Mar 312008
 

Οι ετοιμασίες για το Worldwork έχουν αρχίσει! Σήμερα, συναντηθήκαμε στην Κομοτηνή, με την ομάδα εμψυχωτών, από το Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων (στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων), που θα συμμετάσχει στο Worldwork του Λονδίνου. Είδαμε σε βίντεο μια Διεργασία Ομάδας από το Worldwork στην Washington, D.C (1999)., με θέμα τα Βαλκάνια, κουβεντιάσαμε τη δομή της διεργασίας, παρεμβάσεις των συντονιστών, και βρήκαμε αναλογίες με την δουλειά τους στην κοινότητα εδώ στη Θράκη. Η συνέχεια στο Λονδίνο σε λίγες εβδομάδες….
Στη φωτογραφία, από αριστερά, η Ντιλέκ, ο Μπάμπης, ο Μάκης, η Άννη, η Σεβάλ και η Χριστίνα. Δεν είναι στη φωτογραφία η Αΐσέ, που σήμερα δεν μπόρεσε να έρθει από την Θεσσαλονίκη…

Κι εδώ μια φωτογραφία με όλους τους εμψυχωτές και τις εμψυχώτριες που που ήταν στη σημερινή εκπαιδευτική συνάντηση… Ο Μπάμπης, η Γιώτα, η Ιντζή, η Μάγδα, η Χριστίνα, ο Ορχάν, η Σετσίλ, η Μαρία, η Ντιλέκ, η αφεντιά μου, η Σερά, ο Μάκης και η Σεβάλ…

Mar 292008
 

H Jill Bolte Taylor, νεύρο-επιστήμονας που μελετούσε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, συνειδητοποίησε ένα πρωί οτι βρισκόταν εν τω μέσο εγκεφαλικού επεισοδίου. Καθώς συνέβαινε η εγκεφαλική αιμοραγία – καθώς αισθανόταν μια-μια τις εγκεφαλικές της λειτουργίες να την εγκαταλείπουν, ομιλία, κίνηση, κατανόηση – μελετούσε τον εαυτό της και απομνημόνευε την κάθε στιγμή. Η Jill Bolte Taylor επέζησε του εγκεφαλικού. Της πήρε 8 χρόνια να επανακτήσει όλες της τις λειτουργίες. Σε αυτό το βίντεο μιλάει για την εμπειρία της και την κατανόηση που αποκόμισε από αυτήν σχετικά με το πως ο εγκέφαλό μας καθορίζει και ενώνει με το κόσμο γύρω μας. (Διαρκεια 18 λεπτά.)

Mar 212008
 

Γεια και χαρά σε όλους,

Βρίσκομαι στην Παλαιστίνη εδώ και τρεις μήνες. Σκοπός είναι να μείνω άλλους τρεις. Απώτερος σκοπός να επιστρέψω στο μέλλον για περισσότερο.

Πολλά μου έχουν κάνει εντύπωση, αλλά κυρίως πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το μυαλό του τόσο ‘δημιουργικά’ για να κάνει κάποιον άλλον, ‘αλλόθρησκο’, και άρα ‘τρομοκράτη’ , να υποφέρει σωματικά και ψυχολογικά. Ταυτόχρονα, αυτό το ίδιο ευφυές μυαλό να μην μπορεί να συλλάβει ότι η βία του θα φέρει βία, και να απορεί ταυτόχρονα για το αποτέλεσμα: αποστολές αυτοκτονίας, νεκροί, τραυματίες, παιδιά χωρία γονείς και το ανάποδο.

Η ψυχολογία χρησιμοποιείται, όχι για το συνήθη σκοπό της, αλλά για τον τελείως αντίθετο της. Να βρεθούν τρόποι να σπάσει το ηθικό των ενηλίκων με σειρά βασανιστηρίων γρήγορα και αποτελεσματικά, να δημιουργηθούν φοβισμένοι και καταθλιπτικοί έφηβοι, να καταντήσουν οι γονείς να είναι ευτυχισμένοι απλά και μόνο επειδή τα παιδιά τους είναι ζωντανά, κι ας είναι ξεχασμένα σε ένα κελί για χρόνια.

Οι φωνές των ακτιβιστών χάνονται, σιγά μην τους δοθεί βήμα. Σιγά μην λυθεί ποτέ το Μεσανατολικό. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…’.

Ελίνα

Mar 102008
 

Κάθε μήνα γίνεται στο Process Work Institute μια παρουσίαση δουλειάς μελών της κοινότητας. Τον Φεβρουάριο του 2008 παρουσιάστηκε η δουλειά του Crisis Intervention Team Training, της Αστυνομίας του Portland, Oregon.

Το θέμα παρουσίασαν οι:

Lt. Sara Westbrook, Team leader, and former Crisis Intervention Coordinator, Portland Police Bureau
Julie Diamond, PhD, Consultant & facilitator; Director of Training & Program Development, Process Work Institute
Kay Peterson, Nurse Practitioner, Project Respond
Liesbeth Gerritsen, PhD, Crisis Intervention Coordinator, Portland Police Bureau
Mary Otto, Curriculum Specialist, Portland Police Training Division
Detective Carole Miller, Portland Police Bureau

Ακούστε την παρουσίαση…

Mar 022008
 
Μήνυμα από τον Γιώργο Μόσχο, Υπεύθυνο Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Συνήγορο του Πολίτη

Φίλες και Φίλοι μου,

Θέλω να σας ενημερώσω, αν δεν το ξέρετε ήδη, ότι στο site www.anthropos.gr και συγκεκριμένα στη διεύθυνση www.anthropos.gr/polls/poll07_vote.asp διεξάγεται ψηφοφορία για τις προσωπικότητες που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε στο χώρο της κοινωνικής δράσης και παρέμβασης.

Η ψηφοφορία αυτή είναι βέβαια ένα “παιχνίδι”, είναι όμως και αφορμή – μέσο να δηλώσουν οι ηλεκτρονικώς ενεργοί πολίτες τις προτιμήσεις τους για το είδος και τα πλαίσια της κοινωνικής δράσης που προκρίνουν.

Άν έχετε λίγο χρόνο, σας προτείνω να πάρετε μέρος και, αν θέλετε, να διαδώσετε το μήνυμα αυτό και σε άλλους…

Σας φιλώ
Γιώργος Μόσχος