμίας μετακίνησης, απόστασης κλπ δεν μπορούν να παρευρίσκονται στην δενδροφύτευση.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η Καμπάνια «Φύτεψε και εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό» συμπαρατάσσεται με το μέτωπο όσων υποστηρίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ενός ελεύθερου – δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, με παράλληλη λειτουργία αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε όσες υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις μπορούν να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

agroselliniko@gmail.com

Τηλ. Επικοινωνίας: 6979 145366 / 6973 939062 / 6944 736465

Feb 152012
 

Κύκλος πέντε συζητήσεων από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου στο Floral, Φεβρουάριος 2012

Πόσο ακόμη σε κρίση; Υπάρχει διέξοδος; Με το ευρώ ή χωρίς; Υπάρχουν περιθώρια κοινής δράσης της Αριστεράς; Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ; Θα αποξενωθούμε και θα κλειστούμε στους εαυτούς μας ή θα αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής αντίδρασης σε μια κοινωνία που αλλάζει, σε μια κοινωνία που βρίσκεται υπό κατασκευή; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα συζητηθούν σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΛΕ για κοινωνικό έλεγχο του χρέους και για άμεση παύση πληρωμών.

Ημερομηνία: Όλες τις Τετάρτες του Φλεβάρη

Ώρα έναρξης: Στις 8 το βράδυ

Διάρκεια: 2 ώρες

(Θα προβλέπεται αυστηρός συντονισμός και συγκεκριμένη διάρκεια της κάθε ομιλίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διάλογο, ερωτήσεις, κριτική και προτάσεις).

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου | Προτάσεις για έξοδο από την κρίση

Οι εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Παρουσίαση προτάσεων αναφορικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη βιομηχανία, τη διατροφική και ενεργειακή επάρκεια.

Ομιλητές:

Γιάννης Τόλιος (Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών)

Γιώργος Παυλόπουλος (οικονομολόγος)

Δημήτρης Καζάκης (οικονομολόγος)

Συντονισμός:

Γιώργος Παπαλεξίου (οικονομολόγος)

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου | Το δημόσιο χρέος στη μέγγενη του ευρώ

Μια ιστορική αναδρομή στις οικονομικές κρίσεις και την ένταξη της Ελλάδας σε ΕΟΚ/ΕΕ με έμφαση στην ανάλυση της επικαιρότητας και τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις των μέτρων στην καθημερινότητά μας, τη διόγκωση του χρέους καθώς και τεχνικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση και το «κούρεμα».

Ομιλητές:

Σπύρος Μαρκέτος (πανεπιστημιακός)

Λεωνίδας Βατικιώτης (δημοσιογράφος – οικονομολόγος)

Μαρίκα Φραγκάκη (οικονομολόγος)

Συντονισμός:

Χριστίνα Λασκαρίδη (οικονομολόγος)

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου | Κοινή δράση της Αριστεράς απέναντι στο χρέος

Μια κουβέντα με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών χώρων της Αριστεράς. Η προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς για την αντιμετώπιση του χρέους και της κρίσης και τα εμπόδια προς μια τέτοια εξέλιξη.

Ομιλητές:

Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας)

Παναγιώτης Σωτήρης (πανεπιστημιακός)

Θέμης Μπαλασόπουλος (πρόεδρος ΠΟΕ- ΟΤΑ)

Διονύσης Τσακνής (συνθέτης – μουσικός)

Συντονισμός:

Κατερίνα Κιτίδη (δημοσιογράφος)

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου | Η κρίση μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην κρίση, την προπαγάνδιση των κυβερνητικών πολιτικών και του μνημονίου. Αναφορά σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας στον Τύπο. Τι συμβαίνει με την ελευθερία λόγου; Ποια η σημασία της εναλλακτικής ενημέρωσης;

Ομιλητές:

Πέπη Ρηγοπούλου (πανεπιστημιακός)

Δημήτρης Τρίμης (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ)

Κώστας Βαξεβάνης (δημοσιογράφος)

Συντονισμός:

Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος)

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου | Εναλλακτικές μορφές οργάνωσης και αλληλεγγύης

Πώς παρεμβαίνουν οι διάφορες συλλογικότητες; Ποια η συμβολή τους, ο ρόλος τους και τα αποτελέσματα στην κοινωνία;

Ομιλητές:

Εκπρόσωποι και μέλη πρωτοβουλιών και κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης όπως η πρωτοβουλία Κίνηση 136 με επίκεντρο την εμπορευματοποίηση του νερού, ο συνεταιρισμός για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο ο Σπόρος και το κίνημα Δεν πληρώνω χαράτσια.

