Aug 302009
 

Ανακοινώθηκαν οι δραστηριότητες του Process Work Greece για την περίοδο 2009 -2010. Όσοι και όσες είσαστε εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική λίστα, θα τις έχετε ήδη παραλάβει στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες στο www.processwork.gr, και σε αρχείο Acrobat Reader pdf εδώ

Aug 252009
 

Photo: Milos Bicanski / Getty Images

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο…

“Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες και κάθε συλλογικότητα σε ανοιχτή δημόσια διαμαρτυρία την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009, στις 7.00μμ στην Πλατεία Συντάγματος όπου:

1. Θα κατατεθούν στο προεδρείο της καμένα δέντρα στην Βουλή σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν
2. Όλα τα καμένα τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέα στην πράξη και
3. Αν βρεθούν κτίσματα σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις να καταδικάζονται για κακουργήματα οι ιδιοκτήτες του κτίσματος, ο εργολάβος και οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδειες (Πολεοδομία, ΔΕΗ) και να τους επιδικάζονται και τα έξοδα κατεδάφισης του.”

Διαδώστε το…

Video που κυκλοφόρησε στο youtube μετά τις φωτιές της Πελοπονήσσου… Δεν έχει αλλάξει τίποτα;


Aug 232009
 
Photo: Yiorgos Karahalis / Reuters

Photo: Yiorgos Karahalis/ Reuters

Photo: Aris Messinis / AFP Getty Images

Only when the last tree has been cut down; Only when the last river has been poisoned; Only when the last fish has been caught; Only then will you find that money cannot be eaten.

American Indian Proverb

Μόνο όταν κοπεί και το τελευταίο δέντρο. μόνο όταν δηλητηριαστεί και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν ψαρέψεις και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε, θα καταλάβεις οτι τα χρήματα δεν τρώγονται.

Παροιμία των Ινδιάνων της Αμερικής


Aug 132009
 

Λέσβος, νησί αγαπημένο. Η φετινή μου επίσκεψη του Ιουλίου είχε διαφορετική χροιά. Φίλοι δουλεύουν με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν με βάρκες από την Τουρκία. Κυκλώματα ντόπιων έχουν βγει παγανιά στις θάλασσες και όταν βρίσκουν πρόσφυγες σε βάρκες τους πετάνε στη θάλασσα, και παίρνουν τις μηχανές από τα σκάφη. Η αγορά της Μυτιλήνης έχει γεμίσει εξωλέμβιες μηχανές 2ο χέρι… (αχ, χαμένη μας ανθρωπιά). Άλλοι φίλοι κουβαλάνε πάντα νερό, μπισκότα και σοκολάτες στα αυτοκίνητα τους και τα δίνουν καθημερινά σε πεινασμένους, θαλασσοπνιγμένους ανθρώπους που ξεπροβάλουν από τα βραχάκια στους χωματόδρομους της ανατολικής πλευράς του νησιού.

Σε λίγες μέρες ξεκινά το No Border Camp Lesvos 2009. Οι ντόπιοι σαστισμένοι δεν ξέρουν ποιον να πρωτοβοηθήσουν. Κάποιοι διαδηλώνουν και αντιδρούν στις άθλιες συνθήκες των χώρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Δεν μπορείς να το αγνοήσεις το πρόβλημα στη Λέσβο. Είναι ορατό και καθημερινό. Η Frontex παρούσα με καράβια στο λιμάνι. Κάθεσαι χαλαρά στο ταβερνάκι στη παραλία, πίνεις το ουζάκι σου, τρως κολοκυθολούλουδα γεμιστά, σουπιές κρασάτες, σαρδέλες Καλλονής, και πάνω που ηρεμείς, χαλαρώνεις, και πας να ξεχάσεις για λίγο τις εικόνες που είδες ή σου περιγράψανε, από πάνω σου πετάνε τα αεροπλανάκια της Frontex. Πας στο λιμάνι, να πάρεις το καράβι και φτάνουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες.

Δεν είναι απλή η λύση. Ούτε εύκολη. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει ορατή λύση στο εγγύς μέλλον. Η Λέσβος θα βουλιάζει από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα θα βουλιάζουν από τις επείγουσες και ανεκπλήρωτες ανάγκες τόσων ανθρώπων, οι ντόπιοι θα απορούν πως να τα βγάλουν πέρα.

noborder video greek 16 min from videofraxia on Vimeo.

Τα παραπάνω βίντεο είναι μία μόνο όψη της πραγματικότητας. Αυτή των ακτιβιστών. Υπάρχουν πολλές ακόμα: των κατοίκων, των προσφύγων, των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών, των πολιτικών… Χρειάζεται ο διάλογος ανάμεσα σε όλους για το επόμενο βήμα. Δεν μπορείς να λύσεις τέτοια προβλήματα με απλοϊκές κατηγοριοποιήσεις ‘καλών-κακών’. Η απελπισία παράγει περίεργες συμπεριφορές. Και απελπισμένοι, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που φτάνουν στη Λέσβο, αλλά και αυτοί που έχουν την τελική ευθύνη να τους υποδεχτούν.

Σε λίγες μέρες ξαναπάω στο νησί. Για πρώτη φορά, με βαριά καρδιά, ξέροντας οτι αυτές οι εικόνες θα είναι εκεί, μαζί με την ανάγκη για διακοπές, για ηρεμία, για ξεκούραση. Ο τόπος που μου τα έδινε όλα αυτά, έχει γίνει τόπος μαρτυριών για ανθρώπους απελπισμένους…

Μερικά άρθρα από το ‘Εμπρος’ της Λέσβου:

http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=79b25089-58e6-481f-a062-c7a3b17a6ae0

http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=6e1b5c3a-34f1-4542-b604-e840af49c14b
http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=4769053e-9451-420e-b28b-d76ff4b3c15f