Feb 272009
 

Είναι και αυτές οι μέρες που κοιτάς τα νέα της μέρας και ανοίγει η καρδιά σου… (μακάρι να γινόταν και με τα χρήματα του Υπουργείου Παιδείας, και όχι με επιβάρυνση των γονέων).

Πηγή: Odysseas From Chios

Στη Χίο το πρώτο hi-tech σχολείο της Ελλάδας


Πρωτοπόρο όχι μόνο για τη Χίο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα θεωρείται το 8ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού που είναι στην περιοχή Παλαιοκάστρου, περίπου 300 μ. από το κέντρο της πόλης. Το σχολείο αυτό, λοιπόν είναι hi-tech. Ναι! Με επικεφαλή τον Διευθυντή του Λευτέρη Μερεσεντζή, οι δάσκαλοι και οι γονείς αποφάσισαν να εξοπλίσουν την κάθε τάξη με τους διαδραστικούς πίνακες.

Οι πίνακες αυτοί έχουν ήδη παραγγελθεί και σύντομα θα τοποθετηθούν στο σχολείο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος δε ζητήθηκε να καλυφθεί από το κράτος. Κινήθηκαν οι ίδιοι οι γονείς και εξασφάλισαν τα χρήματα πουν απαιτούνται, προκειμένου κάθε τάξη να έχει το δικό της hi-tech πίνακα, ενώ επιπλέον έχει όλη την απαιτούμενη υποδομή, που είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και βιντεοπροβολέας σε κάθε τάξη. Μπράβο, λοιπόν, στους δασκάλους του ακριτικού μας νησιού, αφού δεν αρκεί μόνο η υλικοτεχνική υποδομή αλλά είναι απαραίτητη και η δική τους όρεξη για να εφαρμόζουν το νέο σύστημα.

Πριν αποφασιστεί η τοποθέτηση του διαδραστικού πίνακα σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, άνθρωποι της Ευφυούς Εκπαίδευσης επισκέφθηκαν το σχολείο και παρουσίασαν το σύστημα. Πριν παραθέσουμε το πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα να σημειώσουμε ότι είναι πολύ διαδεδομένο στην Αγγλία, αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες. Τέλος να σημειώσουμε ότι το κόστος για κάθε πίνακα αγγίζει περίπου τα 1.000 ευρώ, ενώ σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί η αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και ενός βιντεοπροβολέα.

Πως λειτουργούν οι συγκεκριμένοι πίνακες


Ένας διαδραστικός πίνακας είναι μία λευκή επιφάνεια αφής, στο μέγεθος ενός παραδοσιακού μαυροπίνακα ή ενός λευκού πίνακα με μαρκαδόρο. Ο διαδραστικός πίνακας συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα προβολικό (προτζέκτορα) με το οποίο προβάλλεται η εικόνα από τον υπολογιστή στον διαδραστικό πίνακα. Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία επιφάνεια αφής, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με τα αντικείμενα που προβάλλονται στην επιφάνειά του, απλώς αγγίζοντάς τα.


Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το δάχτυλό του σαν ποντίκι υπολογιστή ή μπορεί να γράψει επάνω στον πίνακα με έναν από τους ειδικούς μαρκαδόρους, που δεν λερώνουν και δεν αδειάζουν από μελάνι, καθώς το ίχνος που αφήνουν είναι, απλώς, μία ψηφιακή εικόνα. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει και να περιστρέψει αντικείμενα με το χέρι του, να γράψει πάνω σε ειδικά προβαλλόμενο πληκτρολόγιο και γενικά να κάνει με πολύ άμεσο και απλό τρόπο ό,τι μπορεί να κάνει με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με τους διαδραστικούς πίνακες ο εκπαιδευτικός: -γράφει με τους μαρκαδόρους όπως σε ένα παραδοσιακό πίνακα -αποθηκεύει στη μνήμη του υπολογιστή το μάθημά του σε μορφή βίντεο ή διαδοχικών εικόνων -πραγματοποιεί παρουσιάσεις, προβάλει ταινίες, κλπ. -με τη βοήθεια των μαρκαδόρων γράφει ή επισημαίνει ό,τι χρειάζεται πάνω στο προβαλλόμενο υλικό, χωρίς να το αλλοιώνει. -κατασκευάζει πλάνα μαθήματος σε μορφή εντυπωσιακών παρουσιάσεων, χάρη σε κατάλληλο λογισμικό που παρέχεται μαζί με τον πίνακα (Notebook) -μετακινεί, περιστρέφει και αλλάζει μέγεθος σε αντικείμενα χρησιμοποιώντας μόνο το δάχτυλό του -μπορεί να χρησιμοποιήσει διαδραστικά παιχνίδια, ασκήσεις κλπ.