Συντονισμός:

Ήρα Σινιγάλια (δημοσιογράφος)

Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων / Τ: 210 3800070 / www.floralcafe.gr

Πληροφορίες:

Από την ΕΛΕ: Χριστίνα Λασκαρίδη / Γιώργος Παπαλεξίου: info@elegr.gr

Από το Floral: Όλγα Παπαδοπούλου

Εvents Management & PR Coordination

Θεμιστοκλέους 80, 10681 Εξάρχεια, Αθήνα

E: info@floralcafe.gr

Τ: 210.3800070, 6972216596

F: 210.3800071

Feb 142012
 

‘Εξω και μακριά οι μέρες άσκοπης κατανάλωσης μεταμφιεσμένες σε ‘γιορτή’. Αλλά αυτό το τραγούδι, δώρο για την ημέρα, που ήρθε από τη φίλη Μ.Γ. αξίζει ένα ποστάρισμα…

 

Νικολας Ασιμος – Venceremos
(απο την παρανομη κασετα “η ζαβολια”)

Αποκομμένος απ’ όλους κι απ’ όλα
σε μαγεμένη τροχιά
πήρα το δρόμο να φύγω μα ήρθα
τίποτα δε μ’ ακουμπά
στον παράξενο μου χρόνο

Ξέρουμε πως είναι ψέμα
μα ας γίνουμε τα δυο μας ένα
να σ’ αγκαλιάσω να μ’ αγκαλιάσεις
να ξεγελιέσαι να ξεγελιέμαι
να σ’αγαπήσω να μ’αγαπήσεις
έστω για λίγο για τοσοδούλι
Σα ζευγαρώνουν δυο βεγγαλικά
μοιάζουν με μηνύματα τηλεπαθητικά
στων προσώπων μας τις ζάρες

Με δίχως σημαίες και δίχως ιδέες
δίχως καβάντζα καμιά
ντύθηκε η μέρα τα γούστα της νύχτας
και η ψυχή μου πηδά
στου απέραντου τη ψύχρα

Θες ν’ αγγίξεις την αλήθεια
για βγες απ’ έξω απ’ τη συνήθεια
σύρε κι έλα να με λούσεις
κι ας είμαι της καθαρευούσης
να σ’ αγαπήσω να μ’ αγαπήσεις
έστω για λίγο για τοσοδούλι
Δρεπανηφόρα άρματα περνάν
στις τσιμεντουπόλεις του θανάτου το συμβάν
ασυγκίνητο σ’ αφήνει

Σου ξαναδίνω το είναι μου τώρα
θωρακισμένε καιρέ
με μια σκληρή παγερή τρυφεράδα
σε πλησιάζω ,μωρέ
μ’ αυταπάτες πια δεν έχω

Ξέρουμε πως είναι ψέμα
μα ας γίνουμε τα δυο μας ένα
δες θα φτιάχνουμε στιχάκια
να περπατάν σαν καβουράκια
πλάγια κι ακριβά τα χάδια
φως αχνό μες στα σκοτάδια
Μ’ ένα μου πήδο θα σε ξαναβρώ
στο μαγκανοπήγαδο της ήττας μου περνώ
Venceremos, Venceremos

Feb 142012
 

http://syntergpsyex.blogspot.com/

Ψήφισμα της Συνέλευσης Σωματείων και Εργαζομένων Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής. Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή συνεχίζουμε για πέμπτη μέρα την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας και καλούμε τους εργαζομένους στον ευρύτερο χώρο της Υγείας να συμμετάσχουν στη Συνέλευση την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 17.00 για ένα πανυγειονομικό συντονιστικό.

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