Oct 212009
 Μαζευτήκαμε το Σαββατοκύριακο, άνθρωποι που ενδιαφερόμασταν για το θέμα του πανικού, και το εξερευνήσαμε κάτω από το πρίσμα της προσέγγισης του Process Work, που βλέπει την εμπειρία μέρος μιας ευρύτερης διεργασίας «επιστροφής» στη ρίζα του εαυτού μας – μια κατάστασης συνείδησης που είναι η πηγή του εαυτού μας – που συνυπάρχει με μια διεργασία «αυτοπραγμάτωσης». Προσδιορίσαμε την ενέργεια που μας ενοχλεί (τον «δημιουργό» του πανικού) και αυτό που μέσα μας ενοχλείται από αυτή την ενέργεια και μπήκαμε στην συνδιαλλαγή τους, βιώνοντας τη σύγκρουση αυτών των αντιτιθέμενων ενεργειών, κι αναζητήσαμε πρόσβαση σε μια βαθύτερη αίσθηση του εαυτού μας – μια κατάσταση συνείδησης που προσφέρει μια άλλη οπτική κι από όπου μπορεί κανείς να ρέει με αυτές τις αντιτιθέμενες ενέργειες.

Συναισθήματα και σκέψεις που μοιραστήκαμε στο κλείσιμο:– ανακούφιση κι εγρήγορση…


– ηρεμία…

– χαρά…

– ζεστασιά κι ασφάλεια…

– φιλοξενία…

– από αυτό που δεν ξέρεις έχεις να μάθεις πολλά, το ξένο είναι φίλος αρκεί να το δεις αλλιώς…

– κι ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που δούλεψαν στη μέση, είναι Δάσκαλοι για μένα…
– ηρεμία, αρμονία, δημιουργία…

– μια τεράστια αγκαλιά…

– κολυμπώ στα βαθιά…

– φως, αέρα, ξεμπλοκάρισμα…

– ανάμικτα…

– ζεστασιά και άγχος…

– ψάχνουμε μια εύκολη συνταγή για να το ξεπεράσουμε αλλά δεν υπάρχει. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Ο οργανισμός σου, σου δίνει μια πληροφορία. Αν δε πάρεις τη πληροφόρηση κι αλλάξεις τη ζωή σου δε γίνεται τίποτα. Πρέπει να βρίσκεις καινούργιους τρόπους να εξερευνείς τον εαυτό σου. Δε θα σου δοθεί η λύση σε φάκελο. Θέλει συνεχή προσπάθεια…

– η ποιότητα που νιώθω όταν φεύγω από σεμινάρια process work είναι η αποδοχή και η ενότητα…

– πήρα πάρα πολλά κι εγώ για τον εαυτό μου βοηθώντας τον άλλον στην δυάδα με την εμπειρία του…Να είσαστε καλά όλες και όλοι!

Oct 202009
 

Σήμερα άνοιξα το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και βρήκα ένα μήνυμα από τη Νάνσυ Παπαθανασίου, με ένα άρθρο από το Journal of Social Issues, που το διάβασα μονορούφι. Το άρθρο, γραμμένο το 2004, παλιό αλλά ακόμα επίκαιρο. Τίτλος του, Color-Line as Fault-Line: Teaching Interethnic Relations in California in the 21st Century, του Stanley Gaines, Ph.D..

Δεν υπάρχει διαθέσιμο on line, αλλίως θα έβαζα και το link εδώ. Αλλά όποιος θέλει να το διαβάσει, ας μου στείλει ένα email και θα σας το προωθήσω. Αφορά την απόπειρα ενός καθηγητή κολλεγίου στην Αμερική να διδάξει ένα μάθημα για Σχέσεις Ανάμεσα σε Εθνικές Ομάδες (Interethnic Relations) σε προπτυχιακούς φοιτητές, παρουσιάζοντας την ευρέως αποδεκτή δουλειά του Allport, και την λιγότερο γνωστή του Du Bois.

Το επόμενο μήνυμα που διάβασα ήταν από άλλη συνάδελφο, και αφορούσε ένα βίντεο στο YouTube. Σχετικο και αυτό με το θέμα, αλλά πιο ποιητικό… Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τα Αγγλικά, μπορείς να βρεις το κείμενο εδώ

Oct 182009
 


Στην Ευρώπη, κάθε μέρα, χιλιάδες μετανάστες εξαναγκάζονται σε εργασία κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, με ελάχιστη αμοιβή, σε τομείς της αγροτικής παραγωγής, της επεξεργασίας τροφίμων, και της αλιείας. Σαν καταναλωτές αυτών των προιόντων, έχουμε την ισχύ για μια θετική επορρόη σε αυτήν την κατάσταση. Δες τι μπορείς να κάνεις στο www.buyresponsibly.org

Oct 172009
 


Η Chimamanda Ngozi Adichie, συγγραφέας, μιλάει για τη ζωή σα μια σύνθεση από επάλληλες ιστορίες και προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολιτισμικών παρεξηγήσεων από την ακρόαση μιας και μεμονωμένης ιστορίας. Η ομιλία της αξίζει μια ακρόαση. Περιγράφει πως μια και μεμονωμένη ιστορία μπορεί να δημιουργήσει στερεότυπα. Πως, η ισχύς και η εξουσία μιας κουλτούρας δημιουργεί προϋποθέσεις για πολλαπλές και επάλληλες ιστορίες. Και πολλά άλλα. Άμεση, με χιούμορ και με πολλή τροφή για σκέψη…. Βροχερό Σάββατο, ιδανικό για παρέα με το www.ted.com


Oct 092009
 

Σεμινάριο Επίλυσης Συγκρούσεων

Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D.