Feb 232009
 

Πηγή: Psi-action

Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία
Ημερομηνία: 4 Μαρτίου 2009
Ώρα: Από τις 7 το πρωί και για όσο χρειαστεί
Τόπος: έξω από το Υπουργείο Υγείας
Τρόπος: Με αντίσκηνα, καρέκλες, φαγητό, μουσική, πανό, τηλεβόες και ό,τι άλλο σκεφτεί το κάθε σωματείο εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος…

Οι εργαζόμενοι σε δομές Ψυχικής Υγείας (μη-κερδοσκοπικών φορέων, ΝΠΙΔ) από την Αθήνα συναντήθηκαν στις 18-2-09 και μετά από συζήτηση αποφάσισαν να ορίσουν ως ημερομηνία κινητοποίησης την 4η Μαρτίου 2009. Ένας από τους λόγους που ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Επιτρόπου της Ε.Ε. στο Υπ. Υγείας για τις 6-3-09 προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που πήρε το συγκεκριμένο Υπουργείο μετά από την αναστολή της χρηματοδότησης που του επιβλήθηκε από την Ε.Ε. λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τα δικαιώματα των πολιτών και των ψυχικά πασχόντων.

Οι λόγοι που μας βγάζουν για άλλη μια φορά στους δρόμους είναι κρίσιμοι. Το Υπουργείο Υγείας άλλη μια φορά και για τέταρτη συνεχή χρονιά δε χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες, αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους έως και 7 μήνες (μέχρι σήμερα τουλάχιστον), αθετεί τις δεσμεύσεις του, θα πλήρωνε και θα εξοφλούσε για το 2008 μέχρι τις 15-1-09. Ο Φεβρουάριος τελειώνει και ούτε κουβέντα για χρήματα. Αποκαλύπτει έτσι την αδιαφορία του για τους ασθενείς και για τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές. Οι εργαζόμενοι, που τόσα χρόνια έχουν σηκώσει στην πλάτη τους την όποια ψυχιατρική μεταρρύθμιση υπενθυμίζουν με τρόπο ηχηρό ότι δεν είναι σούπερ ήρωες, ότι έχουν ανάγκη να αμείβονται για να ζήσουν, για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και όσες διοικήσεις φορέων καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκβιάζουν και απολύουν όταν εκείνοι διεκδικούν τα αυτονόητα.

Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο τον εμπαιγμό, δε μπορούν να αφήνουν την ψυχική υγεία να σβήνει χωρίς να παλεύουν για την υπεράσπισή της.

Οι εργαζόμενοι αυτή τη φορά δε θα ζητήσουν συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έως τώρα δεν υλοποίησε τίποτε από ότι δεσμεύτηκε, που έως τώρα δε σεβάστηκε ούτε τον εαυτό της. Οι εργαζόμενοι απαιτούν δημόσιες δεσμεύσεις και έμπρακτες λύσεις. Θα βρίσκονται στους δρόμους όσο χρειαστεί, γιατί απλά δεν αντέχουν να κάνουν κάτι άλλο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων μισθών και επιδομάτων.
  • Δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και των Διοικήσεων των φορέων για μηνιαία καταβολή των μισθών στο εξής.
  • Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών με συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ψυχική υγεία σε όλους τους πολίτες, είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προστατευτεί.
Feb 232009
 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ” Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ”
14 & 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70 – ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής

Ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την προώθηση, ανάπτυξη και εδραίωση της Συμβουλευτικής και του επαγγέλματος της/του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει στόχο την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου άσκησης της Συμβουλευτικής. Ο στόχος αυτό επιτυγχάνεται μεταξύ των άλλων και μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΣ διοργανώνει βιωματική διημερίδα με θέμα «Η Ζωή μας Μέσα στα Όνειρα», που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Μαρτίου 2009, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Σκοπός της διημερίδας είναι να παρουσιαστεί με βιωματικό τρόπο η επεξεργασία των ονείρων, βάσει συγκεκριμένων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Τα όνειρα σαν μέρος της ζωή μας και η ζωή όπως καθρεφτίζεται μέσα στα όνειρα. Σχεδόν μια παράλληλη ζωή. Με δικούς της νόμους και κανόνες, όχι απόλυτα κατανοητούς. Τι είναι αυτές οι εικόνες που τρυπώνουν μέσα στον ύπνο μας; Η γλώσσα της ψυχής; Λειτουργοί ικανοποίησης; Η επαφή μας με άλλους κόσμους και χρόνους; Ένα κομμάτι του εαυτού μας που ταξιδεύει; Μια τακτοποίηση της μνήμης μας; Η δημιουργική μας ικανότητα; Όλα αυτά μαζί; Δεκάδες ερμηνείες για την φύση των ονείρων και αντίστοιχα δεκάδες προσεγγίσεις για την αποκωδικοποίηση και κατανόηση της μυστικής τους γλώσσας. Όλες πολύτιμες φωτίζουν κάποιες πλευρές των ονείρων.

Παρόλη όμως την ενδελεχή ανάλυση και κατακερματισμό των συστατικών τους, υπάρχει κάτι στα όνειρα που δεν χάνεται ποτέ: η μαγεία, που αποπνέουν, η κατάλυση των φυσικών νόμων, το ξεπέρασμα των περιορισμών μας . Γιατί τα όνειρα είναι σαν το ποίημα. Όσο κι αν το αναλύσεις, δεν μπορείς να αγγίξεις απτά την ιδιαίτερη αίσθηση του, την μαγεία της ποίησης, τον τρόπο να σε ταξιδεύει και να σε ταράζει συθέμελα, σαν κάθε έργο τέχνης. Κι ίσως αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να θυμόμαστε, αγγίζοντας ένα όνειρο, είτε σαν αφηγητές του, είτε σαν ερμηνευτές του, ανεξάρτητα με την θεωρητική μας προσέγγιση: να το συναντήσουμε και στο ποιητικό του επίπεδο, να αφεθούμε να βιώσουμε βαθειά αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του, την μοναδική για κάθε όνειρο και κάθε δημιουργό του.

Όνειρα γλυκά λοιπόν σε μια διημερίδα που περιλαμβάνει: Μια ιστορική και θεωρητική ανασκόπηση των ονείρων Παράλληλα βιωματικά εργαστήρια βάσει έγκριτων θεωρητικών προσεγγίσεων: Αντλεριανή, Gestalt, Δραματοθεραπεία, Focusing, Εκλεκτική, Ομαδική Ανάλυση, Παιγνιοθεραπεία, Process Work, Συνθετική, Συστημική, Συστημική Αναπαράσταση, Ψυχανάλυση, Υπαρξιστική.