8 συναντήσεις

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2009

Τετάρτη: 6.00 – 8.00 μμ

Κόστος συμμετοχής: 250 €

Ημερομηνίες: 21/10, (όχι 28/10) 04/11, 11/11, 18/11, 25/11 02/12 09/12, 18/12

Οι συγκρούσεις στην καθημερινή ζωή (στις προσωπικές σχέσεις, στο χώρο δουλειάς, έξω στο κόσμο) μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανεξερεύνητες πλευρές του εαυτού μας και των τρόπων με τους οποίους επικοινωνούμε. Στο σεμινάριο αυτό θα εξερευνήσουμε τρόπους επίλυσης συγκρούσεων στις σχέσεις και βελτίωσης της επικοινωνίας. Θα εστιάσουμε σε προσωπική δουλειά μέσα από ασκήσεις στην μεγάλη ομάδα και σε δυάδες.

Ο αριθμός θέσεων στο σεμινάριο είναι περιορισμένος, η εγγραφή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Αθηναικό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

Δεινοκράτους 93 & Παπαδήμα 2

11521 Αθήνα

τηλ. 210 98 13 208

Oct 032009
 

Μέρα εκλογών σήμερα, και ανάμεσα σε όλη την εκλογολογία και αυτό το άρθρο στην ‘Καθημερινή της Κυριακής‘. Αξίζει μια ανάγνωση. Αναφέρεται σε μια πραγματικότητα που πολλοί αγνοούν… Παιδιά μεταναστών, γεννημένα εδώ, που όταν ενηλικιωθούν περνούν απότομα στην ‘διοικητική’ παρανομία. Το συγκεκριμένο άρθο αναφέρεται σε καποιον που βρήκε στήριξη εθελοντών. Πόσοι όμως δεν ξέρουν καν οτι υπάρχει διαθέσιμη βοηθεια; Και ζουν μέσα στο φόβο και την άδικη παρανομία…

Η περιπέτεια ενός 19χρονου αφροέλληνα
Bρέθηκε στη φυλακή γιατί δεν είχε χαρτιά, δικαιώθηκε ως μετανάστης δεύτερης γενιάς έπειτα από ευαισθητοποίηση δικηγόρων
Της Μαριας Δεληθαναση

Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι 20 ετών και σπουδάζει μηχανικός υπολογιστών στο ΑΠΘ: Είναι παράνομος. Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι 19 ετών και εργάζεται: Είναι παράνομος. Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι 15 ετών και φοιτά στο γυμνάσιο: Είναι παράνομη. Η μητέρα τους έχει γεννηθεί στο Σουδάν, ζει 24 χρόνια στην Ελλάδα και είναι παράνομη…

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου εδώ….

Από την ίδια εφημερίδα, και σχετικό με το ίδιο θέμα, άρθρο του δικηγόρου Γιάννη Ιωαννίδη:

Άποψη: Από τη βαρβαρότητα στο κράτος δικαίου
Του Γιαννη Φ. Ιωαννιδη*

Στα σχολεία, στις γειτονιές της πόλης και στα περισσότερα χωριά το ξέρουν ήδη: δίπλα μας ενηλικιώνεται μια γενιά συμπολιτών μας, που μετέχει της ελληνικής παιδείας, αλλά αποκλείεται από την Εκκλησία του Δήμου. Παιδιά αλλοδαπών απολύτως ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία, βιώνουν καθημερινά ένα καθεστώς διακρίσεων και αυθαιρεσίας που τους επιβάλλεται χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα και, ιδίως, χωρίς ίχνος λογικής, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Ο δεκαεννιάχρονος, που υπερασπίζεται η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Παγκρατίου και Κυψέλης, τον Ιούνιο έδωσε Πανελλήνιες. Αν και συνελήφθη χωρίς χαρτιά, μια δικαστής τον απελευθέρωσε, στηριζόμενη αποκλειστικά στους βιοτικούς δεσμούς του με τη χώρα.

Οι επιλογές στο δίκαιο της ιθαγένειας και η μεταναστευτική πολιτική είναι, ίσως, οι κορυφαίες υπαρξιακές για μια κοινωνία. Η ΕΕΔΑ αναμετρήθηκε με αυτήν την πρόκληση για το δημοκρατικό κράτος δικαίου με μια ολοκληρωμένη πρόταση για νέο κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, που θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση. Η χορήγηση της ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών και η πολιτογράφηση αλλοδαπών (πρώτης γενιάς) με ορθολογικά κριτήρια και διαδικασίες, απονέμει δίκαιο, βάζει τάξη εκεί που επικρατεί γραφειοκρατικό χάος και σπατάλη και, εν τέλει, εγγυώμενη την ασφάλεια δικαίου, υπηρετεί την ασφάλεια όλων μας.