Απευθύνεται σε: Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, και άλλους επαγγελματίες της υγείας, φοιτητές αλλά και όλους όσους γοητεύονται από τα όνειρα και θέλουν να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα την συμβολική γλώσσα τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 Ο9:00 – 18:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 10:00 – 13:30 ΤΕΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ειδική τιμή (έως 6 Μαρτίου 2009) / Κανονική τιμή ( από 7 Μαρτίου) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ : EURO 70 / EURO 100
ΜΕΛΗ ΕΕΣ*: EURO 60 / EURO 80
ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ**: EURO 40 / EURO 50
ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩN (άνω των 15 ατόμων): EURO 30 / EURO 50

*Tην έκπτωση μελών δικαιούνται μόνο όσοι έχουν αποδώσει την συνδρομή τους έως και το 2008.
** Παρακαλούμε όπως επισυνάψετε φωτοτυπία φοιτητικής ταυτότητας ή βεβαίωση σπουδών.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης μπορούν να αποστέλλουν έως τις 12 Μαρτίου ομαδικές λίστες με τα ονόματα των εκπαιδευόμενων τους που θα παρακολουθήσουν την διημερίδα.

Για πληροφορίες και συμμετοχή επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:
6976 438 584 (Κατερίνα Αλεξοπούλου – Πρόεδρος ΕΕΣ)
6932 656 564 (Ρουμπίνη Βασιλοπούλου – Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής)
6972 841 747 (Μαρία Πρωτοπαπά – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής)
6936 529 825 ( Βενετία Αραπάκη – Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής )
ή την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.hac.com.gr

ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ-ΟΜΙΛΗΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια (E.C.P.) (Συστημική)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ, Ψυχοθεραπευτής , (Γιούνγκ)
ΓΙΩΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΕΦΑΝΗ, Ψυχοθεραπεύτρια, Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια (Παιγνιοθεραπεία)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Ph.D., Ψυχοθεραπεύτρια, Certified Process Worker (Process Work)
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΣ, ειδικευόμενος ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής
ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, Psy.D, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, (Υπαρξιστική)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, Μ.Α., Ψυχοθεραπευτής (Συνθετική)
ΒΙΚΥ ΖΕΡΒΑ-ΣΠΑΝΟΥ, Μ.Α., Ψυχοθεραπεύτρια, Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια (Παιγνιοθεραπεία)
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΛΗ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια (Focusing)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΒΕΛΟΥ, Ψυχοθεραπεύτρια (Ομαδική Ανάλυση) ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗ, Ψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια
ΧΑΡΑ ΞΕΝΑΚΗ, Μ.Α., Παιδαγωγός, Δραματοθεραπεύτρια
ΠΕΓΚΥ ΠΕΛΩΝΗ, MS, MFT, PPS, NCP, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, (Αντλεριανή-Συστημική) ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ, MA, Ψυχοθεραπεύτρια (Εκλεκτική)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ-ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ, Δραματοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ, Σωματικός και Gestalt Θεραπευτής, Οδηγός Συστημικής Αναπαράστασης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κοινωνιολόγος, Ψυχολόγος, Συστημικός θεραπευτής EFTA
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΝΤΖΙΑΡΑ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια (Gestalt)
ΑΛΕΞΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ , MSc, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος (Υπαρξιστική)

Feb 212009
 

Τα Fireside Chats είναι μια σειρά από συζητήσεις / παρουσιάσεις που γίνονται στο Process Work Institute του Portland, Oregon, και είναι διαθέσιμες σε audio mp3 στο δίκτυο.

Την συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής συντόνισε η Kate Jobe και είχε σαν θέμα τις Ακραίες Καταστάσεις Συνείδησης (Extreme States), με συζητητές τους Joe Goodbread, Kas Robinson, Ingrid Rose και Pierre Morin, όλοι τους επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας και Process Workers.

Κάθε ομιλητής μοιράστηκε τη δική του κατανόηση και προσέγγιση στις ακραίες καταστάσεις συνείδησης. Μερικά από τα θέματα που αναδύθηκαν ήταν η τάση για παθολογία στο χώρο της ψυχικής υγείας, ο πόνος και το στίγμα που δημιουργείται από τις ‘ταμπέλες’ της παθολογίας, και οι κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική πολυπλοκότητα του θέματος.

Ακούστε τη συζήτηση με ένα κλικ εδώ…

Feb 162009
 

World Press Photo of the Year 2008

Anthony Suau, USA, for Time

US Economy in Crisis: Following eviction, Detective Robert Kole must ensure residents have moved out of their home, Cleveland, Ohio, 26 March

PRESS RELEASE

Amsterdam, 13 February 2009 Anthony Suau (USA) wins premier awardThe international jury of the 52nd annual World Press Photo Contest have selected a black-and-white image by American photographer Anthony Suau as World Press Photo of the Year 2008. The picture shows an armed officer of the Cuyahoga County Sheriff’s Department moving through a home in Cleveland, Ohio, following eviction as a result of mortgage foreclosure. Officers have to ensure that the house is clear of weapons, and that the residents have moved out. The winning photograph, taken in March 2008, is part of a story commissioned by Time magazine. The story as a whole won Second Prize in the Daily Life category of the contest.Jury chair MaryAnne Golon said: “The strength of the picture is in its opposites. It’s a double entendre. It looks like a classic conflict photograph, but it is simply the eviction of people from a house following foreclosure. Now war in its classic sense is coming into people’s houses because they can’t pay their mortgages.Fellow juror Akinbode Akinbiyi commented: “It is a very ambiguous image. You have to go into it to find out what it is. Then all over the world people will be thinking ‘this is what is happening to all of us’.”

Juror Ayperi Ecer said: “We have something here which visually is both clear and complex…It’s not about issues – 2008 is the year of the end of a dominant economic system. We need a new language, to learn how to illustrate our lives.”

Αναδημοσίευση της φωτογραφίας με την άδεια του World Press Photo.

Feb 022009
 

Διάβαζα τις ειδήσεις on line ( ενδεικτικά… skai.gr, enet.gr), και έβλεπα ξανά και ξανά τις φράσεις ‘δίχως προβλήματα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς’, ‘χωρίς να σημειωθούν προβλήματα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς’… Είμαστε σοβαροί; Χωρίς προβλήματαq Δεν νομίζω οτι ήταν ακριβώς ‘χωρίς προβλήματα’ για την Άννα Χρηστάκη. Συμπολίτισσα μας, σε χώρα ισονομίας (υποτίθεται). Αφού μιλήσαμε στο τηλέφωνο, της ζήτησα να μου στείλει τη δική της σκοπιά για την εμπειρία της στο διαγωνισμό… Τα σχόλια και ο διάλογος ευπρόσδεκτα…

Η εμπειρία της Άννας Χρηστάκη στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δικά της λόγια…

Ονομάζομαι Άννα Χρηστάκη. Έχω τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996, και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα’ στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007. Το 2000 είχε γίνει διάγνωση σκλήρυνση κατά πλάκας. Από το τέλος των σπουδών μου, άρχισα να κάνω αίτηση για πρόσληψή μου ως αναπληρώτρια νηπιαγωγό σε Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον Πειραιά, όπου διαμένω. Για αυτές τις αιτήσεις, έπρεπε να προσκομίσω γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ.

Το 2008, αποφάσισα να συμμετάσχω στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. Κατέθεσα την αίτησή μου σε γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αναφερόταν στην προκήρυξη. Η αίτησή μου έγινε δεκτή, κι έτσι εγώ ησύχασα ότι η αίτηση θα έπαιρνε το δρόμο της…

Εκείνο που με προβλημάτιζε ήταν ότι στην προκήρυξη 3Π/2008, η οποία βγήκε στις 8 Οκτωβρίου 2008 και στη σελίδα 14615, αναφερόταν ότι τα άτομα με «έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων» μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό με ειδική εξέταση (προφορικά, με τη χρήση υπολογιστή, με χρήση νοηματικής από τα άτομα με μειωμένη ακοή). Δηλωνόταν στην προκήρυξη (στην προαναφερθείσα σελίδα), ότι θα έπρεπε να επισυνάψουν βεβαίωση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 165 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας, ΦΕΚ 26/9.2.2007/Τ.Α’), από την οποία α) προκύπτει πάθηση ή βλάβη και η συνέπεια αυτής αδυναμία συμμετοχής σε γραπτή δοκιμασία και β) [κάτι που δε φαίνεται στην γνωμάτευση του ΙΚΑ] «να πιστοποιείται η φυσική καταλληλότητα του υποψηφίου να ασκήσει τα καθήκοντα της θέσης για την κατάληψη της οποίας πρόκειται να διαγωνισθεί».