Ψηφίζουμε σήμερα, αποφασίζοντας και για τους συμπολίτες μας, που έως τώρα η Πολιτεία αποκλείει αντί να ενσωματώνει. Με την απαίτηση, στις επόμενες εκλογές, να στεκόμαστε στην ίδια ουρά.

* Ο κ. Γ. Φ. Ιωαννίδης είναι δικηγόρος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Oct 012009
 

Για 25η φορά γίνεται το Intensive Course in Process Work, στο Portland των Ηνωμένων Πολιτειών! Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σταθερή παρουσία και Ελλήνων στο σεμινάριο αυτό.

Annual Process Work Intensive Course 2010
January 18 – February 19, 2010 Portland, Oregon

The Process Work Institute would like to invite you to the 25th Annual Intensive Course in Process Work, which will be held at the Process Work Institute in Portland, Oregon from January 18-February 19, 2010. The course offers a unique opportunity to learn Process Work in an intensive format and within an international group setting. The course includes Process Work’s many applications and its most recent developments, and it is designed as an adult learning event. Participants will learn and study together by means of theory, experiential exercises, and group processes. Since the course attracts students from many nationalities, ethnic groups, and religious backgrounds, issues such as multiculturalism, diversity, and community building are part of the learning experience.

What is Process Work?

Process Work is an awareness practice that follows nature and the unique expression of what is trying to happen. It is an innovative approach to individual and collective change, which brings psychology, spirituality, social activism, and creative expression together into a single paradigm. Process Work was developed in the 1970s and 80s by Dr. Arnold Mindell. At the time, Dr. Mindell was a Jungian analyst, who began researching illness as a meaningful expression of the unconscious mind. He discovered that the dreaming process manifests not only in nighttime dreams but also in physical symptoms, relationship difficulties, addictions, extreme states of consciousness, and social tensions.

The Process Work paradigm believes that approaching these dreamlike processes with openness and respect can lead to new insights and create energetic shifts that are vital for our development. With its roots in Jungian psychology, philosophical Taoism, and modern physics, Process Work is based on the assumption that the solution to a problem is contained within the disturbance itself, and that within the problems of today lie solutions for tomorrow. Recent developments in Process Work theory have deepened the connection between quantum physics and process-oriented awareness training through the concepts of sentient reality and earth-based psychology.

The Intensive Course The Intensive course offers a comprehensive beginning training in essential process work philosophy, skills, and metaskills and includes topics such as dream work, body work, relationship work, inner work, large group work, and working with non-ordinary states of consciousness and addictions. Throughout the five weeks, classes are held Mondays-Fridays and are taught by different teaching teams. Morning classes focus on basic applications of Process Work, and afternoon classes help participants to further their understanding of the material by focusing on theory, inner work, group process, and skills training.

No classes are held on Friday mornings, but the Intensive course joins with the larger community for Arny Mindell’s class on Friday afternoons. This provides Intensive participants and the larger Process Work community with an opportunity to meet. Arny’s classes are an integral part of the Intensive course and offer an exciting completion to each week’s studies. In addition to classes, each participant will be in a small group that meets twice a week and provides an intimate container for learning and mutual support. While not included in the price of the tuition, private therapy is highly recommended in order to deepen your personal experience of the large group. Both diplomats and phase two students will be available for scheduling personal therapy sessions.

The Staff

Process Work trainers and diplomats are certified Process-oriented therapists, group facilitators, and teachers, who conduct seminars and training workshops throughout the world. Trainers hold academic degrees in fields such as psychology, medicine, theology, art, physics and other disciplines.

Location, Dates and Times
The course is held at the Process Work Institute, located at 2049 N.W. Hoyt, Portland, Oregon 97209. It begins on Sunday, January 17th at 6 pm. Registration starts at 5pm. The course ends on Thursday, February 18th at 1pm.

Registration
Please register early. Space is limited to 60 people. Please send us the registration slip, your deposit, and a short statement about your background. Tuitions and Deposit

Tuition for the 5 week Intensive Course is $3100. A non-refundable deposit of $1500 will reserve your place, and the balance will be due by Dec 15, 2009. Room and board is not included.

Scholarships
We have a small number of scholarships available. Scholarships/work-study exchanges include helping with administrative tasks and cleaning. Apply for scholarships before September 15, 2009 by mailing or e-mailing a brief statement about your background, your financial situation (including income and amount of tuition reduction requested), and any work study skills you may have. Please also include a letter of personal recommendation from Process Work Diplomate. If you would like to contribute to our scholarship fund, please indicate this on your registration form and make a check payable to PWI Intensive Course Scholarship Fund.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

ταχυδρομικά: 2049 NW Hoyt, Portland, OR 97209, USA
τηλέφωνο: 001 503-223-8188
φαξ: 001 503.227.7003
E-mail: intensive@processwork.org
http://www.processwork.org/intensive.htm