Επειδή δεν έγινα δεκτή να περάσω το ‘τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων’ με ειδική εξέταση, λόγω του ότι είχα καταθέσει την γνωμάτευση του ΙΚΑ, άρχισα να τηλεφωνώ στον ΑΣΕΠ, ρωτώντας τους αν θα συνέβαινε το ίδιο και με το διαγωνισμό εκπαιδευτικών. Μην παίρνοντας μία ξεκάθαρη απάντηση αν θα χρειαζόταν να προσκομίσω χαρτί άλλης πρωτοβάθμιας υγειονομική επιτροπής, πέρα της γνωμάτευσης του ΙΚΑ, αποφάσισα να τους στείλω e-mail. Απάντησαν σε λίγες ημέρες. Μου έστειλαν μία απάντηση και πάλι γενική, ότι θα με ειδοποιούσαν αν θα μπορέσω να συμμετάσχω με ειδική εξέταση, τουλάχιστον 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Τελικά, όταν ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι και τα εξεταστικά κέντρα, είδα ότι θα είχα τη δυνατότητα να δώσω σε ένα εξεταστικό κέντρο, κοντά στο σπίτι μου. Με πήραν, όμως, τηλέφωνο από τον ΑΣΕΠ και μου είπαν ότι θα έδινα με τους άλλους υποψηφίους κι όχι με ειδική εξέταση. Επικοινώνησα με το εξεταστικό κέντρο που είχε κανονιστεί να δώσω και μου είπαν ότι είχε σκαλιά. Συνεπώς, το κτίριο δεν ήταν προσβάσιμο, εφόσον κυκλοφορώ με αναπηρικό αμαξίδιο. Έτσι, επικοινώνησα ξανά με τον ΑΣΕΠ και παρουσίασα τι είχε συμβεί και ζήτησα αλλαγή εξεταστικού κέντρου. Μου είπαν να τα ζητήσω γραπτά. Όντως, τους έστειλα σχετικό e-mail. Σε δύο μέρες, με ειδοποίησαν να δώσω σε ένα σχολείο στο Περιστέρι.

Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, οι ερωτήσεις ήταν πολλαπλών επιλογών, αλλά, για να σημειωθεί η σωστή απάντηση χρειάζονταν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, τις οποίες δεν έχω. Τη δεύτερη μέρα θα έπρεπε να γράψουμε τις απαντήσεις μας. Αποφάσισα να μην πάω, κυρίως για να μην ταλαιπωρηθώ ξανά.

Συμφώνησα να παρουσιάσω την εμπειρία μου, προκειμένου να παρακινήσω και άλλα άτομα με αναπηρίες να μιλήσουν για τις παράλογες εμπειρίες, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Όσο σωπαίνουμε, νομίζω ότι τόσο παραμένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ζώντας με επιδόματα, που ‘φιλάνθρωπα’ μας δίνονται αν και πάλι όχι πάντα…).

Όχι, δεν ονειροβατώ ότι μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα δομές. Εντούτοις, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να δηλώνουμε την παρουσία μας και την εμπειρία μας, ζητώντας το σεβασμό, ο οποίος αξίζει σε άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Υ.Γ. Για τον διαγωνισμό με ειδική εξέταση, θα έπρεπε όλοι οι επιλεχθέντες, ανεξαρτήτου νομαρχίας, όπου είχαν καταθέσει την αίτησή τους, να προσέλθουν στο Μεταξουργείο, Αχιλλέως και Μυλέρου. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω για αυτή την εμπειρία….